ALAPKONYHA

Így főzz tökéletes tojást!

Dívány 2017. március 25., szombat 10:04

Milyen a jó lágytojás? Hány percig kell főzni, hogy kemény legyen, de ne morzsolódjon? Kipróbáltuk.

Csoki: dekadens élvezet és rengeteg szenvedés

Aladár 2017. március 23., csütörtök 07:26

Bár sokak számára a mindennapos rutin szerves része, csokit enni sokáig luxusnak számított, és ma is igazi rituálé. A több ezer éves sikersztori ugyanakkor nem csak játék és mese, a csokoládé története a többség által talán túl jól ismert dekadens élvezetek, és rengeteg szenvedés elegye. Ezt az ellentmondásoktól nem mentes történetet foglalja össze a Ted-Ed videója.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan ne haljunk bele a gombászásba?

Péter Anna 2017. március 22., szerda 11:42

A legfontosabb, hogy a zsákmányt vigyétek el egy szakellenőrhöz. Ez a második legfontosabb is, a harmadik, hogy tiszteljék a természetet, a többi már csupa ősi élvezet.

Legalább tucatnyi embert (kutyát is) láttam élete első gombáját megtalálni, és mind ragyogó szemmel, kiáltozva ugráltak, akár kapitális vargánya, vagy egy négyzetméter rókagomba volt az esemény. A vargányaszűzesség elvesztése annyira nagy élmény, hogy az életet az első vargánya megtalálása előtti és utáni időre osztja. A gombászás előhívja még a legbelvárosibb egyedekből is a kócos ősembert, aki a pillanatban él és nem aggodalmaskodik. Feltétlenül próbálják ki, de előtte érdemes némi alapismeretet begyűjteni a témában.

shutterstock 305692904
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mától a KFC-ben is reggelizhetsz, leteszteltük milyen

Juhász Edina 2017. március 21., kedd 07:57

Március 21-től minden magyarországi KFC-ben kapható lesz reggeli. Ez világszinten azért is egyedülálló, mert az összes itthoni étteremben lesz reggeli, amit ráadásul hazai munkatársakkal közösen állítottak össze a vendégek visszajelzései alapján. Természetesen nem hagyhattuk ki, hogy teszteljük a kínálatot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: A tökéletes szalámis szendvics nyomában

Juhász Edina 2017. március 20., hétfő 15:16

Az angolszász országokban bevett szokás, hogy ebédre csak egy gyors szendvicset fogyasztanak, de nálunk is egyre több helyen bukkannak fel az előre elkészített és csomagolt szendvicsek. Az ember azt hihetné, hogy nem nagy kunszt összedobni egy ilyet, mégis annyi buktatója van, hogy úgy döntöttünk: nekifutunk és megkóstoljuk a szalámis kivitelt. Eredetileg téli szalámisban gondolkoztunk, de itt jött az első tanulság: ha téli szalámis szendvicset szeretnél enni, akkor azt szépen magadnak kell elkészíteni. A legforgalmasabb pékségek mellett a boltokban fellelhető előre csomagolt szalámis szendvicseket is megkóstoltuk, na meg persze rendesen szemrevételeztük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 finomság, amire nem ismernénk rá a vadonban

Aladár 2017. március 20., hétfő 10:11

Jópár olyan dolgot fogyasztunk napi rendszerességgel, melyet többnyire folyékony vagy négyszögletű formában képzelünk el, holott sokan ezek közül teljesen más formában látnak napvilágot, vagy épp kifejezetten meglepő helyekről származnak. A következő gyűjtésben 7 ilyen élelmiszerrel ismerkedhetünk meg közelebbről!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem mind bio, ami fénylik

Aladár 2017. március 19., vasárnap 11:47

15 zöldség és gyümölcs, amin bátran spórolhatunk

Kevesen vannak, akiknek a rovarirtó a kedvence fogása, mégis elkerülhetetlen, hogy rendszeresen fogyasszuk. Ez az ár, amit a vegyszerrel való rovartalanításért fizetünk. A különböző zöldség és gyümölcsfélék jelentős része tartalmazza különböző vegyszerek maradványait.

A vastagabb héjú, golyóállóbb gyümölcsök kevésbé érintettek ebben, az ananászok héján például jóval kevesebb vegyszer hatol át, mint amennyi egy jóval sebezhetőbb és egészben fogyasztott eperben található.

shutterstock 437425381
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: csokikrém egyszerűen

Sákovics Diana 2017. március 17., péntek 10:28

Van, olyan étel, amit nem érdemes túlbonyolítani. Bőven elég, ha jó alapanyagokból dolgozunk. Esetünkben például jó csokiból. Szóval, felejtsd el az olcsó tortabevonót, vegyél valami igazán finom csokit, és hajrá! A videón Nábelek Zsófi, a Mák Bistro desszertséfje dolgozik.

Teszt: bolti kakaós csigákat kóstoltunk

Juhász Edina 2017. március 13., hétfő 09:55

Nem sok olyan embert találtunk a szerkesztőségben, aki ne szeretné a kakaós csigát, viszont mindenkinek megvan a maga kis házsártja, mitől lesz igazán finom. Van, aki szerint a tésztán múlik minden, van aki megelégszik a kevesebb töltelékkel, ha elég jó a kakaó, és van, aki azt szereti, ha könyékig ragacsos-kakaós lesz. Ezért összeültünk, hogy megtaláljuk a legjobb bolti kakaós csigát, a tesztben pedig Nábelek Zsófia a MÁK Bistro desszertekért felelős főguruja segített nekünk. 

Esős péntek = kakaós csiga teszt

divany.hu (@divany.hu) által megosztott bejegyzés,

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mini feketeerdő fánkocskák

Ötvös Zsuzsanna 2017. március 12., vasárnap 12:07

Kereszteztük a klasszikus képviselőfánkot és a feketeerdő tortát: a tejszínhabréteg alá ezúttal főzött csokoládékrém került, amibe egy kevés meggylekvárt rejtettünk. 

A tejszín, az étcsokoládé és a meggy hármasa nagyon jól hozza a klasszik feketeerdő ízvilágot, csak egyetlen falatba sűrítve. A meggylekvár helyett használhatunk akár rumba áztatott egész meggyszemeket is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy csomag kenyér kinyitásán őrjöng az internet

Dívány 2017. március 11., szombat 10:40

Eddig azt hittük, hogy kék-fehér vagy fekete-arany ruhát egykor övező internetes hisztivel beállítottuk már a lényegtelen kérdéseken rugózás örökös világrekordját. De nem. Ugyanis itt a "Hogyan lehet így kinyitni egy csomag kenyeret?????", amit egyetlen Twitterre kirakott fotó indított világhódító útjára. Íme:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: könnyű citromos kocka

Piszke 2017. március 10., péntek 12:56

A sok nehezebb, csokis, vajas, téli édesség után jöjjön egy üde süti: átjárja a citrom friss aromája, elkeverjük, sütjük, kockázzuk és a kezdéstől számított félórán belül el is fog fogyni egy ilyen adag.

DSC 0042
Fotó: Piszke

Bár naranccsal is készíthető, átütő íze a citromtól lesz, és akár lime-ot is használhatunk hozzá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így főzzön jót szárított gombából

Péter Anna 2017. március 9., csütörtök 12:09

A szárított gomba egész évben elérhető, könnyen előkészíthető, de nem minden gombás recepthez  ideális alapanyag. Ezekhez viszont tökéletes.

 A gombát először alaposan megmossuk, majd beáztatjuk. Az áztatóvizet tegyük félre, víz helyett használható, jó ízt ad az ételnek, csak arra kell figyelni, hogy a tál alján it is lehet még némi szemcsés cucc, azt ne zúdítsuk a lábosba! 

Mihez érdemes szárított gombát használni? Nem lehet vele melléfogni hosszan főtt ételekben, de ha rendesen megpuhult, akár rizottóba is tehetjük. Porrá őrölve lehet vele gazdagítani különféle töltelékeket, instant umamifröccsként.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez marad a lábosban, ha elforraljuk a kólát

Dívány 2017. március 8., szerda 16:32

Mennyi cukor meg miegymás van egy üveg kólában? Kiderül, ha elforraljuk belőle a folyadékot, és megnézzük, mi marad a lábas alján - ez volt a kiinduló gondolata annak a kísérletnek, amelyben megvizsgálták, mekkora különbség van, ha normális és ha cukormentes (zero) kólát forraljuk el.

A normál kóla után a lábas alján maradó fekete, sűrű massza szinte teljes egészében karamellizálódott cukor. A zero után viszont szinte semmilyen szárazanyag nem marad, aztán persze azon is elgondolkozhatunk, jobb-e a testnek a sok mesterséges édesítőszer, mint a sok cukor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek lettek idén a Michelin csillagos éttermek

Dívány 2017. március 6., hétfő 21:33

Március 6-én jelent meg a Michelin étteremkalauz idei Európai kiadása, amelyből a magyar éttermek értékelését is megtudhattuk. Idén két nagy kérdés foglalkoztatta azokat, akik ilyeneken szoktak gondolkozni:

  • lesz-e többcsillagos éttermünk?
  • lesz-e csillagos étterem vidéken?

A Világevő blog beszámolójából pedig kiderült, hogy a válasz sajnos mindkét kérdésre a nem. Az eddigi egycsillagos magyar éttermek közül az Onyx, a Costes, a Borkonyha és a Costes Downtown tartotta meg a csillagát, míg a Tanti elveszítette azt. Új csillagra és a vidéki éttermek elismerésére pedig legalább még egy évet várni kell. 

Mit jelentenek valójában a csillagok?

1 Michelin star: Nagyon jó étterem a kategórián belül
2 Michelin stars: Kitűnő konyha, megéri miatta kitérőt tenni
3 Michelin stars: Kiemelkedő konyha, ami megér egy külön utazást is

Vagyis nagyjából annyit tesz, hogy ha járunk valahol, ugorjunk be a helyi egycsillagos étterembe, ha van egy kétcsillagos is a környéken, azért már érdemes tenni egy kitérőt, a háromcsillagos étterem pedig olyan élmény, ami önmagában indokolhatja az utazást.

 Kik adják a csillagokat?

A Michelin értékelőinek kilétét komoly titokzatosság övezi, sem a tesztelés előtt, sem utána nem fedik fel kilétüket. Fogyasztásukat mindig maguk fizetik, sohasem az értékelt étterem. 

Személyük titkosságát annyira fontosnak tartják a Michelinnél, hogy egy korábbi The New Yorker cikk szerint még a cég csúcsvezetői között is sokan vannak olyanok, akik soha, egyetlen inspektorral sem találkoztak. Sőt, maguk az inspektorok sem árulhatják el senkinek, mivel foglalkoznak, lehetőség szerint még saját szüleiknek sem, mivel a szülők imádnak a gyerekek munkáiról áradozni, a legjobb, ha nem is tudnak róla - szól a céges iránymutatás.

"A férjemnek elmondtam. Ügyvéd, tud titkot tartani" - mondta a riportban csak Maxime álnéven (vagy egyszerűen csak mint: M) emlegetett Michelin tesztelő, aki elmondta, általában olyasmit mond, hogy kiadványkészítéssel kapcsolatos munkákat végez.

Emellett az inspektorok a sajtó számára sem elérhetőek, riportjaikat a cég átfogalmazza és lerövidíti a kiadvány számára. A New Yorker interjú éppen ezért volt kivételes lehetőség, ami a cég vezérigazgatójának jelenlétében zajlott, aki elmondta, mivel róla tudják kicsoda, most már M kiléte is kompromittálódott, ebben a minőségében soha többet nem mehet az adott helyre.

Maxime egy évben 200 nap eszik étteremben, ebédelni és vacsorázni jár. Olyan fogásokat választ, amelyeknél kritikus az alapanyag minősége, emellett mindig kér valami bonyolultat, hogy lássa, hogy birkózik meg vele a konyha. "Sosem kérünk salátát, és nagyon ritkán eszünk levest - árulta el." Az adott étteremben a legtöbb fogást tartalmazó menüt választja, és mindenből ennie kell, ami a tányéron van. Itt nem opció a nem szeretem.

"Ha most értékelni lennék itt, a desszert után azonnal fizetnék és egyenesen hazamennék. Elkezdeném megírni az értékelést, amit egy kizárólag a Michelin inspektorok számára készített nyomtatványon kell rögzíteni. Felsorolnám az összes általam evett étel összetevőit, és az elkészítésük minden jellegzetességét. Ezeket több szempont szerint is értékelném, mint például az alapanyag minősége, a főzés művészi volta, a technológiai pontosság, az ízek egyensúlya, és a séf kreativitása. 

Ezt követően jönnek az olyan részletek, mint a helyszín, a komfort, a szervíz, ezek is mind hozzátartoznak, kaphat-e csillagot egy hely. Fontos a dekoráció, a közönség, a hangulat, a borlap, még a sótartó is - valójában az élmény onnantól kezdve, hogy megemelem a telefont és időpontot foglalok, hogy besétálok az ajtón, ahogyan fogadnak (vagy nem fogadnak), odáig, hogy adnak-e valami falatnyi figyelmességet a menü végén. Egy ilyen étterem értékelését két-három óra alatt írom meg."

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: pizzát rendeltünk és éheztünk

Juhász Edina 2017. március 6., hétfő 14:29

Az úgy volt, hogy a költöztünk a szerkesztőségen belül, és egy ilyen komoly fizikai munkához elengedhetetlen az energia, ezért pizzát is rendeltünk. Ha pedig úgyis pizzát rendel az állandóan tesztelő szerkesztőség, akkor evidens volt, hogy le is teszteljük őket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Karamellás-banános fordított torta

Ötvös Zsuzsanna 2017. március 5., vasárnap 11:26

A híres francia fordított almatorta, a Tarte Tatin testvérét készítettük el a téli szezon egyik kedvenc déligyümölcsével, a banánnal. 

A karamell és a banán házassága tényleg a mennyekben köttetett: a banán édességét szépen kiegészíti az égetett cukor enyhe fanyarsága, a ropogós leveles tészta pedig szuperizgalmas ellentétet alkot a puha banánnal.

A nagyobb adag rumtól nem kell megijedni: csak ízében fog érződni, a sütés során bőven el fog illanni az alkoholtartalma.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Videó: ha a bundás kenyér szintet lép

Dívány 2017. március 4., szombat 09:36

A bundás kenyér nálunk alapvetően sós. De ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen, lehet belőle édes reggeli is, ahogy az angolszász országokban csinálják, akik french toastnak, francia pirítósnak hívják ezt a műfajt. Ebben a gyors videóban azt mutatják meg, hogy szendvicskenyérből kiindulva hogyan tudjuk négyféle töltelékkel variálni, van közte édes is, sós is, a közös, hogy mindegyikből tekercsforma lesz a végére.

Pénteki süti: egyszerű kávés-csokis kekszek

Piszke 2017. március 3., péntek 15:21

Amikor már nem lehet egy csésze kávéval több, ezzel a keksszel van még esély arra, hogy hozzájussunk legalább a kávéfogyasztás illúziójához. Inkább felnőttes süti: nem túl édes, jól átjárja a kávé aromája és a csokival együtt átsegíthet a késő délutáni holtponton, ráadásul pofonegyszerű összedobni is.

DSC 0012
Fotó: Piszke
Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet finom egy fehér túró rudi? Kipróbáltuk!

Juhász Edina 2017. március 3., péntek 07:21

Tornádóként söpört végig a szerkesztőségen a fehér, vagyis joghurtbevonatos fitt túró rudi híre és azonnal mindenki tesztet követelt. Három ízben elérhető: van belőle almás-müzlis, málnás-müzlis és natúr, a konszenzus pedig az lett, hogy mind a hármat meg kellene kóstolni még akkor is ha egyszer már az epres turó rudi tesztről kiderült, hogy annyira nem volt jó ötlet. 

DSC7146
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért pont olyan alakú a Mekis csirkefalatka, amilyen

Dívány 2017. március 2., csütörtök 18:31

Érdekes videó bukkant fel a Business Insideren, amiből kiderül, hogy a látszólag véletlenszerű formájú mekis csirkefalatkák valójában négy előre meghatározott fazon valamelyikéhez tartoznak, vagyis lehetnek Harang (Bell), Csizma (Boot), Ladba (Ball) vagy Csont (Bone) alakúak. 

És, hogy miért pont négy forma van? Nagyon egyszerű! A McDonald's válasza szerint a három túl kevés lenne, az öt viszont már butaság. A lényeg pedig az, hogy miközben nem tökéletesen egyformák, vastagságuk és súlyuk miatt mégis egyenletesen sülnek meg.  És ráadásul mindegyik olyan, amit kényelmesen lehet a szószba tunkolni! 

Nehogy felengedje a fagyasztott gombát!

Péter Anna 2017. március 2., csütörtök 12:11

A boltok polcain többféle fagyasztott gombát, gombakeveréket is találunk, köztük érdekes erdei gombás mixeket, vargányát, egész jó áron. Csakhogy a fagyasztott gomba a kiengedés végére zselészerű állagot vesz fel, ami se nem guszta, se nem kellemes az ételben.

Szerencsére ez megelőzhető, sőt, így időt is spórolhatunk a főzés közben. Ebben a gyors videóban megmutatjuk, hogyan kezeljék a fagyasztott gombát. Egyszerű recept, szuper kaja!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Milyen mosogatót vegyek? Pro és kontra

Koncz Andrea 2017. március 1., szerda 09:33

Aki konyhatervezés, felújítás, vagy építkezés közepén van, előbb-utóbb eljut oda, hogy meg kell mondani, miből legyen a mosogató. A leggyakoribb acél mellett ma már teljesen hétköznapi a gránit(kompozit)ból készült, nagy visszatérő a vidékies hangulatú kerámia, és léteznek ennél kevésbé gyakran használt más megoldások is, mint a zománcozott öntöttvas, vagy az akril.

De melyik a jó? Ahogy a főzőlap választó esetében, itt sincsen egyetlen igazság, de az előnyöket-hátrányokat mérlegelve mindenki ki tudja választani, neki melyik felel meg a legjobban. És az anyagválasztással még nem is értünk a dolog végére, hiszen akkor jön a többi kérdés, a méret, legyen-e egymedencés, kétmedencés, gyümölcsmosós, csepegtetős, szögletes vagy kerek, aláépítős vagy felülről ültetett. De most első körben nézzük, miből is készülhet a mosogató!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Palágyi Eszter: lassú léptekkel halad a magyar gasztroforradalom

moana 2017. február 28., kedd 07:20

Aki kicsit járatos a gasztronómiában, annak bizonyára ismerős Palágyi Eszter neve, hiszen a Costes séfjeként ő vezeti a hazai csúcséttermek egyikének konyháját, tegnap pedig elnyerte a Dining Guide legjobb étteremnek járó díját.  

A Costes séfjével villáminterjúnkban többek között arról beszélgetünk, hogyan lehet érvényesülni egy férfiak által dominált szakmában, hogy mire számíthat az, aki a nyomdokaiba szeretne lépni, és milyen ételekkel kényezteti magát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Costes lett az év étterme, itt a lista!

Koncz Andrea 2017. február 27., hétfő 20:16

Ma este ismét kiosztották a Dining Guide év étterme díjakat, ezzel együtt pedig megjelent az idei top 100-as kiadványuk, amelyben a szerintük legjobb éttermeket ajánlják. 

  • Az év étterme: Costes, séf: Palágyi Eszter
  • Az év szakácsteljesítménye: a Bocuse magyar csapata : Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hirdetés