ALAPKONYHA

Kanadai sztárcukrász őrül meg a Dobostortáért

etelka 2016. augusztus 30., kedd 16:02

Anna Olson, a világhírű cukrász süteményeinek már a látványa is isteni. Műsoraiban bemutat jónéhány házias édességet, de a klasszikus dán sütemények, vagy az olasz vérnarancsszirupos torta, a ropogós és lágy biscotti, néhány habcsókos tortácska és aprósütemény is terítékre kerülnek. A Food Network tévécsatornán szeptember 5-én indul az Anna Olson: Sütés című sorozat második évada, ennek kapcsán beszélgettünk a híres cukrásszal!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: megfizethető szeletelt füstölt lazacok

Koncz Andrea 2016. augusztus 29., hétfő 11:37

Egy ideje mindegyik hiperben-szuperben megjelentek a csomagolt füstölt lazacok. Nem nagyon olcsók, de egyik-másik nem is annyira drága, hogy ne lehetne néha venni egy csomaggal a felvágott helyett, vagy mellett. 

Mivel mostanra a szerkesztőségben is komoly rajongótábora alakult ki ezeknek, meg is kellett kóstolnunk őket, melyik mit tud. A jó hír az, hogy ez sem az a termékcsoport, ahol csak a legdrágább finom, két aranyérmes is lett, az egyik csaknem duplájába kerül a másiknak.

DSC0900
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A lazacokat vakteszten kóstoltuk, tudományos szempontok szerint nem értékeltük őket, csak az érzékszerveinkre hagyatkoztunk. Az elérhető maximális pontszám 25 volt, a két nyertes 19 pontot ért el, innen szinte egyesével lépeget lefelé a mezőny.

Vadlazac, tenyésztett lazac, antibiotikum

Halat alapvetően két forrásból lehet szerezni: az állat lehet szabadon fogott vagy tenyésztett. Az egy végtelen hosszú vita, hogy melyiket kéne enni, nagyon leegyszerűsítve az óceánokban élő halakban nehézfémek, a tenyésztettekben gyógyszermaradványok lehetnek.

Mivel a lazac nagytestű mindenevő hal, a vadon élő példányok esetén a higanytartalma miatt a fogyasztását heti egy alkalommal javasolják.

A tenyésztett állatok kis helyen élnek nagy sűrűségben, ezért körükben gyakoribbak a betegségek, amit a tenyésztők sokáig úgy kezeltek, hogy a halak egész életük során folyamatosan antibiotikumokat kaptak, nehogy betegek legyenek, ennek maradványait pedig az emberek a halakkal együtt megették.

Mára nagy különbségek vannak antibiotikum-használatban, Norvégiában gyakorlatilag nullára csökkent, Chilében még mindig igen jelentős. Ezért ha tenyésztett lazacot veszünk, érdemes megnézni a származási országot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyit változhat az esküvői torta divat 100 év alatt?

Edicsek 2016. augusztus 28., vasárnap 13:41

Egy esküvő elmaradhatatlan kelléke az esküvői torta. Egy hagyományos lagziban nagyjából a húsleves elfogyasztása után megfogalmazódik a kérdés, hogy vajon milyen lesz a torta? Egy szintes vagy több? Díszítés nélküli vagy éppen, hogy csillámos pillangókkal teleszórt? Ezek után pedig azt is megmondhatja majd, mennyire trendi az esküvői torta. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A búza a kenyér lelke

etelka 2016. augusztus 27., szombat 09:17

A kézműves pékségek egyre terjednek, az igény láthatóan megvan az emberekben a minőségi termékek vásárlására. Mégis, több pék azt mondja, külföldi, főleg francia lisztet használ, mert ennek a minősége éri el az általuk elvárt szintet. Pedig vannak olyan termelők, akik minőséget képesek előállítani. Köztük eggyel, Király Gáborral beszélgettem arról a Kenyérlelke fesztiválon, mi a különbség búza és búza közt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Főzéssel segít Jamie Oliver az olasz földrengés károsultjainak

Edicsek 2016. augusztus 26., péntek 13:42

Augusztus 24-én hajnalban 6,2-es erősségű földrengés volt Olaszországban. A tésztájáról híres Amatrice városát érintette legsúlyosabban a katasztrófa, ahol csaknem a város fele megsemmisült. Az áldozatok száma a legfrissebb hírek szerint már 267 főre emelkedett, 400 embert ápolnak kórházban és rengeteg embernek veszett oda mindene. Jamie Oliver étteremlánca tésztával segít a rászorulókon, a kezdeményezéshez azóta a világ több pontjáról is csatlakoztak séfek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: brownie muffin iskolakezdéshez

Piszke 2016. augusztus 26., péntek 13:12

A sok szezonális gyümölcsös pénteki süti után itt a csokis édességek ideje. Nem mintha nem találnánk meg a nyár összes ízét és illatát a piacon, de az iskolakezdés – nem is szólva arról, hogy milyen távolinak tűnik a következő nyári szabadság – igazából csak nagy mennyiségű csokoládé elfogyasztásával viselhető el igazán.

DSC 0306
Fotó: Piszke

Az elég esélytelen, hogy pénteken sütve kitartson hétfőig, de ha vasárnap áll neki, és jut az uzsonnás dobozba is, máris elviselhetőbb lesz a gyereknek az első szeptemberi hétfő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Odaégett a rántott hús? Ne szégyellje, töltse fel!

Dívány 2016. augusztus 25., csütörtök 19:45

Imádja azokat a gyűjtéseket, amelyek bizonyítják, nem született mindenki konyhatündérnek, DIY-zseninek vagy profi tárgy- és ételfotósnak? Ezzel nincs egyedül, és van is egy ajánlatunk az ön számára: a Twitteren vagy a Redditen (vagy éppen bármelyik másik közösségi oldalon) keressen rá arra a címkére, hogy shittyfoodporn, majd készüljön fel a határtalan szórakozásra. Ezt a hashtaget kapja ugyanis minden olyen fotó, amin félresikerült, undorító vagy egyszerűen csak fura ételek szerepelnek. 

Igen, jól látja, ez egy húsleves, ami egy kivájt görögdinnyében melegszik a tűzhelyen. Önnek is összefutott a nyál a szájában? 

Chicken noodle soup in a watermelon from shittyfoodporn

Ha legközelebb Netflixezni támad kedve, és nem tudja eldönteni, hogy klasszikus mozis nassolnivalót enne vagy mexikóit, akkor ajánljuk a tacós popcornt ketchuppal. Ez aztán a fúziós konyha! 

Popcorn ketchup tortillas from shittyfoodporn

Slow mozgalomnak egyre több követője van, de valljuk be, a mai rohanó világban azért a többségnek nincs ideje arra, hogy mindennek megadja a módját. Az emberi találékonyság szerencsére határtalan, és íme egy ötlet arra az esetre, ha ön is vezetés közben fogyasztana konzervspagettit. 

Meal on the go from shittyfoodporn

Bitumen? Odakozmált süti? Idegen létforma? Nem, ez bizony grillsajt!

Black grilled cheese. from shittyfoodporn

Önnel is előfordult már, hogy túl sok tésztát főzött, és megfeledkezett a maradékról? Ételt ugye nem dobunk ki, így akár tortaként is tovább tudja paszolni a pennét, csak legalább arra ügyelken, hogy ennél szebb gyertyát dugjon bele.

Cake-like dish made from pasta left in the pot overnight.

A kelbimbót lehet utálni és szeretni, és ha nem tévedünk, kisebbségben vannak a rajongók. Nem tudjuk, hogy jót tesz-e a PR-jának, ha mosolygós fejeket rajzolnak rájuk, főleg ha ehhez csípős szószt használnak, de tessék, hátha ettől kap kedvet hozzá.

From Facebook: "My poo is going to burn"

Olimpiai nasi: corn dog

Katucikonyha 2016. augusztus 25., csütörtök 14:03

Szóval ez most nem az egészséges nassolnivaló kategória, hanem amolyan hot dog nyalóka. Néha ilyen is belefér, összedobni pedig nem sok energia.

Ha további sós rágcsákat keres, kattintson IDE

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ma 163 éves a chips!

nemoszi 2016. augusztus 24., szerda 09:21

A Wikipedia és a mendemonda szerint a chipszet, mint olyat 1858-ban állították elő első alkalommal a New York állambeli Saratoga Springs-ben, a Intersnack Magyarország Kft. (Chio) pedig azt is tudni véli, hogy pont augusztus 24-én történt meg a XIX. századi gasztroforradalom, de nem 1858-ban, hanem 1853-ban. Akárhogy is, a népszerű rágcsa már baromi régen velünk van és nagyon érdekes az eredettörténete (mely a Wikipedia és az Intersnack tolmácsolásában is ugyanaz).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: zokogó szakértő elemezte az ország tortáit

Dívány 2016. augusztus 23., kedd 10:56

"Óh, ez a tészta borzalmas!" – így kiáltott fel Damniczki Balázs cukrász, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja, amikor elé tettük az egyik teszttortát. Idén ugyanis szakértő segítségével kóstoltuk meg Magyarország legjobb tortáját, mely mostantól az ország tortája címet viseli, és csak meghatározott recept alapján készíthető el. Az idei nyertes Szó Gellért és az ő Őrség zöld aranya (Őrségi tökmagolajjal és málnával) nevű csodája lett. Arra voltunk kíváncsiak, vajon hogyan készíti el a többi cukrász ugyanazt a tortát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akkor jó a recepted, ha a sírköveden is az áll

ermiz 2016. augusztus 23., kedd 08:04

Kayről annyit lehet tudni, hogy Logan Cityben áll egy sírkő, melyen az ő tejkaramellájáról emlékeznek meg. Ezek szerint annyira jól csinálta, hogy még sírkövére – vagy tán valaki máséra – is felkerült a csodás recept, amit a Sweet Paul magazin osztott meg a világgal. 

A lágy tejkaramella, avagy eredeti nevén fudge, Amerika egyik legkedveltebb édessége. Eredettörténete nem tisztázott, ám az bizonyos, hogy a skótok már a XVII. században számon tartották tablet néven. Amerikában Emelyn Battersby Hartridge írt róla először, aki árulta is az édességet. 1887-ben nyílt meg az első bolt, a Murdick’s Fudge, Michiganban, Mackinac szigeten. Mamie Eiswenhowernek, a 34. First Ladynek is volt saját receptje, tán nem véletlenül. És akkor álljon itt Kay híres receptje, mely valószínűleg annyira jó, hogy megéri megpróbálni elkészíteni.

Kay lágy tejkaramellája

2  tábla csokoládé

2 evőkanál vaj

1 bögre tej

3 bögre cukor

1 teáskanál vanília 

egy kevés só

A csokoládét és a vajat olvassza fel víz felett, öntse hozzá a tejet. Forralja fel, majd tegye hozzá a vaníliát és a sót. Melegítse addig, míg közepesen folyós nem lesz, ekkor öntse ki egy márványlapra. Hagyja kihűlni, majd szeletelje fel és egye meg. 

  

Teszt: melyik a legjobb kenyér a városban?

Tuna Judit 2016. augusztus 22., hétfő 07:58

Augusztus 20. az államalapítás és persze az új kenyér ünnepe, úgyhogy mi másról is szólhatna szokásos hétfői tesztünk, mint a kenyérről? Még a Kenyérlelke fesztivál előtt vásároltunk be a város ismertebb kézműves pékségeiben és a szakavatott zsűritől teljesen függetlenül teszteltük le, nekünk melyik kézműves kenyér a kedvencünk.

Amióta egyre több az úgynevezett kézműves pékség Budapesten, ácsingóztunk arra, hogy megtudjuk, mit is tudnak ezek. Tényleg annyira más az a kenyér, amit háromszoros áron vehetünk? Tényleg megéri ennyit költeni erre? A teszt reggelén végigjártuk az összeírt pékséglistát, eredetileg 9 helyszín szerepelt a listánkon, aztán kiderült, hogy két helyen is Marmonsteint árulnak, egy helyen pedig már nem kaptunk kenyeret, mert 10 órára minden elfogyott. így lett összesen 7 kenyerünk. 

A kenyereket nem tudományos alapon teszteltük, bár nagy valószínűség szerint úgy sem okoztak volna csalódást. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, és volt egy olyan kenyér, amelyik ezt meg is kapta. Egy került csak 20 pont alá, de persze ez nem jelenti azt, hogy az nem jó, csak éppen a többi oltári jótól marad le valamennyire. A teszten az összes kenyér nagyon finom volt, nehéz volt választani.

A kenyereket frissen fogyasztottuk, aznap vásároltuk meg őket a pékségekből – és mivel a kenyér magában is egy önálló műfaj – nem is ettünk hozzá semmit és élveztük az ízét. Vásárlásnál számított, hogy kovászos legyen a kenyér és ezen kívül csak lisztet, sót és vizet tartalmazzon. Pontos összetevőlistát sehonnan nem sikerült beszereznünk, de arról biztosítottak bennünket a cégek, hogy ezekben a kenyerekben az van, amire számítunk. Nem is húznánk tovább a dolgot, nézze meg, hol érdemes mostantól kézműves kenyeret vásárolnia. Ahol nem találtunk kovászos fehér kenyeret, az ahhoz legközelebb eső kovászos kenyeret választottuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Jaques Liszté a legjobb kézműves kenyér

etelka 2016. augusztus 21., vasárnap 12:01

Ők indultak idén a versenyen

Pipacs - Budapest
Pékműhely - Budapest
Panificio il Basilico - Budapest
Jacques liszt - Budapest
Marmorstein - Budapest
Artizán pékség - Budapest
Nova pékség - Szeged
Inez Bagel shop - Budapest
Panelpék -Budapest
Kiskovász pékség
Pallag Spájz -Debrecen 
Kemence pékség - Budapest
Csepregi pékség - Kőszeg
Akademia Italia Budapest 
Kenyérzsák - Noszvaj

 Stílusosan az új kenyér ünnepén rendezték meg a II. Kenyérlelke fesztivált, melynek nem titkolt célja a minőségi kenyerek népszerűsítése. A szervezők szeretnék visszacsempészni a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, az eredeti ízeket, valamint a kenyér szerelmeseit akarják összehozni, hogy megismerjék egymást és kicseréljék egymás között tapasztalataikat.

A fesztiválon lehetett enni és kóstolni, de nem lehetett kenyeret venni, vélhetően pont azért, hogy ne menjen el a vásár irányába a kenyér ünnepe. Míg tavaly mindössze nyolc pékség nevezett a versenyre, idén már 12 bátor jelentkező akadt, akik a Margit utca kilencben megmutatták, milyen a croissant, a bagett és a kenyér.

Azt többen is kiemelték, hogy idén már több vidéki pékség is nevezett a versenyre, ami azt jelzi, hogy lassan tényleg elindul valami. A Pékszövetség viszont idén is távol maradt a versenytől, a legnagyobb sajnáltunkra. 

 A zsűri tagjai Molnár B. Tamás, a magyar gasztronómia miniszterelnöke, a Gault&Millau főszerkesztője; Heiszler Olivér, a Tanti Michelin-csillagos séfje; Libor Mária makói gasztroblogger, a Limara Pékség blog szerkesztője; Mogyorósi Gábor, aki a Laci!Konyha! konyhafőnöke; Uj Péter a 444.hu főszerkesztője; Pesti István, Michelin csillagos séf; Benkő Zoltán az Innio tulajdonosa; és Mautner Zsófia szakács, gasztroblogger, műsorvezető voltak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dobjon el mindent és rohanjon sört kóstolni Kőbányára!

Miklya Anna 2016. augusztus 20., szombat 10:34

Néhány főzde kitalálta, hogy a kézműves már nem elég elit, legyen egy új kategória: a kraft sör. És szerveztek gyorsan egy fesztivált is neki. Az I. Kraft Sörfesztiválon jártunk.

„A kézműves olyan tucatfogalom lett, amit boldog-boldogtalan használ, néha még olyan termékekre is, amik biztos hogy nem kézművesek. Valamikor még úgy-ahogy mögé lehetett rakni egyfajta minőségi elvárást, de most már kiüresedett a jelző. A kézműves sörök piacán is van mindenféle minőségű termék, sőt, volt olyan kommersz sörgyár, aki kézműves címkével ellátott sört dobott piacra.” – fejtette ki Németh Antal, a MONYO díjakkal elhalmozott sörfőző mestere. Érthető a törekvés, hogy a valóban elit minőséget képviselő sörfőzdék szeretnék megújítani és kicsit felrázni a piacot, és létrehozni egy olyan jelzőt, amit magukénak éreznek.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Laktózmentes desszert: kókusztejes panna cotta

Ötvös Zsuzsanna 2016. augusztus 18., csütörtök 16:44

A hagyományos panna cottától eltérően ez a változat nem tej és tejszín elegyéből készül, hanem kókusztejből. Így azok is fogyaszthatják, akiknek valamilyen érzékenység miatt a tejtermékektől tartózkodniuk kell. De nem csak nekik szól ez a recept: ez a verzió ugyanis intenzíven kókuszos ízével bármilyen kókuszrajongónak ízleni fog! 

A tetejére mehet bármilyen szezonális gyümölcs (bogyósok, sárgabarack, őszibarack), akár lekvár formájában is, de igazi hedonisták sóskaramell-szósszal is kipróbálhatják!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fitten, egyszerűen: sajtos csirkemell zöldségágyon

Katucikonyha 2016. augusztus 16., kedd 16:17

Ha már egyszer ennyi csodás friss zöldség van nyáron, használja ki, és süsse meg a hús mellett! Így egyszerre elkészül a csirke és a köret is, ráadásul a kalóriák miatt sem kell aggódnia. A zöldségeket és az elősütött hússzeleteket akár előző este is összekészítheti, aztán elég 30 perc alatt másnap megsütni.

Gyakran készít csirkét? EZEKET próbálta már? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: olcsó vajakat kóstoltunk

Tuna Judit 2016. augusztus 16., kedd 08:02

A vaj is azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amely minden háztartásban megtalálható. Sokan el sem tudják képzelni életüket vaj nélkül, elsősorban nekik próbáltunk meg segíteni a következő teszttel. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tudnak a kifejezetten olcsó, igen, jól látja, olcsó vajak.

Ugyanis összetevőügyileg nincs különbség vaj és vaj között, legyen ez kilónkénti kétezres, vagy hangzatos márkájú, sokezres árú. Úgyhogy igazán érett már egy ilyen teszt is.

Vaj

A termékcsoport meghatározása

Az idetartozó termékek kizárólag tejből és/vagy valamilyen tejtermékből (tejszín, tejzsír, vagy tejzsírfrakció, savószín stb.) készülnek, 20 oC-on szilárd halmazállapotúak és kenhető állományúak, legalább 10% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) tejzsírt tartalmaznak, és a sómentes szárazanyag-tartalmuknak legalább kétharmada tejzsír.

A termékeket három csoportba soroljuk és beszélünk vajról és vajkészítményekről mint egyszerű termékekről, továbbá ízesítőanyagok hozzáadásával előállított összetett termékekről, más néven ízesített vajkészítményekről.

A pH-érték alapján megkülönböztethetünk három terméktípust: édestejszín-vajat (pH 6,2-6,6), félsavanyútejszín-vajat (pH 5,1-5,6) és savanyútejszín-vajat (pH 4,6-5,0), ill. -vajkészítményt. A termékek gyárthatók étkezési só hozzáadásával vagy anélkül. Az első esetben a terméket sózott vajnak, ill. vajkészítménynek nevezzük.

Vaj

A vaj 20 oC-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú "víz a zsírban" típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem vagy legfeljebb tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket, tejsavbaktérium-színtenyészetet, esetleg nátrium-hidrogén-karbonátot tartalmaz.

A zsírtartalom szerint megkülönböztetünk (teljes zsíros) vajat, háromnegyedzsíros vajat és félzsíros vajat. Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Összesen kilenc vajat kóstoltunk, a bevásárlásnál olyanokat válogattunk össze, amelyek kilónkénti áruk nem haladja meg a 2200 forintot. Végül ennél is legdrágább versenyző fajlagos ára is épp 2100 forint alatt maradt, ez tehát a büdzsé kategória. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, egyedül a nyertes tudott 20 pont fölé jutni.

Érdekes, hogy általában mi is ezek közül a vajak közül választunk a boltokban, de volt pár gurmand kolléga is, akik szerint ezek a vajak nem tudnak sokat, például:

„Ezek között nagyon kevés volt a bármilyen szempontból is kiugró, volt egy nagyon rossz, meg két a többinél jobb, a többi meg teljesen semmilyen. Lehet, hogy a kétszer ennyibe kerülő vajak között találunk igazán finom, diós, határozott ízű vajakat, de ez a büdzsé kategória leginkább semmilyen. Nem kellemetlen, nem bántó, friss kiflivel jól csúszik, de semmilyen.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyikonyha: meggyes béles

Katucikonyha 2016. augusztus 14., vasárnap 14:18

Az a jó a meggyes sütikben, hogy friss meggyel, befőttel és fagyasztottal is szinte ugyanolyan jól működnek. Ha pedig a savanykás, finom gyümölcsöt kiegészítjük némi dióval és linzertésztával, már kész is van a nyár egyik kedvenc nagyisütije.

A recept nem ősrégi családi, anyáról-lányra szálló írás, egyszerűen csak felcsaptam a Horváth Ilona szakácskönyvet. Ez az adag egy nagyjából fél gáztepsi méretű formához elegendő. Ha javasolhatom, akkor legyen fém a tepsi, jénaiban, kerámiában nehezebben sül át. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyári finomság: töltött cukkinivirág

Katucikonyha 2016. augusztus 13., szombat 11:23

Évek óta nézem irigykedve, hogy a főzőműsorokban, ahogy leszedik a kertben a friss cukkinivirágokat, betöltik egy finom krémmel, és kirántják. Főleg, ahogy Jamie Oliver gumicsizmát vesz, és a csodakertjéből süt-főz. (Ezt a receptet is ő ihlette.) Végre mi is termesztünk cukkinit, és ontja a virágot. Akinek nincs, vagy nem tud kérni ismerősöktől, vadásszon a piacon. A Fény utcai és a Lehel piacon szombatonként biztosan talál.

Szóval a ropogósra sült tészta alatt vékony rétegben védik a szirmok a krémes tölteléket. Elképesztően finom, frissen fogyassza, akár előételként vagy nagyobb adagban főételként.

Szereti a cukkinit? Próbálja ki EZEKET is!  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: szedres brownie

Piszke 2016. augusztus 12., péntek 10:38

Sokféle gyümölccsel lehet brownie-t készíteni: málnával, eperrel, meggyel vagy cseresznyével is könnyíthetünk a sűrű, szaftos, csokis süteményen. 

DSC 0035
Fotó: Piszke

A legjobb talán mégis ez a szedres változat; a sötét, fényes csillogó szeder belesüpped a vajas-csokis alapba, de nem sül szét benne, hanem sötétlila, illatos szigetként rejtőzik el és minden harapásnál lágyan omlik el a szánkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: kolbászos-paprikás tészta

Katucikonyha 2016. augusztus 11., csütörtök 17:12

Szeretjük a gyorsan elkészülő, ízes tésztaételeket. A legjobb bennük, hogy a szósz el is készül, amíg kifő a tészta. Előkészületekkel együtt is megvagyunk 15 percen belül.

A szósz igenis kalóriadús és nehéz, szóval lehet, hogy elég lesz a 15 deka tészta is két személyre. Hogy ne csak tejszín legyen a szószban, csalunk egy kicsit, és a tészta főzőlevéből is teszünk bele. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szezonja van: szilvásgombóc másképp

Ötvös Zsuzsanna 2016. augusztus 10., szerda 16:11

A szilvaszezonban elmaradhatatlan szilvásgombócra mutatunk most egy alternatív, „reformosított” verziót. Sima burgonya helyett édesburgonyából és részben zablisztből készítjük, a szokásos zsemlemorzsa helyett pedig darált dióba forgatjuk. 

Persze ha ön nem kedveli az ilyesféle reformációt, készítheti a hagyományos módon, 35 deka krumplival, 20 deka sima liszttel és a dió helyett 20 deka pirított zsemlemorzsával. 

Az édesburgonya édeskés, kicsit édes sütőtökre emlékeztető íze nagyon jól passzol a fahéj, a szilva és a dió hármasához! Ha azt jobban szereti, készítheti igazi jó sűrű, házi szilvalekvárral is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gombóc helyett vegyen fagylalttekercset!

Becca 2016. augusztus 9., kedd 10:55

Kevesebb csodálatos dolgot tudunk elképzelni ebben a rekkenő hőségben, mint a fagylaltot. És a fagylaltnak is van már új divatja, ez pedig a gombóc helyett a tekercs. A fagylaltmasszát jéghideg lapra öntik, ahol azonnal megfagy, és a lapáttal már készülnek is a csinos kis csigák. Mókás, viszont annál gusztusosabb, figyelje csak:

És, hogy még jobban eltereljük a figyelmét a munkáról, utánajártunk, hogy létezik-e olyan hely Budapesten, ahol ezt ki is próbálhatja. Nem kellett sokáig kutakodnunk mire ráakadtunk a „Thai fagylaltra” a Baross utcában. Itt ugyanis ugyanazzal a mechanizmussal gyártanak fagylaltot, mint ahogyan az a videón is látható. Nos, van még kedve dolgozni?

Teszt: melyik a legjobb grillkolbász?

Koncz Andrea 2016. augusztus 8., hétfő 08:08

Ha nyár, akkor grillezés. Ha pedig grillezés, akkor grillkolbász. Ez az a műfaj, ami bizonyos értelemben sokkal kevesebb kockázatot tartogat, mint a bepácolt húsok: biztos nem lesz belőle cipőtalp, és a fűszerezéssel, pácolással sem lőhetünk mellé. Ráadásul egy faszenes grillen pillanatok alatt el is készül.

A kényelemnek persze ára van, méghozzá az, hogy ezek a termékek - kevés kivétellel - nem jók. Egyenízű, sóba, ízfokozóba, tartósítószerekbe fullasztott szomorú kis tételek. Sör, fröccs mellé lecsúszik, de túl nagy élvezetet nem okoznak.

Összetevőlista alapján két kivétel van, nincs tartósítószer a legelső és a legutolsó helyezettben, ezekről bővebben később. 

A vakteszten kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk, kolbászokat elektromos grillen sütöttük meg, és fehér kenyérrel ettük. Az elérhető maximális pontszám 25 pont volt, 20 fölé egy termék sem jutott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthoni menza: tejszínes spenót

Katucikonyha 2016. augusztus 7., vasárnap 07:58

Mióta kitört a szünet, próbálom reprodukálni a menzás kedvenceket a válogatós gyerekeimnek. A minap a spenót volt a soros, abból készül egy nem teljesen hagyományos verzió. Ha lapul még a fagyasztóban mirelit, használhatja azt is, de természetesen frissből az igazi.

Ha pedig a tojást sem épp hagyományosan készítené el, süssön tojástekercset

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés