ALAPKONYHA

Jóval több a cukor a Nutellában, mint gondolnánk

Divany.hu 2017. január 20., péntek 19:13

Ugye mindenki emlékszik arra a képre, ami futótűzként söpört végig a neten, és azt mutatta be, hogy a Nutella fele valójában cukor, a többi meg kakaó, pálmaolaj és tejpor, egy pici mogyoróval?

3C3B272F00000578-4131264-image-a-3 1484732871669
Fotó: Reddit / Facebook 

A kép a napokban megint keringeni kezdett a közösségi médiában, mert a Nutellát gyártó Ferrero egy héttel ezelőtt hivatalos közleményben állt ki a rákkeltőnek kikiáltott pálmaolaj mellett. A pálmaolaj régóta a környezetvédők mumusa (az olajpálmák ipari méreteket öltő telepítése miatt ugyanis esőerdők pusztulnak el), viszont egy 44 milliárd dolláros, globális üzlet, amit jelenleg egyetlen világcég sem akar megszüntetni. A Daily Mail szerint csak a Ferrerónak 8-22 milliós többletköltséget jelentene, ha pálmaolaj helyett mondjuk napraforgóolaja használnának a Nutella előállításához. Persze a cég azt állítja, hogy csak ellenőrzött forrásból vesz pálmaolajat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki bulisüti: rumgolyó

Piszke 2017. január 20., péntek 08:08

A kókuszgolyót mindenki ismeri: igazi retro bulikaja, háztartási kekszből, kakaóval,  cukorral, jobb esetben vajjal, igazi rummal, extra esetben közepében házi rumos meggyel.

DSC 0123
Fotó: Piszke

Máshol is készítenek hasonlót: a rum ball angolszász alapja a csokis nápolyi, és ezután jönnek a már ismert összetevők. Ha igazi rumot használunk, garantáltan feldobja a hangulatot, sőt kicsit tehetünk bele a tej rovására, és ekkor inkább tejszínt használjunk még mellé. Gyerekeknek málnaszörppel vagy narancslével helyettesítsük az alkoholt!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nálunk őszintén, a versenyben hazafiasan szavazzon!

(va) 2017. január 19., csütörtök 14:27

A Bocuse D'Or kétévente megrendezett szakácsversenyen nemcsak az ételek, hanem a versenyplakátok is megmérettetik magukat. Nem kérdés, hogy egy ilyen versenyen természetesen mindenki a hazai plakátra szavaz, de vajon akkor is ez a helyzet, ha nem a nemzeti büszkeség a tét?

Arra gondoltunk, most lehetőséget kínálunk, hogy most tét nélkül kiderülhessen, tulajdonképpen melyik is tetszik a legjobban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hideg időkre meleg lencsesaláta

Katucikonyha 2017. január 18., szerda 12:40

Meleg, ízes, fűszeres saláta. Ha nincs otthon hozzá a megfelelő fűszerkeverék, ne essen kétségbe, ízesítheti kedve szerint. Mehet bele egy kis sonka vagy tarja is, de még egy lágy- vagy buggyantott tojás sem lenne rossz a tetejére.

Most nem hagyományos lencsét használtam, hanem az apróbb szemű, fekete színű beluga lencsét. Ehhez magosboltokban, drogériákban, nagyobb áruházakban, bioboltokban már nem is olyan nehéz hozzájutni. Ízes, apró lencsefajta, ami áztatás nélkül is megfő 20-30 perc alatt. Ha az nincs, és fontos a gyorsaság, akár konzervlencsével is működhet.

A másik különlegesebb hozzávaló a meyer citrom, amiről ITT már írtunk korábban. Ehelyett is használhat sima citromot, de egyre több boltban lehet véletlenszerűen ráakadni, ha jobban megnézzük a citromkupacot (a hagyományos között lesz, nem külön kell keresni). Fűszeres, kevésbé savanyú íze elképesztő  plusz ízt ad az ételeknek, italoknak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Desszert bűntudat nélkül: vaníliás kókuszkém

Katucikonyha 2017. január 17., kedd 19:06

Új év, új fogadalmak, karácsonyi túlevés… Ugye ismerős? Ezen felbuzdulva mutatok egy laktóz- és cukormentes receptet, amit nyugodtan kanalazgathatunk egy kis gyümölccsel.

Az alap a fantasztikus kókuszkrém, amit a kókusz húsából készítenek pépesítéssel. Sűrű, habbá felverhető, helyettesíthető vele a tejszín vagy akár a tejföl is a laktózmentes vagy paleo konyhában. Vízzel hígítva kókusztejet is készíthetünk belőle, de csak az élvezet kedvéért is fogyaszthatjuk!  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Drágább itt olcsón főzni, mint Angliában

Koncz Andrea 2017. január 16., hétfő 10:56

Megjelent egy angol ingyenes szakácskönyv, a címe: Eat delicious, vagyis nagyjából: Finomakat enni. A koncepció az volt mögötte, hogy fejenként és hetente 18 fontból is össze lehet állítani egy olyan kétszemélyes havi menütervet és bevásárlólistát, amivel nem csak (angol viszonylatban) olcsón lehet enni, hanem ráadásul kiegyensúlyozottan és finomakat is.

eatdelicious

Ha két személyre heti 36 fontot számolunk, az persze magyar viszonylatban nem számít NAGYON olcsónak, heti nagyjából 13 ezer forint, négy hétre 52 ezer. Szóval nem a közmunkás fizetésről beszélünk, de végül is két emberre, napi 3 étkezésre ez nem rossz, átlagosan 309 forint/étkezés. 

Arra voltam kíváncsi, 

  • A: milyenek ezek az olcsó konyhára kitalált receptek
  • B: és mennyibe kerül ezt megvalósítani nálunk
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért finomabb a drága külföldi vaj

Dívány 2017. január 15., vasárnap 19:35

Gondolkozott már rajta, hogy miért van más íze időnként a vajnak? Lehet, hogy van finomabb és kevésbé jó? Ha így érezte, nem is tévedett, ugyanis a vajkészítésnek is több módja van, a különbség pedig megmagyarázza, miért van eltérés ízben - legalábbis azt állítja a The Kitchn

Nyilván minden országban egy kicsit más standardok szerint készítik a vajat, de az Európában készült termékekről elmondható, hogy oltókultúrával készülnek, és addig köpülik őket, amíg 82 százalékos nem lesz a zsírtatalmuk. Ennek - az oltókultúra használatának - pedig az az eredménye, hogy karakteresebb az ízük, sokkal lágyabb a textúrájuk, könnyebben olvadnak és sárgásabb a színük. Mivel kevesebb vizet is tartalmaznak, ezért sütéshez ajánlatos használni őket, főleg, ha fontos, hogy kiérződjön a vaj íze. 

Az Egyesült Államokban elvileg a mezőgazdasági minisztérium szabályozza, hogy hány százalékban kell vajzsírt tartalmaznia a vajnak, és a poszt szerint a bűvös szám náluk 80% (vagy annál több). Ez önmagában nem tűnik igazán nagy különbségnek, mivel viszont ezekben a vajakban nincs oltókultúra, így sokkal semlegesebb az ízük, mint európai társaiknak. 

És miért igazán érdekes ez? Mert ezek alapján úgy tűnik, hogy Magyarországon, ami mégiscsak Európában volna, főképp amerikai típusú vajakat lehet kapni: tavaly augusztusi vajtesztünkben ugyanis csak egyetlen termék összetevői között volt oltókultúra (igaz, több csomagoláson semmi nem szerepelt, szóval akár lehetett is bennük ilyen). Ez pedig megmagyarázná, hogy sokszor miért finomabbak a drága külföldi vajak.

Vaj

A termékcsoport meghatározása

Az idetartozó termékek kizárólag tejből és/vagy valamilyen tejtermékből (tejszín, tejzsír, vagy tejzsírfrakció, savószín stb.) készülnek, 20 oC-on szilárd halmazállapotúak és kenhető állományúak, legalább 10% (m/m) és legfeljebb 90% (m/m) tejzsírt tartalmaznak, és a sómentes szárazanyag-tartalmuknak legalább kétharmada tejzsír.

A termékeket három csoportba soroljuk és beszélünk vajról és vajkészítményekről mint egyszerű termékekről, továbbá ízesítőanyagok hozzáadásával előállított összetett termékekről, más néven ízesített vajkészítményekről.

A pH-érték alapján megkülönböztethetünk három terméktípust: édestejszín-vajat (pH 6,2-6,6), félsavanyútejszín-vajat (pH 5,1-5,6) és savanyútejszín-vajat (pH 4,6-5,0), ill. -vajkészítményt. A termékek gyárthatók étkezési só hozzáadásával vagy anélkül. Az első esetben a terméket sózott vajnak, ill. vajkészítménynek nevezzük.

Vaj

A vaj 20 oC-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú "víz a zsírban" típusú emulzió, amely a vízen kívül más hozzáadott anyagot nem vagy legfeljebb tejeredetű tejsavkoncentrátumot, étkezési sót, színezéket, tejsavbaktérium-színtenyészetet, esetleg nátrium-hidrogén-karbonátot tartalmaz. A zsírtartalom szerint megkülönböztetünk (teljes zsíros) vajat, háromnegyedzsíros vajat és félzsíros vajat. 

Bocuse: betiltották a magyarok titkos fegyverét!

etelka 2017. január 14., szombat 07:57

Véghajrájába érkezett a felkészülés a Bocuse d'Orra, Széll Tamás és csapata a Metro Vevőkadémiáján állt az érdeklődők elé, hogy referáljanak a verseny előtti utolsó pillanatokról, hiszen január 24-én lép a boxba Széll és a commis-ja, Szabó Kevin, akiknek minden esélyük megvan a dobogóra kerülni. Ezt nem én mondom, bár szívem szerint mondanám, hanem a statisztika, ugyanis az Európai döntőt megnyerő versenyzők mindegyike előbb vagy utóbb a dobogóra került.

Ami biztos, hogy ehhez elég erős segítséget kaptak Rasmus Kofoed személyében, aki a magyar csapat coachaként segíti a felkészülést, és egyben ő az egyetlen, aki a dobogó minden fokán állt már. Ja, és természetesen egy három csillagos étteremben főz. Bár lehet azt mondani, mit értenek a dánok a főzéshez, hülyeség lenne, eddig ötször álltak a dobogón. 

Széll élete egyébként 2011 közepe óta kis túlzással a versenyről szól, ugyanis 2013-ban már versenyzett, akkor a 10. helyen végzett, ami nem tűnik túl combos eredménynek, de figyelembe véve a felkészülést, és azt, hogy  ez volt az első döntő, ahová magyar versenyző kijutott, egészen más megvilágításba kerül az ügy. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: kókuszhabos-csokis szelet

Piszke 2017. január 13., péntek 08:17

A kókusz és az étcsoki klasszikus párosának rengeteg rajongója van - nem véletlenül. A lágy, enyhén édeskés kókusz jól passzol az étcsokoládé karakteres ízéhez. Ez a sütés nélküli expressz tortácska 15 perc alatt dobható össze, és azután már csak addig kell várni, amíg áthűl annyira, hogy szeletelhető legyen.

DSC 0131
Fotó: Piszke

A keksz és a csoki cukortartalmán kívül összesen tényleg kevés cukor van benne, bár kétségtelen, hogy egy szeletnél csak az igazán aszketikus hajlamúak tudnak megállni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 dolog, amit séfek soha nem rendelnének

Dina 2017. január 11., szerda 09:21

Ha nem is mindennap, de időnként be-be szoktunk térni éttermekben, ahol általában azt esszük, amit már kóstoltunk, vagy éppen a hasunkra és megérzéseinkre hagyatkozva új fogásokkal kísérletezünk. De mik azok a dolgok, amiket jobb ha kihagyunk egy rendelés során? A nemzetközi Marie Claire-en találtunk rá arra a cikkre, ahol séfek árulják különös tippjeiket, hogy mit, hogyan és mikor ne rendeljünk. Nézzük a listát!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne bántsátok Benke Laci bácsit!

Koncz Andrea 2017. január 10., kedd 10:47

Önök is látták az összeállítást, amiben Benke Laci bácsi főz? Jaj, de nagyot nevettünk. 

Kezdjük azzal, nagyjából fogalmam sincs, kicsoda Benke Laci bácsi. Pár hónapja egyszer megnéztem pár videóját, meg tudom, hogy Teletál, és ma már azt is, hogy van valami főzős műsora a tévében. Sőt, mostanra azt is tudom, hogy a lasagna ragujába ketchupos gombás húst tesz. (Kérjük, önök ne tegyék, inkább ezt a receptet használják)

Gáz? Az. Csakhogy Benke Laci bácsi (BLB) nem csak maga a magyar realitás, hanem egy tökéletesen létrehozott, a piacot nagyon is pontosan ismerő termék. Nálunk ez van. Nem csak ő tesz kecsöpöt a tésztaszószba, hanem a magát olasznak eladó éttermek jó része is. Nem csak ő rántja ki még az olajat is, bepanírozva, nem csak ő hinti mindenre a vegetát, hanem mi, magyarok. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mirelit pizza teszt: ezek kerülnek 800 forintba?!

Edicsek 2017. január 9., hétfő 18:23

Régóta dédelgetett tesztötletünket váltottuk valóra, és megnéztük, mit tudnak a mirelit pizzák. Arra fel voltunk készülve, hogy teljesen máshogy néznek ki kibontás után, mint a képeken, de arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tudnak ízben. A szerkesztőséget nem akartuk teljesen felszámolni, ezért a nagyon olcsó pizzákat elfelejtettük. A sonkásra esett a választásunk, mert az minden mirelit pizza alapja, na és ott a legnagyobb az esély, hogy elbukjon az egész a rossz minőségű sonkán. 

Mivel a pizza egyik legfontosabb pontja, hogy jól süljön meg, ezért a Samsungtól kaptunk egy okos sütőt, ami gyakorlatilag egy kisebb méretű elektromos sütő, amivel ezen felül grillezni lehet, akár krumplit is lehet benne sütni, és persze mikrózni is lehet vele. Ebben sütöttük meg a pizzákat a pizzasütő funkcióval, mindegyiket annyi ideig, amennyi a csomaglásán szerepelt. 

Az értékelésben Budapest hiánypótló pizzázója, az Igen! nevű hely lelke, Vidó Nóri és üzletvezetője, Lovász Domi segített nekünk, akik végigszenvedték mind a kilenc indulót és pontoztak is velünk. A pontozásban, hogy nagyobb legyen a szórás, külön értékeltük a külsőt, a feltétet, a tésztát és az ízt, ez adta ki a végső pontszámot. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Wendy's a twitter legnagyobb trollja

(sze) 2017. január 9., hétfő 09:31

Az amerikai Wendy's gyorsétteremlánc neve és logója láttán egy édes kislányra gondolhatunk, de ne tévesszen meg senkit a látszólag ártatlan külső! A cég a twitter egyik legnagyobb trollja, akik mintha egy Lifetilt Tomiba oltott Szilyt fogadtak volna fel közösségi média managernek, olyan válaszokkal, hogy a fal adja a másikat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért van minden űrhajósnál csípős szósz?

(sze) 2017. január 7., szombat 18:56

Az ételek íze furcsává válik az űrben. Ez azért van, mert a mikrogavitáció különös módon hat az emberi testre. A folyadék a fejbe áramlik, vértolulást és orrdugulást okozva. Emiatt az ételek íze megváltozik, az ízek intenzitása lecsökken. Mi a megoldás tehát? A csípős szósz.

Az asztronauták a Nemzetközi Űrállomásról jelentették, hogy nagyon kívánják a csípős szószt és más csípős ételeket. A csípős ugyanis kitisztítja az orrjáratokat, segít a szaglás, ízlelés, légzés elősegítésében. Plusz felélénkíti a szájban található háromosztatú idegeket, ami azt eredményezi, hogy akkor is érezzük az ízeket, ha eldugult az orr. Szóval arra az esetre, ha űrutazásra készül, vagy csak szeretne megszabadulni az orrdugulástól, ne felejtsen el magához ragadni némi csípős szószt!

Pénteki süti: diós-datolyás energiaszelet sütés nélkül

Piszke 2017. január 6., péntek 09:53

Mivel már két hete múlt karácsony, itt az ideje valami süti után nézni. És hogy ne zavarjuk meg túlságosan a különféle tuti diétákat éppen elkezdőket, próbáljunk ki egy - kicsit - egészségesebb verziót: nyers, tehát a vitaminok jobban megmaradnak benne, és felturbózzuk chia és szezámmaggal - az viszont tény, hogy akár datolyának hívjuk, akár méznek, a cukor az cukor...na és van benne egy icipici tejcsoki is. Ez utóbbit viszont lehet diabetikusra cserélni.

DSC 0060
Fotó: Piszke

Tökéletes a hidegben a  reggeli induláshoz vagy edzés utáni energiapótláshoz - vagy épp péntek délután, ha sütni nincs kedvünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

12 jótanács fagyasztáshoz

Divany.hu 2017. január 5., csütörtök 09:21

Remekül kihasználható a hatalmas fagyasztóláda, vagy fagyasztórész a hűtőszekrény aljában – főleg így az ünnepek után a megunt maradékok eltakarítására -  de mégis, mit lehet bele tenni, és mit nem? Összeszedtük a fagyasztás néhány alapszabályát kezdőknek, vagy olyanoknak (mint mi), akik a többségét ugyan ismerik, de így is meglepi őket pár újdonság.

Nulladik tanács: bármit is fagyasztunk, a zacskót/dobozt érdemes feliratozni, mi van benne, mennyi, és mikor tettük be. Egy átlátszó zacskó gurulós málna talán egyértelmű, de a fagyasztott bolognai szószt igen nehéz megkülönböztetni a fagyasztott töltött paprikától, és a darált húsról sem feltétlenül egyértelmű, hogy pulykacomb, vagy sertéslapocka.

Mínusz 18 fokon tartva a legtöbb étel egy fél évig biztosan tárolható, de érdemes tudni, hogy a hosszas fagyasztás után egyre kevésbé lesz finom az étel. Így maximum félévente érdemes (lenne) végigmenni a mélyhűtőn, és előresorolni a legrégebbi tételeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csillagos étterem helyett kockásabroszosra vált a sztárséf

Mártonffy Zsuzsa 2017. január 4., szerda 10:41

Szulló Szabina az ország egyik legsikeresebb séfje. Vezette Michelin-csillagos étterem konyháját, most pedig párjával, Széll Tamással együtt készül a Bocuse d’Or világversenyre.

Bár most minden percüket a versenyfelkészülés köti le, Szabinával már a jövőről is beszélgettünk: mi lesz a Bocuse után, merre tart a magyar gasztronómia, és mit tehetnek a családok, hogy jobban egyenek.

Nyáron a pároddal, Széll Tamással együtt kiléptetek a Michelin-csillagos Onyx Étteremből, ahol addig mindketten dolgoztatok. Miért álltatok fel?

Nekünk is, ahogy minden séfnek, az az álmunk, hogy saját éttermünk legyen. Mikor Tamás és a magyar csapat megnyerte a Bocuse d’Or verseny európai döntőjét májusban, ez lökést adott, hogy átgondoljuk a jövőnket. Nem igazán voltak ott újabb lehetőségeink. Mi kitűztük célnak a második Michelin-csillag megszerzését, de több témában is mások voltak az elképzeléseink. Egyszerre álltunk fel Tamással.

Mivel foglalkoztok azóta?

Augusztus elején az étterem három hetes nyári szünetének kezdetekor jöttünk el. Utána Skandináviában utazgattunk, kóstolgattunk, feltöltődtünk. Szeptember eleje óta a versenyre készülünk. Hatnapos munkaheteket tartunk, minden héten háromszor főzzük le a versenymunkát, a másik három nap előkészülünk. Tehát hétfőn előkészítjük az alapanyagokat, megfőzzük az alapleveket, mindent úgy előkészítünk, ahogy a versenyszabályzat szerint beengedik a versenyboxba, kedden időre főzünk, és így tovább. Vasárnap pihenünk.

Hónapokon át minden héten megfőzitek háromszor ugyanazt?

Mindez kívülről nagyon egyhangúnak tűnhet, de nekünk nem az! Tamás most hatalmas energiával áll a feladat előtt. Napról napra fejlődik a tál minden eleme. Ezek hatalmas sikerélmények, főként, ha visszagondolunk a legelső próbálkozásra. Olyan sikerélményeink vannak, hogy ma sokkal szaftosabb lett a hús, a következő nap tökéletes ízű lett az egyik köret, és így tovább. Mindig ott van valaki, aki kóstol, elmondja a véleményét, természetesen meghallgatunk mindenkit, aztán Tamás szelektál…. Ami nagyon pozitív: az iskolákból jönnek folyamatosan a tanulók, akik hetente rotálódnak. Nekik lehetőségük van egy profi szintű rendszerbe, versenybe, konyhába, belelátni. Eddig négy iskolából 20-25 tanuló érkezett.

A tanulók csak néznek vagy be is segítenek?

Aznap a versenyen minden csapatnak kisorsolnak egy második commis-t (kuktát), ők általában nagyon ügyesek, jó alapokkal képzettek, a legjobb szakács iskolák növendékei. Lesz egy lista a feladatokkal, amiket rábízunk. Ezt játsszuk el nap mint nap, beáll egy tanuló Szabó Kevin (a csapat commis-ja, segédszakácsa) mellé és segíti a munkáját. A versenyen azt is pontozzák, hogy a csapat hogy dolgozik össze, Kevin hogy irányítja a tanulót, ketten-hárman jönnek egyszerre, az egyik nap az egyik ugrik be, a másik nap a másik. Igyekszünk lelkesíteni őket, a jókat megragadni és képezni, hogy majd egyszer ők is eljuthassanak ide. Általában nagyon lelkesek, azt mondják, pár nap alatt többet tanultak, mint eddig az egész képzésük alatt. Látják, hogy érdemes szakácsnak tanulni, keményen dolgozni.

Már megvan, mit főztök a versenyen?

A Bocuse d’Or versenynek ez lesz a harmincadik évfordulója. Ennek tiszteletére a tál téma a méltán híres Bresse-i csirke tenger gyümölcseivel. Itt már teljesen kialakult a koncepciónk. Ezen már csak nagyon apró változtatásokat, finomhangolásokat teszünk. A másik téma vegán lesz. Kaptunk egy zöldséglistát a piacon kapható zöldségekről, kizárólag abból választhatunk. Még tejterméket és tojást sem használhatunk. Vihetünk magunkkal kétféle Magyarországra jellemző zöldséget.

A csapat Dániában is tréningezett Rasmus Kofoednél (korábbi világgyőztes a versenyen, háromcsillagos étterme van Koppenhágában), aki a felkészülést segíti, és vele zajlott a kísérletezés. Amikor összeállt a zöldségtányér koncepciója is, összefésüljük a két fogást, hogy mindkettő elkészítése beleférjen a megadott öt és fél órába. Már most is időre gyakorlunk, de az igazi bedurvulás ezután jön.

Mi a te szereped a tréningezésben?

Egy mondatban: az, hogy a csapat 100 százalékig a versenyfeladatra tudjon koncentrálni, semmilyen külső körülmény ne zavarja őket. Én látom el a csapatot alapanyaggal, eszközökkel, munkaruhával, a beszállítókkal tartom a kapcsolatot, hiszen nagyon sok fajta alapanyaggal dolgozunk, majdnem olyan széles a paletta, mintha egy étteremben lennénk. Együtt ötletelünk, mindenben segítem őket, etetem, itatom őket a gyakorlás alatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Herbatea útmutató: nullkalóriás csodaitalok

Dívány 2017. január 3., kedd 16:09

Egyre nagyobb divatja van a gyógynövényes, vagy kevésbé riasztó nevén: herbateáknak. Nem csak azért isszuk őket egyre többen, mert betegek vagyunk, hanem azért is, mert remek kalória- koffeinmentes folyadékbeviteli lehetőséget jelentenek, és ha ügyesen választunk, nagyon finomak is.

Nem kell rögtön elmenni füvesasszonynak, egyre több hiper-szuper árul már fiteres herbatea-keverékeket, ha átnézzük az összetevőket, némi kísérletezés után már tudni fogjuk, miket szoktunk szeretni. 

Persze természetes gyógymódnak is lehet tekinteni a különféle gyógyteákat, amiket már nem csak a gyógyszertárból felkapva tudunk beszerezni. Ha így teszünk, nem árt ha tudjuk, hogy melyik milyen hatással van a szervezetünkre. 

Figyelem: a gyógynövény csak időnként helyettesíti az orvost!

Szeretnénk megkérni minden olvasót, hogy a gyógynövényeket, gyógynövény teákat ne az orvostudomány helyett, hanem azok mellett alkalmazza. Egy kis köhögés, egy hétköznapi nátha esetén nyilván nem kell rögtön kórházba rohanni, de ha súlyosbodnak a tünetek, a betegség nem javul, mindig kérje orvos segítségét!

Ha csak élvezetből issza, ezek a kombinációk nagyon finomak együtt:

  • menta+verbéna
  • hársfa+citromfű+kamilla
  • menta+hársfa+citromfű
  • echinacea+menta+bodzavirág
  • citromfű+menta+bodza+csalán
  • valeriána+hársfa+kamilla+citromfű (ettől még aludni is jobban lehet)
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az olasz konyhától nem ég a gyormrom

etelka 2017. január 2., hétfő 11:08

Az olasz konyha most világhírű, de a nyolcvanas években erről még szó sem volt. Jelenleg a harmadik legismertebb márka a világon a Made in Italy, de ezért nagyon sokat dolgoztak az olaszok. 

Eredetileg azért mentünk el az Olasz Kultúrintézetbe, hogy megtudjuk, miért is egészséges az olasz konyha, de az élet máshogy alakult, mert nem érkezett meg a téma szakértője.

Ott volt viszont három olasz, akik Magyarországon üzemeltetnek éttermet, Gianni Annoni (Trattoria Pomo D’Oro), Fausto Di Vora (Ristorante Fausto’s), és Graziano Cattaneo (Ristorante Krizia) valamint Benedek Tibor, a magyar vízilabda válogatott volt szövetségi kapitánya, aki hosszú évekig élt Olaszországban, és pizzériája is van.

És jelen volt Marco Stabile, aki egy Michelin csillagos olasz séf, és a rendezvényen Olaszország tájjellegű ételeit főzte meg. A moderátor nem más volt, mint Luigi Cremona, akit legtöbben a Lecsó című filmből ismerhetnek,ugyanis róla mintázták a filmbeli kritikust. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Új év, új élet: egészséges kakaós csiga

etelka 2017. január 1., vasárnap 17:26

Pilisszentivánon jártunk, hogy ellessük a tökéletes kakaós csiga receptjét. Tettük pedig ezt a Jókenyérnél, leánykori nevén Ludwig&Mentesi, akik néhány éve egy csodaszámba menő üzemet húztak fel a kis pilisi településre.

A hatalmas üzemben napi tizentonna pékárú készül, mindössze 30 dolgozó segítségével. Az 1995-ben alakult pékség karrierjét Solymáron kezdte, a főtér mellett volt egy kis boltjuk, a diós kenyerük irgalmatlan drága volt emlékeim szerint, de isteni, így ha arra jártam, ott vásároltam. Az üzlet jól ment, hisz mára már a Jókenyér meghatározó szereplője a piacnak.

A céget Ludwig Klára vezeti, aki nem csak az irodában állja meg a helyét, hanem kezében a szakmája, ugyanis pék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meghívhatlak egy kétezer évvel ezelőtti vacsorára?

etelka 2017. január 1., vasárnap 10:27

Mi történik, amikor egy egyetemi docens, egy festőművész és egy tanszékvezető úgy dönt, hogy ők bizony hódolnak szenvedélyüknek, és mindenféle magvas gondolatok helyett főzni kezdenek? Egy szürreális vacsora az Andrássy út egyik bérházában, amelynek az ablakait Róth Miksa tervezte, az asztal hatalmas, a közönség pedig muzeológusokból, képzőművészekből és régészekből áll. 

Ókori menüsor

Előétel 

Pecsenyekacsamáj puding körtelekvárral

Főételek

Borda szenátor módra
(Ofellae Senator Modum )

Húsgombóckák sült répával
(Isicisa, Caroetae frictae )

Sült kacsamell alexandriai szósszal
(Ius Alexandrium con Anate )

Desszert

Mézes-sajtos lepény

Egy ilyen meghívásba csöppentünk bele, hogy megtudjuk, mit főztek a római háziasszonyok egykoron.

Filp Csaba DLA képzőművész, egyetemi docens, tanszékvezető hobbija az ókori gasztronómia, a rómaiak étkezési kultúrájában mélyedt el, és két barátja is csatlakozott hozzá. Sütő Róbert festőművész és Szabó Attila DLA képzőművész, egyetemi docens rendesen kitettek magukért, minden szempontból.

A vacsora elején kiderült, hogy Marcus Apicius Gavius római mesterszakács és szakácskönyvíró életét tanulmányozták, és 2014-ben kezdtek foglalkozni alaposabban a dologgal.

Sokat kísérleteztek, míg eltalálták a megfelelő fűszereket és állagokat.

Nem volt könnyű dolguk, de sikerült, legalábbis számunkra hihető volt, hogy ilyen jellegű ételeket fogyaszthattak az ókorban.

Volt például olyan fűszer, ami egyszerűen elérhetetlen, mert már kihalt a növényfajta, és az előszeretettel használt halszósz rekonstruálása sem ment könnyen. Ez a garum, amit a Távol-keleti üzletekben lehet leginkább beszeretni. Ennek ára annak idején 1000 sestertius volt, ennyiért 6.5 literes amfórát adtak. Viszonyításképp 2400-ért már egy rabszolganőt lehetett kapni, egy ruha pedig 15 pénzt kóstált.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bulikaja: sajtos mártogatós tortillához

Katucikonyha 2016. december 30., péntek 16:31

Szóval vannak azok a bizonyos üveges sajtszószok, amikbe belemárthatjuk a kis tortilla chipseket. Ilyet néhány perc munkával otthon is készíthet, ez pedig garantáltan nem fog semmiféle műanyag vackot vagy színezéket tartalmazni.

A megmaradt sajtkrémet újra felmelegítve ismét folyóssá teheti, vagy hidegen kenyérre is kenheti. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyors sós szilveszterre: pesztós sajtkockák

Katucikonyha 2016. december 29., csütörtök 16:50

Tökéletes vendégváró falatok, de iskolaidőben az uzsonnás dobozba is mehet belőle. Gyorsan elkészül, és mindenki szeretni fogja!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a világ legkegyetlenebb ételei

Primilla 2016. december 28., szerda 11:20

A nyugati világban egyre felkapottabbak az élő állatokat tartalmazó fogások, zömmel különféle tengeri és vízi élőlények, de időnként apró rágcsálók is erre a sorsra jutnak. 

Daily Mail összegyűjtött néhány ilyen szörnyű fogást, ha van hozzá gyomruk, olvassanak tovább. Kemény lesz, mi szóltunk.

Következzenek a világ legkegyetlenebb ételei

Élve feldarabolt polip

Állatjogi aktivisták nemrégen azért támadtak kaliforniai és new-yor-i éttermeket, mert úgy tálalnak fel polipot, hogy az még él és mozog. Ezen a videón, amit a PETA egyik aktivistája készített, látszik, ahogy egy szakács élve feldarabol egy példányt.

Külön borzalmas, hogy sokszor, miután egy adag ételhez néhány karját már levágták az állatnak, még életben hagyják, ezután iszonyú szenvedések között várja, hogy egy következő rendelésnél még néhány karjától megszabadítsák. Komolyan mondom, Theon Greyjoy sorsa volt ilyen szörnyű Ramsay Bolton börtönében.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegán főételt kell rittyenteni a legmenőbb séfeknek

etelka 2016. december 27., kedd 16:54

A versenykonyha pontos másában edz a magyar csapat, akiknek a felkészülésén jártunk. Lehet reális esély a dobogó a döntőn?

Az amatőr borszakértők ugyanannyira menők, mint a profik

Edicsek 2016. december 26., hétfő 19:16

A Vox magazin egy rendkívül hosszú és rengeteg adatot elemző kutatás után bebizonyította, hogy az amatőr borszakértők pontosan ugyanannyira képesek értékelni a borokat, mint azok, akik ebből élnek. Ehhez a Cellar Tracker nevű közösségi borértékelős oldal eredményeit vetették össze profi borszakértős oldalak véleményével, majd összehasonlították egymással a profik véleményét is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt ihat igazán jó forró csokit Budapesten!

etelka 2016. december 25., vasárnap 19:09

A forró csoki pont olyan mint a szex. Ha jó, akkor nagyon jó, ha rossz... Forró csokit szinte bárhol lehet kapni, ám nagy része a felhozatalnak por, jó esetben dr.Oetker vagy LaFesta, rossz esetben valamilyen noname. Számos csalódás ért már a témában, úgyhogy jöjjenek a helyek, ahol garantáltan a csokoládét olvasztják fel, és nem bohóckodnak a porokkal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit esznek a gasztrobloggerek karácsonykor?

Divany.hu 2016. december 24., szombat 12:01

Megkérdeztük a kedvenc gasztrobloggereinket, Náluk milyen a karácsonyi készülődés. Remek tippeket kaptunk, és mindenki ajánlott egy-egy olyan receptet is, ami nélkül Ő nem tudná elképzelni a karácsonyát. Még nem késő inspirálódni a – szigorúan szubjektív alapon válogatott – kedvencek ötleteiből!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: karácsonyi expressz aprósütik

Piszke 2016. december 23., péntek 12:30

Ha valaki nem rajong a mézeskalácsért, vagy nincs ideje cuki formákkal bíbelődni - főleg nem egy nappal az ünnep előtt -,  az írókázásról nem is szólva, annak ezek a kiflicskék az ideálisak. A fűszerkeveréktől megvan a karácsonyi stílus, mivel nincs benne méz, nem kell izgulni, megpuhul-e egyáltalán valamikor, a vajtól omlós. 

DSC 0253
Fotó: Piszke

Mi kellhet még? Esetleg le lehet cserélni a porcukros mázat egy kis étcsokisra!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Expressz karácsony: lazacfilé zöldségágyon

Piszke 2016. december 22., csütörtök 15:11

A papírban (vagyis en papillotte) sült bármi - karácsonykor például  a lazac -, jó, mert előre összekészíthető, nem igényel komolyabb konyhai tudást, sem sok időt, és a mosogatás is egyszerű utána. 

DSC 0195
Fotó: Piszke

Ráadásul a sütőpapír gondoskodik arról, hogy ne száradjon ki a hús vagy a hal, és a papírba bújtatott mindenféle aroma jól átjárja az egész fogást, a finom szaftról már nem is beszélve.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés