ALAPKONYHA

Teszt: a jó kávé se jó, maximum felébreszt

Divany.hu 2016. szeptember 26., hétfő 10:57

Kora reggel Szentendrén gyűltünk össze, a világ legmegtalálhatatlanabb kávépörkölő üzemében, hogy szakértőinkkel karöltve keressük meg a legjobb őrölt kávét, amit a kiskereskedelmi üzletekben kapni lehet. Igen, tudjuk, az őrölt kávé a kávészakértők és imádók számára maga a halál, ám érdemes tényként kezelni, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége ezt vásárolja. 

Laikus tesztelőink mellett három szakember vett részt a kóstolásban, a technikai hátteret Laczkó Gábor, a Kávékalmár tulajdonosa biztosította, aki igazi megszállott. Mert mi más lenne, aki képes a kotyogós kávéfőzőjét bedrótozni, hogy megmérje, hány fokon és hány másodpercig kell a kávénak lefőnie, hogy a legtökéletesebb eredményt nyújtsa. 

Vissza_a_kotyogóhoz from Kavekalmar on Vimeo.

Tesztünk másik résztvevője Fekete Gergő, az Artizán pékség megálmodója, és az isteni Kardamomos-vaniliás tekercs mestere, amiből mi  is kaptunk egy adaggal, hogy kompenzáljuk a kávét és a hajnali kelést. Harmadik profink pedig Schneider Balázs, a borairól méltán ismert Rókusfalvy Fogadó üzletvezetője, ebből adódóan rutinos kóstoló. 

Az alapkoncepciónk az volt, hogy a 100% arabica kávékat keressük, ám kiderült, a legtöbb kávé csomagolásán ezt nem tüntetik fel, így a koncepciót úgy változtattuk meg, hogy a saját márkás láncok termékei mellett a legismertebb kávékat vettük meg, melyek mindenhol elérhetőek. Tesztelőink kérésére 9-ben húztuk meg a limitet, mindannyiunk érdekében. 

 A teszt előtt előtt a kávék pörkölésének intenzitását egy német kávéfanatikus által konstruált eszköz,a my-tonino segítségével mértük.A számok nem minőséget jeleznek, hanem csak annyit, mennyire világos illetve sötét a pörkölés. Minél alacsonyabb a szám, annál sötétebb a kávé, intenzívebb a pörkölés.

Fontos leszögezni, hogy az igazi kávéfanatikusok szerint a csomagolt őrölt kávé nem az igazi. Nyilván nem sokan engedhetik meg maguknak a mikropörkölőktől származó kávékat, ám szakértőink szerint még ebben az esetben is sokkal jobb szemes kávét venni, és az elkészítés előtt frissen darálni. A kávészem önmaga is egyfajta csomagolás, bár a külseje öregszik, a belseje jobban megvédi az aromákat, az őrlés után viszont felülete több ezerszeresére növekszik - így sokkal gyorsabban oxidálódik, öregszik.

A kávék a csomagolástól számítva két éven át őrzik meg minőségüket -legalábbis ezt a lejáratot kell ráírni jog szerint, ám még a vákuumcsomagolás ellenére is bőven túl vannak a legjobb napjaikon az előre megőrölt kávék, mire fogyasztóhoz kerülnek. 

Arabica vs. robusta

Az arabica, ez az eredetileg Etipiából származó örökzöld növény a trópusi és egyenlítői övezetben, 1000 és 2500 méter közötti magasságban terem. Egy csésze arabica kávéban 60-80 mg koffein van. Ehhez képest robusta tengerszint fölött 200-800 méteren terem meg, a növény, ahogy a neve is sugallja, rendkívül ellenálló. A robustából főzött kávé keserűbb, fanyarabb, kevésbé aromás. Koffeintartalma magasabb: 100-140 mg csészénként.

A kávé készülhet robustából, arabicából, vagy a kettő keverékéből is, sőt természetesen az egyes területekről, neadjisten dűlőkről származó kávékat keverni is szokták, ez a blendelés. A kávé termesztéséről itt írtunk részletesen.

A kávékhoz gondosan kimértük a vizet (80 grammot), illetve a kávét (18 grammot), és egy Bialetti Brikkában készítettük el mind a 9 kávét. A precíz arányokra csak a lehetőség szerinti pontos összehasonlítás miatt volt szükség.

A kávékat fotósunk megszámozott papírpoharakba mérte, biztosítva ezzel a kóstolás elfogulatlanságát. A tesztelők maximum 5 pontot adhattak, így a versenyzők maximum 30 pontot érhettek el.

A frissen kibontott, majd számozott papírpoharakba tett őrleményeket először illat alapján pontoztuk, majd a pörkölés erőssége alapján haladva főztük le (főzte le Gábor, végtelen precízen), a lefőtt kávét pedig újra pontoztuk. Hosszas vita folyt arról, vajon a végső sorrendet az összpontszám (vagyis az őrlemény illata és a kész kávé íze/illata alapján kialakuló együttes pontszám), vagy kizárólag a lefőtt kávé értékelése alapján állítsuk fel. Végül ez utóbbi mellett döntöttünk, de a táblázatból kiderül az őrölt kávé illatára adott pontszám is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha a vidéki gasztronómia csak ennyit tud, nincs veszve minden

ermiz 2016. szeptember 25., vasárnap 10:35

Nyolcadszor rendezték meg a Stílusos Vidéki Éttermiséget, mely azt tűzte ki célul, hogy a minőségi és innovatív vidéki éttermeket összefogva népszerűsítsék a vidéket, jelen esetben Veszprémben, ahol összesen 20 étterem mutatkozott be, a 15 tag, három aspiráns (Spaletta Étterem és Sörház /Kecskemét, Jankovich Kúria/Rácalmás, Kővirág /Köveskál), és két vendég Veszprémből, a Oliva Étterem és a Villa Medici Hotel és Étterem.

A szisztéma nagyon egyszerű volt, egy egyszeri és ingyenes regisztráció után lehetett enni. Az ételek 800-1400 forintba kerültek, és minden étterem prezentált három fogást. Nem meglepő módon a Gourmet fesztiválhoz hasonlóan az Anyukám mondta előtt volt mindig a legnagyobb sor, ők azok, akik bárhol megjelennek, kaszálnak. Kemencében sült kenyérlángossal és Banh mi grillezett marhaszeggyel készültek. A Rosinante steakje is pillanatok alatt elfogyott, mi már csak az áthúzott táblát néztük szomorúan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt az ősz, indul a gasztrofesziválszalon

Miklya Anna 2016. szeptember 24., szombat 13:20

Ezt hozta az ősz. Színes programokat üvegtálon. A szüret hónapjában, az utolsó napfényes hétvégéket élvezve szerte az országban rengeteg gasztronómiai tematikájú fesztivál és program vár minket, egy kis kultúrával, irodalommal, zenével, ezzel-azzal megspékelve, csak hogy jobban csússzon a falat, vagy a korty.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: gyors almás-fahéjas papucsok

Piszke 2016. szeptember 23., péntek 18:02

Itt az ősz, tele van friss ropogós almával a piac, még újdonság, szeptemberben nem unja senki, és jó barátja mindenféle édes tésztának. A trükkösen hajtogatott tészta előnye, hogy a rácsozaton keresztül szépen elpárolog a felesleges nedvesség, de mégis szaftos-fűszeres tölteléket kapunk.

DSC 0078
Fotó: Piszke

A pénteki uzsonnánál garantáltan eltűnik ez a pár darab süti, de ha összedobunk hozzá egy gyors vaníliaszószt, vacsoradesszertként is tálalhatjuk, a sütőből frissen kivéve. Lehet sütni kész leveles tésztából, de ha azt is magunk akarjuk csinálni hozzá, akkor itt egy házilag készíthető, egyszerű, expressz verzió

Almás süti recept nem először szerepel nálunk, a linken még 14 bevált édességet talál.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a világ legnagyobb Sacher-tortája

nemoszi 2016. szeptember 22., csütörtök 15:13

Ljubljanában, a nagy sikerű Bécs-napok keretében sütötték meg a világ legnagyobb, eredeti recept szerint készült Sacher-tortáját – amelyet természetesen nyomban fel is faltak. Az első Sacher-torta történetét ismerve talán senki sem fogadott volna rá, hogy ez az édesség ekkora világsiker lesz. A sütemény megalkotója, Franz Sacher ugyanis még csak szakácsinas volt, amikor először elkészítette. Miután a főszakács váratlan betegsége miatt Metternich herceg ráparancsolt, hogy vegye át a konyha vezetését, és ne merje szégyenben hagyni a desszerttel a vacsoravendégei előtt, az ifjú Franz valószínűleg reszketve várta, mit szólnak majd a magas rangú hölgyek és urak a kreálmányához.

Sacher-torta (1)
Fotó: Matej Kristovic / Eurocomm-PR

A torta akkor is, és azóta is folyamatosan sikert arat – utoljára éppen tegnap, a szlovén fővárosban. A 2016. szeptember 19. és 21. között Ljubljanában megrendezett Bécs-napok záróeseménye és egyben legjobban várt közönségattrakciója ugyanis a világ legnagyobb, eredeti recept szerint készült Sacher-tortájának felvágása volt. Az Original Sacher-Torten Manufaktur cukrászai Bécsből érkeztek, hogy frissen készíthessék el összesen 2.000 tojás, 50 kg liszt és vaj, 40 kg cukor, 45 kg jó minőségű csokoládé és 80 kg sárgabaracklekvár felhasználásával a süteményóriást. A 3,5 méter átmérőjű tortán összesen 24 órán át dolgoztak, ám ekkor még mindig hiányzott róla a 200 kg-nyi csokoládébevonat.

Ezt ugyanis csak szeptember 21-én este, a nagyközönség szeme láttára csorgatták rá a szlovén főváros híres Hármas hídja előtt kiállított süteményre. Az édesszájú érdeklődők természetesen meg is kóstolhatták a rekordkísérlet eredményét, az eredeti bécsi Sacher-tortát, amelynek pontos receptjét 1832, feltalálásának éve óta titokként őrzik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mautner Zsófi: a lehetőségeket kell megteremtenem

Mártonffy Zsuzsa 2016. szeptember 22., csütörtök 07:42

Mautner Zsófia a hazai gasztronómia központi figurája, aki kívülállóként került be a szakmába, a hobbijából teremtett hivatást. Hogyan lett diplomatából gasztroblogger, bloggerből pedig szakácskönyvszerző, műsorvezető és országos ismertségű celeb? És mi adta a bátorságot ezekhez a döntésekhez? Zsófival beszélgettünk a pályájáról, belső mozgatóiról és a magyar gasztronómiáról.

Honnan indultál?

A gyerekkorom meghatározó, nagyon sokat kaptam a szüleimtől mentalitásban, világlátásban, tartásban, bátorságban. Mindkét oldalon főzős a család, anyukám alföldi, az ottani nagyszülőktől egy klasszikus kelet-magyarországi falu kulináris hagyományait hoztam magammal, apukám oldala pedig budapesti, akik a hétköznapi magyar konyhát tanították meg nekem.

Nagyon sokat utaztunk egész gyerekkoromban, már a szüleimmel is éltem külföldön, Prágában öt évig cseh általános iskolába jártam. Arra tanítottak, hogy nyitottan nézzek a világra, és az én felelősségem is, hogy milyen életet teremtek magamnak.

Első körben nem merült fel, hogy a gasztronómiát választod pályának?

Nem. A szüleim diplomaták, külkereskedelmi pályán mozogtak, nekem nagyon tetszett ennek a világnak a sokszínűsége, változatossága. Gyerekkoromban diplomata akartam lenni, ez be is jött, a gasztronómia, mint hivatás egyáltalán nem szerepelt a napirenden. A mérföldkő az a bizonyos New York-i év lehetett, mikor az egész hobbi átkattant megszállottságba, és már olyan energiákat termelt, hogy tettekbe fordult.

Ez az egyetemi éveim után történt. Itthon a közigazgatásban, európai uniós nemzetközi területen kezdtem a karrieremet. Sokáig úgy tűnt, ez lesz a hosszútávú pályám. Az EU-csatlakozás előtti időszak nagyon izgalmas volt, ne egy aktatologató bürokráciát képzelj el, sok önálló projektet lehetett vinni, nagyon jó csapat jött össze, külföldön járt, nyelveket beszélő fiatalokkal. Ezután jött 2003-ban a brüsszeli kiküldetésem, amit pályázaton nyertem el.

Miért kezdted el írni a Chili & Vanília blogot 2005-ben?

Nagyon szerettem azt az életet Brüsszelben, nem volt unalmas, de mégiscsak adott keretek között zajlott a munka. És akkor torlódott fel bennem az a rengeteg élmény és mondanivaló, amit a megelőző tíz évben a gasztronómiában szereztem. Nem is az volt a cél, hogy mások olvassák, de ki akartam magamból írni.

Egy szint után nem lehet a barátokat azzal terhelni, hogy hány percig és hány fokon gőzöltem a crème brûléet. Akkor kezdtem el a blogot, ami akkor teljesen ismeretlen műfaj volt, magyarul nem is létezett, pláne gasztrotémában. Ültem a nappalimban, rákattintottam a „létrehoz” gombra és megírtam az első bejegyzést. Onnantól beszippantott az egész, és sodort magával, nem is gondoltam át, hogy ez hova fog vezetni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felfújható ír kocsma a hátsókertben? Igen, lehetséges!

Menő/Ciki

Böszörményi Edina 2016. szeptember 21., szerda 16:23

Melyik kisgyerek ne vágyott volna arra, hogy a szülei béreljenek a szülinapi bulijára egy felfújható ugrálóvárat, és melyik szülő ne érezte volna titkon azt ilyenkor, hogy bárcsak újra gyerek lenne? Amerikában most már a felnőttek is örülhetnek, hiszen akár már a hátsókertekben is felállítható egy ír kocsma hála a The Paddy Wagon Pubnak.

Csakúgy mint Írországban, Amerikában is nagyon népszerűek a hagyományos pubok, de sajnos nem mindig van a közelben egy ilyen. Ezt a problémát kiküszöbölendő hozták létre a felfújható kocsmát, amit a cég könnyen felépít akár a hátsókertben is - írja a Food & Wine.

A kocsma felfújható, viszont egyébként kívülről és belülről is úgy néz ki, mint az igazi. Kétféle méretben lehet rendelni, és a nagyobb akár 80 főt is képes befogadni, így szülinapokra, vagy nagyobb eseményekre is használható. Említenem sem kell, hogy a lufikocsma mellé a cég tradicionális ételeket és italokat is visz magával. Akár fogyaszthat ír szódás kenyeret vagy finomabbnál finomabb ír söröket is, élő ír zenét hallgatva, ugyanis ez is benne van a szolgáltatásban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
55 szavazat 152 szavazat

Magyar séf nyert Michelin-csillagot Sanghajban

(va) , Böszörményi Edina 2016. szeptember 21., szerda 12:19

Szeptember 21-én huszonhat sanghaji étterem kapott Michelin-csillagot, köztük a Taian Table is, ahol Stefan Stiller mellett a magyar Rácz Jenő irányításával zajlik a munka. A legtöbb, összesen három csillagot egy étterem érdemelte ki, hét étterem kapott két csillagot, míg tizennyolc étterem egy Michelin-csillaggal gazdagodott – számolt be róla a City Weekend. A fiatal magyar séf be is számolt nekünk az élményeiről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: kaszinótojás, franciasaláta a boltból

Tuna Judit 2016. szeptember 20., kedd 09:24

Az ipari kaszinótojás egy olyan műfaj, amit vagy nagyon szeret valaki, vagy nagyon utálja. Rajongói számára a boltban kapható kaszinótojás tökéletes reggelire, ebédre és uzsonnára is, sőt, általában a gyerekek is szeretik.

Régebben még csak a hiperek kényeztették el a vásárlókat ezzel a termékkel, manapság már a szuperek hűtőiben is ugyanúgy megtalálhatók. Mázli! Össze is vásároltuk hetet, majd leteszteltük, hogy melyiket érdemes betenni a kosárba.

Összesen hétfajtát találtunk, és egyáltalán nem volt nehéz végigmenni rajtuk, simán hozták a megszokott ízt, illetve volt egy igazán kimagaslóan finom is közöttük. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, és hát sajnos elég csínján bántak a kollégák a pontokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így néz ki, ha egy építész süteményeket süt

zezse 2016. szeptember 17., szombat 19:10

Dinara Kasko ukrán építész. Nagyon szeret sütni is, annyira, hogy cukrászként dolgozik, ráadásul fantasztikus kreációkat mutat be Instagram oldalán. Az étel és a geometria kapcsolatát feszegető hihetetlen alkotások megdobogtatták a szívünket, még akkor is, ha sokszor kiderül, a belbecs és a külcsín nem mindig jár kéz a kézben. Kaskonak még van egy csomó ötlete, és nem híve a szolgai másolásnak, a So Good magazinnak nyilatkozva azt mondta, hogy ő valami újat akar alkotni. 

Ez például egy Valrhona csokoládéval készült alkotás, ropogós aljjal, piskótával és sok-sok habbal.Na jó, kell hozzá egy menő szilikon forma is. Kasko nem kispályázik, a szilikon formákat 3d-ben alkotja meg, nyomtatja ki, majd abból készülnek a csodás formák. Mindezekről a So Good magazin legújabb számában lehet olvasni, sőt részletesen is bemutatja egyik alkotását. 

Cake "Chocolate block" for #sogoodmagazine. Very tasty, beautiful textures, amazing Valrhona chocolate...One of my favorite cake! And my new silicone mold* Inside: crunchy layer, sponge cake, cremeux, mousse Alpaco, mousse Biskelia. Торт "Шоколадный блок" для журнала So good.. magazine. Нереально вкусный, особенно когда внутри Valrhona Biskelia и Alpaco. Разные текстуры шоколада, гармоничный вкус, орехи и нежное кремю... Необычайный торт. Я им очень довольна. Ну и конечно ещё одна новая форма*на следующей неделе напишу подробно о заказе и продажах форм. Сделаю сегодня трансляцию в перископе из школы, где я сейчас на курсах, кому интересно - не пропустите* #okmycake #pastryinspiration #chocolatejewels #pastryart #cake #kharkov #харьков #chefsofinstagram #gastroart #art #pastryart #dinarakasko #chefstalk #pastry #chefs #geometry #instadessert #foodcreation #foodartchefs #foodporn #beautifulcuisine #callebaut #photoart#raspberry#chocolate#valrhona#callebaut#

A photo posted by Dinara Kasko (@dinarakasko) on

Ez pedig egy másik alkotása.  Málnás süti, málnahabbal, piskótával, és persze tükörfényes mázzal, ez is egyedi, általa készített szilikonformában készítve.

Geometry figure #7 Raspberry cake: Raspberry mousse, cremeux, confit and sponge cake. Cover with red glaze. The cake was made with my silicone mold. Геометрия фигура #7 Малиновое пирожное:малиновый мусс с меренгой, малиновое кремю, малиновое конфи, бисквит дакуаз, зеркальная глазурь. Эту форму делали из силикона. Она составная, сложная в работе и для массового производства абсолютно не подходит. Тем не менее выглядит пирожное в жизни потрясающе. По поводу продажи остальных форм напишу в ближайшее время. #okmycake #pastryinspiration #chocolatejewels #pastryart #cake #kharkov #харьков #chefsofinstagram #gastroart #art #pastryart #dinarakasko #chefstalk #pastry #chefs #geometry #instadessert #foodcreation #foodartchefs #foodporn #beautifulcuisine #callebaut #photoart#raspberry#cakevideo

A video posted by Dinara Kasko (@dinarakasko) on

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: csokis sajttorta-kekszek

Piszke 2016. szeptember 16., péntek 09:37

Sötét, kívül picit ropogós, belül nagyon puha, brownie-szerű kakaós tészta, középen citromos-vaníliás krémsajt: nemcsak a kekszrajongóknak jöhet jól egy ilyen süti: lesz aki a brownie-jellege miatt, lesz aki az üde töltelék miatt fogja szeretni. 

Fotó:Piszke
Fotó:Piszke
Fotó: Piszke

Nem is biztos, hogy egy ekkora adag kitart szombatig..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért van minden hányásban sárgarépa

dívány.hu 2016. szeptember 14., szerda 17:33

Nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy svéd kutatók tudományos alapossággal jártak utána annak a kérdésnek, hogyan kell a legbiztonságosabban kiolvasztani a fagyasztott ételeket. De még ennél is jobban, amikor odavetett bónuszként végre választ kaptunk az örök kérdésre: miért van minden hányásban sárgarépa.

Először is a felolvasztás: mindannyian jól ismerjük a mélyhűtött húsok és halak felolvasztásának azt a módját, amikor a fagyott cuccot egy tálban berakjuk a hűtőbe éjszakára. A Daily Mail cikke szerint jobb, ha ezt most el is felejtjük. Ezúttal a svéd kutatók mondják meg a tutit: ezentúl inkább tegyük a fagyott húst vagy halat egy tál hideg vízbe!

„Ez a leggyorsabb és legbiztonságosabb módszer a kiolvasztásra” – mondja Susanne Ekstedt, a svéd kutatóintézet munkatársa.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön sütit vesz, a korababáknak jobb mentőik lesznek

Piszke 2016. szeptember 13., kedd 10:08

Tíz éve minden tavasszal és nyolc éve minden ősszel összefognak a gasztrobloggerek, hogy süteményeikkel egy-egy nemes célt támogassanak. Ez a Segítsüti akció, ami 3 napon át tart, és szerda este zárul.

A bloggerek szívvel-lélekkel valódi házi süteményeket sütnek, és az 1000 forintról induló licitekből befolyó pénzt – minden forintot, a honlapon is megtalálható számlákkal elszámolva – a SoSe Közhasznú Alapítvány közreműködésével mindig valamilyen gyerekjóléti célra fordítják.

Így támogattak már anyaotthont, koraszülött intenzív osztályokat, vásároltak intenzív gyermekágyat és infúziós pumpákat leukémia miatt kezelt gyerekek gyógyításához vagy éppen fejlesztőjátékokat a mozgási fejlődési rendellenességek kiküszöböléséhez.

Öt szuper süti a választékból
Öt szuper süti a választékból
Fotó: Piszke

Az idei őszi licit – itt lehet megcsodálni a sütiket,itt pedig regisztrálni a részvételhez – támogatottja a Peter Cerny Alapítvány, amely 27 éve üzemelteti speciális mentőszolgálatát koraszülöttek számára.

A licitek már szépen kúsznak felfelé, még érdemes beszállni és a szuper süti mellett az önzetlen segítség érzésével is gyarapodni. A sütik egy része postázható, az érzékenyebb alkotások egy része is elérhető országosan, mivel a felajánlók vállalják a kiszállítást is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: a nagyüzemi sör is lehet jó

Edicsek 2016. szeptember 12., hétfő 09:40

A kézműves sörök mennybemenetele már nem egy újkeletű dolog, szerencsére egyre többen éreznek rá arra, hogy mennyire más is tud lenni egy olyan sör, amit gondosan, nagy odafigyeléssel és kiváló alapanyagokból készítenek.

Gombamód szaporodnak a kis sörfőzdék, sőt sokan próbálkoznak az otthoni főzéssel is és már nagyobb cégek is rájöttek, hogy a különleges sörökre igenis van kereslet. De, hogy fel tudják-e venni a versenyt? Erre kerestük a választ a vaktesztünkön. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kipróbáltuk, és isteni dolog a ketchuptorta!

ermiz 2016. szeptember 11., vasárnap 08:28

Soha ekkora siker nem koronázta sütési kísérletemet, mint az a torta, amivel megpróbáltam feldobni a szokásos értekezletet. A kollégák csak annyit tudtak, hogy egy piros színű süteményt kell megkóstolniuk, semmi többet.

A fehér mázzal borított élénkpiros édesség láttán többen azt hitték valami céklás őrület következik, pedig ez csak a kollégánk által a legundorítóbb ételnek titulált ketchuptorta volt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors és kiadós leves borsóimádóknak

ermiz 2016. szeptember 10., szombat 11:37

Az első, tavaszi csipetkés borsólevesnek nincs párja, és nem is érdemes vele ősz elején kísérletezni. Helyette mutatunk egy olyat, amit mindenki szeretni fog, aki elviseli a menta hűsítő ízét. Könnyű, gyors, nem drága, és azonnal szerez vele egy csomó rajongót!

Az eredeti receptben vermutot írnak, ez kihagyható belőle, valamint ha nincs otthon a fagyasztóban néhány liter alaplé, akkor használjon helyette (bio) leveskockát, ebből hármat érdemes használni. Ha pedig eddig azért kerülte a friss fűszernövényeket, mert mindig meghaltak a drágán vett cserepes növényei, olvassa el cikkünket melyből kiderül, hogy fognak örökké zöldellni! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: szilvás-fahéjas marcipánkenyér

Piszke 2016. szeptember 9., péntek 19:07

Bár a szilvát mindenki őszi gyümölcsnek könyveli el, valójában augusztus közepétől már szuper édes, lédús fajtákat vehetünk a piacon. A pici fahéjjal megbolondított marcipános tészta és a szaftos szilva együtt hihetetlen illatokat varázsol a konyhába. 

Fotó: Piszke
Fotó: Piszke
Fotó: Piszker Ágnes

A csoki – vagy a citromos máz – tulajdonképpen csak a csinos külső kedvéért kell. De ha ön szerint is minden süti jobb csokival, hát ne ezen múljon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 szuper csirkés recept

Katucikonyha 2016. szeptember 8., csütörtök 16:37

Egyszer már összegyűjtöttünk ITT 24 receptet, most megint annyi jó receptünk van, hogy készítettünk az újabbakból is egy válogatást.

Van benne rántott hús másként, fitt konyhába illő recept, sőt olyan ételek is, amikről talán nem is gondolta, hogy paleo diétába is illeszthető. Válogasson kedvére! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha megnézi, hogy készül, többet nem eszik gumicukrot

nemoszi 2016. szeptember 7., szerda 15:24

Talán csak egy újszülöttnek új, hogy a gumicukor bizony tele van állati eredetű zselatinnal, beszédesebb nevén csontenyvvel – a csontenyvet pedig nem legelőn szaladgáló unikornisok sörényéből, hanem vágóhídon elpusztított sertések, lovak, szarvasmarhák bőréből és csontjaiból nyerik ki.

Ha ezt eddig mégse tudta volna, most már tudja, és ezután talán már azt is el tudja képzelni, mi látható alábbi kisfilmben, melyet a belga rendező, Alina Kneepkens készített. A hatás kedvéért a videó fordítva mutatja be a folyamatokat, azaz egy kiköpött cukorkával kezd, majd onnan haladunk visszafelé, a vágóhídra, a zárókép pedig egy élő sertés.

A visszafelé játszás egy kicsit egyébként levesz a dolog éléből, ennél sokkal nehezebben nézhetőre is meg lehetett volna csinálni a csöntenyv kinyerésének folyamatát, de talán ennyi is elég ahhoz, hogy ezentúl ne szekáljuk vegán ismerőseinket azzal, miért nem esznek a cuki gyümölcsös édességből.

Ha ön gumicukor-rajongó, de most elvettük a kedvét, ne keseredjen el, kaphatóak növényi zselésítőkkel készülő termékek is, az agar-agar például egy algaféléből készül, az ilyen gumicukor ugyanolyan egészségtelen, mint a hagyományos, viszont vegán barátait is megkínálhatja vele.

Csak egyszerűen: töltött gomba baconbe tekerve

Katucikonyha 2016. szeptember 6., kedd 17:44

A bacon és a gomba elég jó kis párost alkotnak például ebben a receptünkben, és ezúttal is jól szerepeltek. A gombafejek finom sajtos tölteléket kaptak, aztán mentek a szalonnabundába, és a sütőbe.

Ha szereti a töltött gombát, próbálja ki a sonkás vagy a kecskesajtos változatot is! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: vaníliás pudingok és joghurtok

Koncz Andrea 2016. szeptember 5., hétfő 09:30

Bár igazi jó pudingot csinálni nem nagy munka, mindannyian elcsábulunk néha, és megvesszük a bolti, poharas termékeket. Csokipudingokat már teszteltünk, most úgy döntöttünk, a vaníliásokon van a sor. Mivel ebből a választék sokkal kisebb - olyanokat kerestünk, amelyik nincs csokival vagy gyümölccsel keverve, és nincs a tetején hab -, ezért mellécsaptuk a kapható tisztán vaníliás - vagy vanília ízű - joghurtokat is. 

A két műfaj eléggé eltér, ezért a vakteszt és az értékelés során is külön kezeltük a pudingokat és a joghurtokat. Az elérhető maximális pontszám mindkét csoportban 30 pont volt, a pudingok győztese valamivel jobban szerepelt, mint a joghurtoké.

A tesztelés során csak az érzékszerveinkre hagyatkoztunk, az összetevőlistát csak a kiértékelésnél néztük meg. Utólag azt mondjuk, nem kérdés, hogy érdemesebb elszöszmötölni egy kicsit a házi vaníliapudinggal, az eredmény sokkal finomabb lesz. Itt is van egy szuper vaníliapuding recept!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anna Olson gyümölcsös pitéje

etelka 2016. szeptember 4., vasárnap 10:46

Tökéletes nyárvégi édesség a kekszes gyümölcsös pite, amit egy kis mézzel bolondított meg készítője, Anna Olson, akivel nemrég interjúztunk. Ráadásul bármilyen sok összetevős is a recept, egyedüli nehézséget az író beszerzése jelentheti, de általában ezt is tartják a nagyobb boltok, a kefír és a joghurt táján érdemes keresni. 

Mézes kekszes gyümölcsös pite

 Pitéhez:

1,5 bögre Graham-keksz morzsa (vagy teljes

kiőrlésű zabkeksz-morzsa)

3 evőkanál kristálycukor

3 evőkanál sótlan vaj

1 tojásfehérje

Krémhez:

⅔ bögre zsíros tejföl

¼ bögre barnacukor (lenyomkodva)

½ teáskanál vanília kivonat

Gyümölcshöz:

3 bögre bogyósgyümölcs (tetszés szerinti, pl. áfonya)

½ bögre eperdzsem

Mézes kekszhez:

2 bögre finomliszt

2 teáskanál sütőpor

¼ teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál só

¼ bögre sótlan vaj, lehűtve, felkockázva,

⅓ bögre író

¼ bögre méz

1 nagy tojás

2 teáskanál vanília kivonat

1 tojás sárgája 2 evőkanál vízzel összekeverve

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra! Helyezzünk 8 kis kivehető aljú pitesütő-formát (kivajazatlanul) egy sütőpapírral bélelt tepsire!

2. A pitéhez a kekszmorzsát, a cukrot, a felolvasztott vajat, a tojásfehérjét keverjük el egyenletesre! Nyomkodjuk bele őket a kis sütőformákba (az aljukra, és a széleikre is körben), süssük 10 percig, hűtsük le egy kicsit, majd vegyük 200 C°-ra a sütőt!

3. A krémhez keverjük össze a tejfölt, barnacukrot, vanília kivonatot – majd tegyük félre!

4. Keverjük össze a bogyósgyümölcsöket és a dzsemet – majd tegyük félre!

5. A mézes kekszhez keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót, keverjük hozzá a vajat addig, amíg csak apró vajdarabkák látszódnak! Egy másik edényben keverjük össze az írót, mézet, tojást, vanília kivonatot! Ezután keverjük egybe a lisztes és mézes keveréket (borítsuk ki egy nyújtódeszkára, ha azon jobban össze tudjuk dolgozni)!

6. Nyújtsunk belőle kb. 1,5 cm vastag tésztát, és vágjunk ki 8 kekszformát (akkorákat, amelyek kicsit kisebbek, mint a kisült pite teteje)!

6. A 8 pitére tegyünk egy-egy kanállal a tejfölös és a gyümölcsös krémből. A tetejükre tegyünk egy-egy kekszet! A tojás sárgája és víz keverékével kenjük be a tetejüket!

Tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük 15-18 percig, amíg a tetejük aranybarna lesz! Szórjuk be porcukorral!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a világ legundorítóbb étele: a kanadai ketchuptorta!

Szűcs Gyula 2016. szeptember 3., szombat 10:25

Évekkel ezelőtt a kanadai Heinz egy vicces tortareceptet tett a ketchupos flakonjai hátuljára – azóta is évről évre akadnak olyan őrültek, akik megsütik otthon ezt a förtelmes, vörös édességet. Így tett Gregory Nuttle is, aki a munkafolyamatot az Imguron és Youtube-on is bemutatta – írja a The Daily Dot.

Is potentially shitty food allowed here?
Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: megpróbáltuk felfedni a KFC titkát

ermiz 2016. szeptember 2., péntek 13:13

Nemrég egy csodálatos történetet közölt a Chicago Herald Tribune, amely arról szólt, hogy Sanders ezredes múzeumáról (arról a fickóról van szó, aki a Kentucky Fried Chicken étteremhálózatot alapította) kellett cikket írnia egy szabadúszó újságírónak, ám ő valami egészen fantasztikus dologba szaladt bele. Találkozott Joe Lendingtonnal, Harland Sanders unokaöccsével, aki egyszerűen megmutatta neki a családi titkot, azaz a csodás csirkék panírjának a receptjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nem látnánk, el se hinnénk, hogy léteznek ilyen palacsinták

Divany.hu 2016. szeptember 1., csütörtök 17:09

Sajnos nem itthon, hanem Ausztráliában, a Tiger Tomato nevű cég készíti ezeket a kreatív palacsintákat, melyek leginkább úgy néznek ki, mint egy precízen meghímzett felvarró. Valószínűleg elsősorban a gyerekeket célozták meg, hiszen főleg rajzfilmek karakterei, mint például Spongyabob vagy Pikatchu kelnek életre palacsintaként. Biztosra vesszük, hogy odavannak érte az ausztrál lurkók, de az az igazság, hogy mi is boldogak vagyunk a gondolattól, hogy a Tiger Tomato tehetséges palacsintakészítői képesek akár egy-egy személy arcát is palacsintaként rekonstruálni, és ezzel együtt ehetővé tenni. Higgye el, ha elmélyed egy kicsit a YouTube videóik között, önnek is életre kel a fantáziája. És érdemes követni őket a Facebookon is.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés