ALAPKONYHA

Ezek a Balaton legjobb éttermei

Edicsek 2016. június 30., csütörtök 18:03

A Magyar Konyha idén is összegyűjtötte a Balaton legjobb éttermeit. A kalauz azoknak nagy segítség, akik kicsit már ráuntak a pizza-gyros-lángos menüsorra, és nem értik miért olyan jó hekkezni, vagyis tengeri halat enni a Balaton mellett. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bikiniszezon: krumpli helyett süssön zellert!

Katucikonyha 2016. június 30., csütörtök 08:13

Ha ön is szereti a sült krumplit, de kénytelen lemondani róla, mert egészségesebben szeretne étkezni, diétázik, aggasztja a bikiniszezon, netán imádja a zellert, akkor ezt mindenképp ki kell próbálnia!

Nincs semmi különleges, drága alapanyag benne, csak szimpla zellergumó, amit bármelyik zöldségesnél be tud szerezni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szezonja van: 10 tuti recept málnaimádóknak

Katucikonyha 2016. június 29., szerda 09:24

Csodás idő van a málnának, kap vizet, sok-sok napsütést. Szóval akár magunk szüreteljük, akár a piacon vesszük, a lényeg, hogy most nagyon finom.

Gyorsan összeszedtük a kedvenc receptjeinket az egyszerű levestől, a sütés nélküli édességeken át a fagyiig. Válogasson kedvére! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Varázslat: fagyasszon meg egy üveg vizet 5 perc alatt

Dívány 2016. június 28., kedd 14:30

Van egy üveg vize, és csak öt perce arra, hogy jéggé fagyassza? Ne legyintsen rá, mert lehetséges. 

Az alábbi videón varázsütésre, de legalábbis egy erős fizikai behatásra a flakonban lévő víz pillanatok alatt jéggé fagy. Az érdekes fizikai reakció az iskolai kísérletek egyik favoritja, sőt otthon is könnyen megteremthetjük hozzá a feltételeket, és máris villoghatunk a gyerek előtt.

A kísérlet a gyakorlatban pedig akkor nyer értelmet, amikor a hőhullám kellős közepén, a reggeli rohanásban próbáljuk összeszedni magunkat és egyéb kapcsolódó részeinket a strandra, kiderül, hogy előző este elfelejtettünk vizet rakni a mélyhűtőbe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: éljen, nincs ehetetlen Magnum-utánzat!

Tuna Judit 2016. június 27., hétfő 13:43

Régi álmunk vált valóra, amikor végre kipróbálhattuk a Magnum-utánzatokat,  és ezúttal kellemesen csalódtunk. Nem várt eredmények születtek, a kilenc termékből alig akadt olyan, amelyiket nem szívesen tennénk be a kosarunkba bevásárlásnál.

Pontozásnál döntő szempont volt a vaníliakrém és a csokoládé íze, illetve a jégkrém állaga, és ezúttal is kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk az értékelésnél. Nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, de azért az összetevőlistát mindenhol kigyűjtöttük, hátha valakinek eszébe jut erre gondolni miközben a fagylaltot tolja magába

A teszten 8 különböző utánzat - az egyik laktózmentes - és az eredeti Magnum szerepelt. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, Nem is csigáznánk tovább a kedélyeket, mutatjuk az eredményeket:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak egyszerűen: sajtos cukkinifelfújt muffinformában

Katucikonyha 2016. június 26., vasárnap 11:49

Gyorsan elkészülő étel, csupán néhány hozzávalóból. Ha régóta nem használta a muffinsütőjét, kapja elő, és készítse el benne ezt a nagyon egyszerű felfújtat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyári paradicsomos húsgombócok olasz stílusban

Katucikonyha 2016. június 25., szombat 12:50

Nem, nem a hagyományos verzió, bár én azért is oda vagyok, töltött paprikával. Ez olyan nyárias, olaszos. Van benne fokhagyma, bazsalikom, parmezán, mozzarella, a kedvenc alapanyagaim. Ugyan sütni kell, ezért ne 40 fokban kezdjen neki, de még bőven akadnak olyan napok, amikor nem kapunk hőgutát a lakásban.

A kész paradicsomszószos gombócokat eheti tésztával, de szerintem a legjobb egy ropogós kérgű, belül puha zsemlébe tömni. Próbálja ki Ön is, mi függők vagyunk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: ribizlis vajas piskóta

Piszke 2016. június 24., péntek 12:37

 A gyors és egyszerű süti ízének titka a vaj, amitől a piskóta gazdag, sűrűn morzsálódó lesz; a picit savanykás ribizli pedig ellensúlyozza az édességét, és igazi nyár eleji finomsággá varázsolja. A liszt szitálását ne hagyjuk ki, ez és a citromlé-sütőpor együttese teszi majd levegősebbé a tésztát. A cukormáz helyett mehet rá pici porcukor, és nem rontja el egy kis tejszínhab sem.

DSC 0101
Fotó: Piszke

Ha szívesen megnézne még néhány ribizlis süti receptet, ezeket is ajánljuk:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyszerű csokitorta az oviba - lépésről lépésre, képekben!

Katucikonyha 2016. június 21., kedd 12:33

Kolléganőnk utánajárt, milyen feltételekkel vihetünk házi készítésű süteményt a bölcsibe, oviba, iskolába. Ennek kapcsán megmutatom az én favorit csokitortámat, amit minden gyerek szeret, egyszerű elkészíteni, és valójában csoki sincs benne. Lépésről lépésre haladva ön is látni fogja, hogy nem is olyan nehéz megsütni azt a szülinapi tortát, az elkészítése nem tart órákig. Arról már nem is beszélve, hogy mennyivel olcsóbb és finomabb, mint a nagyüzemi társai. 

csokitorta1
Fotó: Katuci

Előre szólok, a bevezető rész hosszú lesz, de abban van a titok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idézzen kedvenc zenészétől, és ingyen ihat kávét!

etelka 2016. június 20., hétfő 21:12

A frissen megnyílt Szamos kávézó kávéval – mi mással – köszönti a Zene ünnepét. Ezért június 21-én ingyen adják a kávét azoknak, akik kedvenc zeneszövegüket átadják az ott dolgozóknak. Az V. kerületi üzletben nem csak presszóra váltható be a szöveg, hanem ristretto, cortado, cappucino, flat white, latte és americano is kérhető. Ha nem tudná melyik melyik, itt elolvashatja. Ne felejtse el, a kávé már nem minősül rákkeltőnek, ráadásul van egy csomó jó tulajdonsága is. 

13406892 1814485142096763 1760846444842932660 n.png

A mekis turmixnál undorítóbbat ma már nem fog látni

nemoszi 2016. június 20., hétfő 18:59

Divatos dolog mostanság minent leturmixolni és aztán a zöld lével a kezünkben sétálgatni – legalábbis Hollywoodban biztos, ahol a zöldség- és gyümölcsturmixok nem is lehetnének népszerűbbek. De vajon mi történik, ha gyorskajából készítjük el a sűrű folyadékot?

Mégis mi történne, a végeredmény nyilván undorító lesz:

Pedig tulajdonképp a gyomrunkban sem történik más a sültkrumplival, hamburgerrel és kólával, de azért nem irigylem a "Bad things for bad people" Youtube csatornáján szereplő embert, akinek meg kellett innia a világosbarna löttyöt. Ha épp fogyókúrázik, mindenképp nézze meg a videót, garantáltan elmegy a kevde a vacsorától!

Teszt: mindenféle ízű mikrós pattogatott kukoricák

Tuna Judit 2016. június 20., hétfő 10:11

Elég jó műfaj a pattogatott kukorica, viszont több sebből is vérzik az előre csomagolt változata: általában pálmazsírral készítik - nem is kevéssel, ami nem csak, hogy borzasztóan hizlal, de össze is tapasztja a szájpadlást a nyelvvel.

Plusz, ha már ízesítve is van a kukorica, akkor egyből háromszor annyiért lehet megvenni, mint a sima, zacskós, pattogtatni való kukoricát. És persze elismerjük, hogy lényegesen egyszerűbb betuszkolni a mikróba a papírzacskót, beállítani az időt és megvárni míg a kukorica elkészül, mint beleönteni a lábasba a zsiradékot, a kukoricát és a sót, majd várni, hogy elkészüljön. Vagy mégsem?!

Sok legenda kering arról, hogy a házilag pattogtatott kukoricát folyamatosan rázogatni kell a lábasban, hogy ne égjen le. Nos, saját tapasztalat, hogy akkor sem lesz semmi baja a kukoricának, ha csak egyszer-kétszer rázza meg a lábast a pattogás alatt. Egyre azonban nem árt ügyelni, leginkább közepes hőmérsékleten készítse a kukoricát, és megfelelő mennyiségű olajat/vajat adjon hozzá. Érdemes az elején sóval összekeverni, viszont fűszerrel ízesíteni a végén célszerű.

A mostani kóstolón előre megízesített pattogatni való kukoricákat ettünk, és közben próbáltuk kitalálni, hogy mégis milyen ízűek lehetnek. A helyzet az, hogy vagy nem ráztuk fel megfelelően a zacskót (de), vagy tényleg alig van ízük ezeknek a termékeknek, mert több terméknél is konstatáltuk: „Na, ennek megint nincs íze”.

Valószínűleg akkor jár a legjobban, ha sima, sós kukoricát vesz és a mikrózás után ráízesít még kicsit, vagy egyszerűen tényleg megveszi a szemes változatot és lábasban elkészíti. 

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, sok közepes volt, de igazán kirívó eredmény nem született, ellenben lett egy helytálló komment az édes kukoricáról: „Ezt a fogorvosok fejlesztették ki, mert úgy ment a fogamba, hogy a fog és az ínyem közé beleállt, és szerintem két órán belül leesik az egész állkapcsom egy fertőzés következtében.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szezonja van: 13 meggyes és cseresznyés recept

Katucikonyha 2016. június 18., szombat 11:26

Végre piroslik a gyönyörű, érett cseresznye és meggy a fákon. Ennek örömére összeszedtük a kedvenc receptjeinket, ha nem lenne ötlete, mit készítsen belőle.

További szezonális receptválogatásainkért is kattintson: kihagyhatatlan epres receptek, nemsokára itt a barack ideje is, így készítsen fagylaltot, végül egy kánikulai recepttár is várja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: világbajnok meggyes batyuk

Piszke 2016. június 17., péntek 16:25

A meggyszezonban kevés finomabb süti létezik a mindenféle meggyes pitéknél és lepényeknél. Ha az enyhén savanykás meggyet megdobjuk egy nem túl édes tésztával, vaníliával - de használhatunk zöld kardamomot, pici fahéjat és szegfűborsot - mellé adunk egy kis fagyit, legyen az csoki vagy vanília, esetleg kevés madártejet: az egyszerű  pitéből máris világbajnok desszertet faragunk. 

DSC 0119
Fotó: Piszke

A helyes kis batyuk pont olyan gyorsan összeállíthatók, mint egy tepsinyi tészta, és nagy előnye, hogy sütés után azonnal  kézbe is kaphatók...

Távolról sincs vége, olvasson még »

A világ legjobb étterme Modenában van

(bj) 2016. június 15., szerda 16:52

Idén is kihirdették a világ 50 legjobb éttermének listáját, és a verseny tizenöt éves történetében most először rendezték meg a gálát New Yorkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rántott mogyoróvaj: gasztrohülyék, level 100

Tuna Judit 2016. június 14., kedd 12:10

Emlékeznek még a rántott csokoládéra és rántott Túró Rudira? Jó, mert akkor ismét hoztunk egy sokkoló ételt: kirántottuk a mogyoróvajat is. Egy amerikai oldalon böngésztem a napokban, ott találtam rá a receptre és természetesen azonnal elhatároztam, hogy kipróbálom, hadd örüljenek a kollégák a kóstolónak.

Gyorsan el is fogyott, szóval úgy tűnik, akik szeretik a mogyoróvajat, ezt is bírni fogják. Gyerekzsúrra és haveros vacsorára is jó desszert lehetne, viszont valójában igazán csak teljesen frissen jó, márpedig ki akar egy vendégség során végig egy olajos lábos fölött ácsorogni? Ráadásul töménytelen mennyiségű kalória van benne, úgyhogy csak mértékkel fogyassza. 

tk3s 20070119 mdm p77 618
Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: az emeletes csokis keksz átverés

Tuna Judit 2016. június 13., hétfő 09:07

Képtelenség nyálcsorgatás nélkül írni a szendvicskekszekről, ezeket mindenki imádja, sőt, eddig mi is azt hittük, hogy imádjuk őket. A teszt viszont mégsem volt annyira remek meló, mint amilyennek tűnik. Kilenc terméket végigkóstolni igazán embert próbáló feladat, mert annyira azért mégsem jók ezek a kekszek. Pláne ekkora mennyiségben.

Erre a kóstolóra kilenc termék nevezett be, az ötletadó a leginkább ismert a „Hit” volt – ami a méltán híres, német Bahlsen cég terméke. Ehhez hasonlót mára mindenhol kapunk sajátmárkásban is, így jött össze a mezőny.

A teszt során kizárólag az érdekelt bennünket, hogy milyen a termékek ízre és állagra, fontos volt a keksz omlóssága, ropogóssága, illetve a csokoládékréme íze. Azt is néztük, hogy milyen arányban van a keksz és a krém, nyilván ez sem elhanyagolható szempont a szendvicskeksz vásárlásánál.

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, gondoltuk, nem nagyon lehet mellélőni egy ilyen termékkel, hiszen amiben csokoládé van, az csak jó lehet. Jó, nem mindig. Mutatjuk az eredményeket: 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fekete-, fehér-, rózsa és cayenne bors vajon mi?

mm 2016. június 12., vasárnap 17:35

Miután megtudtuk, hogy a kaliforniai paprika színei milyen összefüggésben állnak egymással, adta magát, hogy megnézzük, a különféle színű és elnevezésű borsoknak mi közük van egymáshoz.

A borsszakértők nem most fognak új tudásra szert tenni, de arra mindenképpen jó lesz ez az összeállítás, hogy megtudja, mik az alapvető különbségek bors és bors között.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Epres-vaníliás krémes - kapja el a szezon végét!

Ötvös Zsuzsanna 2016. június 11., szombat 07:22

Igazi villantós receptet hoztunk, amivel bármilyen körben sikert arathatunk, ha még elkapjuk az eperszezon hátralévő napjait - mázlival talán egy-két hetét.

Az alapja a leveles vajas tészta (használhatunk bolti változatot, de ha házilag készítenék, itt a recept fázisképekkel), amelyre sütéskor vékony rétegben porcukrot karamellizálunk. A töltelék pedig egy főzött vaníliás krém friss eperrel kombinálva.

A roppanós, karamelles, zizegő vajas tészta és a lágy főzött krém kontrasztja a friss eperrel igazi ízorgia lesz, garantáljuk! Az eperszezon után málnával is érdemes lesz kipróbálni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: nutellás-epres tekercs

Piszke 2016. június 10., péntek 08:51

Búcsúztassuk az eperszezont egy ütős nutellás-epres sütivel, mert a nutella még soha, semmilyen süteményt nem rontott el. 

DSC 0110
Fotó: Piszke

Itt ráadásul duplázunk, mert kerül belőle a piskótatésztába is, és bár nem látható, de ízre nagyon is érezhető a könnyű krém alatt megbújó vékony nutellaréteg is, ami sütés után kerül a tekercsbe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szövegértésből bukott a nép, egy virsli végezte ki

etelka 2016. június 9., csütörtök 17:58

Pick játékot hirdetett, melynek lényege, hogy három hibát rejtettek el egy virslit ábrázoló képen. Ezt kellett összehasonlítani az eredetivel, majd kommentben megírni az eltéréseket. 37 válaszoló közül 6 ember volt akinek sikerült megugrania a feladatot, azaz megtalálni, miben tér el a virsli csomagolása az eredetitől. 

Mivel van a baj?

  • 1362
    A Pick nem fogalmazott egyértelműen
  • 2859
    A szövegértéssel erős gondok vannak
  • 688
    Tök mindegy, utálom a virslit

A másik lehetséges magyarázat, hogy a Pick nem fogalmazott elég pontosan, ezért nem volt egyértelmű, hogy a grafikus által odatett Pick logó nem a csomagolás része. Vajon igaza van a PISA tesztnek, és a kompetencia mérésnek, amiből az derül ki, hogy a szövegértéssel erős gondok vannak? A szakemberek szerint biztosan, ezért is kongatják a vészharangot. 

A nem különösebben bonyolult feladványban a következő két képet kellett összehasonlítani:

Ez a kép szerepelt a Facebookos feladványban, ezt kellett összevetni az eredetivel, amit a könnyebbség kedvéért szintén betettünk, alá. 
Ez a kép szerepelt a Facebookos feladványban, ezt kellett összevetni az eredetivel, amit a könnyebbség kedvéért szintén betettünk, alá. 

Jól főz Lakatos Márk és Szabó Győző a piacon? Megkóstoltuk!

Dívány 2016. június 9., csütörtök 08:33

A Hold utcai Belvárosi Piac annyira hipszter hely, hogy a Pozsonyi út is csak messziről köszönhet oda. A felújított csarnok alsó része többé-kevésbé hagyományos piacként működik - turistákra szabott árakkal -, az emeletet pedig benépesítették az éttermek. Ebben eddig még nem lenne semmi szokatlan, csakhogy itt az étteremtulajok között az átlagos piacinál jóval nagyobb a celebtulajok aránya - akik rendre meg is mutatják magukat - na, meg azt is, milyen otthonosan mozognak a konyhában.

Szabó Győző például nem rest elkészíteni pár falatkát és Lakatos Márk is szívesen sütögeti kobászkáit. Mivel inkognítóban állítottunk be a piacra, még csak azt sem mondhatjuk, hogy a kamera miatt hősködtek a celebek. 

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit kapunk, ha odamegyünk hétköznap ebédidőben, és mindenhol kikérjük az étterem egy ikonikus fogását. Az már csak a szerkesztőségben derült ki, hogy nem egyértelmű, ki a celeb, én simán idesoroltam Bíró Lajost, szakmai ártalom biztos.

Szóval négy helyen ettünk, Lakatos Márk új helyén a Lakatos Műhelyben, Szabó Győző Steamboo-jában, és Bíró Lajos két helyén, a Buja disznó(k)-ban és a Séf utcájában. Minden ételt elvitelre kértünk, ezért most tekintsenek el a képeken szereplő elviteles dizájntól, helyben fogyasztásra kérve mindenhol kifejezetten guszta a tálalás.

De aki piacon kapja be az ebédjét, valószínűleg kevésbé ügyel a dekorációra, nekünk legalábbis fontosabb a kaja minősége, mint a látványa. Jó, azért persze ne legyen nagyon trehányan odaszórva a tányérra, az a kinézet maradjon meg az átbulizott éjszaka utáni hajnali tűzoltásra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Zöld vagy piros kaliforniai paprikát vegyek?

nemoszi 2016. június 7., kedd 17:49

A kaliforniai paprika tele van antioxidánssal, rostokkal és C-vitaminnal. De miért van belőle 3-4 féle színű? Mi a különbség a zöld és a sárga vagy a piros között? Én gyakran vásárolok kaliforniai paprikát, de be kell valljam, nem tudtam, hogy van-e bármi különbség a paprikák közt a színükön kívül és nem értettem, miért van külön mérlegkódja a piros, sárga és zöld kaliforniai paprikának, ha úgyis ugyanolyan drágák – a Huffington Post cikkének elolvasása után még kevésbé értem, de most már az se világos, nálunk miért azonos a zöld és a piros verzió ára, amikor Amerikában előbbi olcsóbb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Instant koffeinfix: kávépuding

Ötvös Zsuzsanna 2016. június 7., kedd 08:18

Írtunk már róla, mennyire egyszerűen és gyorsan készíthetünk pudingot bolti zacskós pudingporok nélkül – így elkerülve az esetleges hozzáadott aromákat, színezékeket. Az alap vanília- és csokipudingnál nem áll meg az élet, más izgalmas ízesítésekben is pikkpakk főzhetünk házi pudingot. Kávérajongóknak például itt ez a kávés változat.

A kávés ízesítést kétféleképp érhetjük el: instant kávé segítségével vagy egész kávészemeket használva. Az előbbi a gyorsabb megoldás, az utóbbi viszont mélyebb, intenzívebb kávéízt ad - ha jó minőségű kávét használunk. A kávépudingot különböző fűszerekkel turbózhatjuk: a vanília, a fahéj, a kardamom vagy a tonkabab is jól illik hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: jeges teát porból? Kipróbáltuk!

Tuna Judit 2016. június 6., hétfő 10:28

Úgy tűnik végre itt a meleg, lehet izzadni a tömegközlekedési járatokon meg az irodában, ahol persze már megint nem működik a klíma. Ja, nem mintha a kombinón, vagy pár a buszokon olyan szuperül funkcionálna.

Ha meg meleg van, és izzadunk, jól esne egy jó kis jeges tea. Az ideális jeges tea ízét úgy tudnánk definiálni, hogy remek szomjoltó, kissé fanyar ízzel. Ezt egyébként simán lehet abszolválni ha az ember fog egy jó kis teafüvet, meglengeti a forró vízben, aztán a kancsót beteszi a hűtőbe, és hidegen megissza a teát. Csak hát akadnak olyan pillanatok, amikor teljességgel lehetetlen ennyit pepecselni, és azonnal szükség van a jeges teára, ilyenkor jön el a tasakos porok ideje. 

Nos, akkor megmutatjuk, hogy melyik az általunk próbált jeges tea italporok közül a legjobb, vagyis, amit mi a legjobbnak ítéltünk. Pontozásnál az íz és az illat számított, fontos volt, hogy ne lehessen érezni az édesítő ízét, illetve műíze se nagyon legyen (mert azért sajnos ez elkerülhetelen ezeknél a termékeknél), ne tapadjon össze a száj a sok cukortól, és ne legyen mellékíze.

A kóstolóba összesen hétféle termék került, két kakukktojással: az egyik egy sima, flakonos citromos jeges tea volt, illetve a másik meg egy olyan italpor, aminek citromos íze van. Kíváncsiak voltunk, hogy ezek mennyiben térnek el a poros jegesteák ízétől. Az egyik nagyon, a másik meg alig.

Az italokat nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag az ízre mentünk rá és próbáltuk a legjobbat megtalálni az öt por közül. Azért - ahogyan az már lenni szokott - kiírtuk az összetevőiket is, csak, hogy ne okozzon olyan nagy meglepetést, mégis miért annyira irtó furcsa ízű az ezekből összeálíított jeges tea.  

Mindegyik teát az előírtak szerint kevertük be, és arra jutottunk, hogy minden esetben lehetett volna sokkal több a víz és kevesebb a por, mivel minden termék borzasztóan túl van édesítőzve. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, jó sok középmezőnyös lett és nagyjából ennyi. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés