ALAPKONYHA

Tavaszra hangolva: eperlekváros, fehércsokis isler

Ötvös Zsuzsanna 2016. május 29., vasárnap 09:27

Ha egy kicsit átvariáljuk az alapreceptet, igazi tavaszias süteményt varázsolhatunk a klasszikus islerből. Az omlós tésztába ezúttal dió helyett mandula kerül, a tésztakorongokat pedig eperlekvárral ragasztjuk össze – jó hozzá a tavalyi is, ha gyorsan helyet kell csinálnunk az idei adagnak.

Az eperlekvárból jöhet akár egy izgalmas fűszeres változat is: például levendulás, vaníliás vagy frissen reszelt gyömbérrel turbózott változat. Az islereket ezúttal fehér csokoládéban mártottuk ki: az étcsokoládé íze túl erőteljes lenne, elnyomná az eperlekvárt. Fehér csokoládé helyett még tejcsokoládéval is érdemes kipróbálni!

Ha szereti az islert, érdemes megnézni a klasszikusabb mandulás verziót és a mézeskalácsfűszeres változatot is! Ha most áll neki az eperlekvár főzésének, nézze meg a nagy befőzőlexikonunkat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cremona, az ételkritikus, aki a L'ecsót ihlette

ermiz 2016. május 28., szombat 11:17

Luigi Cremona magas és hihetetlenül vékony, nem véletlen, hogy pletykák szerint róla mintázták a Lecsó Anton Egóját. A két ember közt annyi hasonlóság biztosan van, hogy mindkettőtől rettegnek a vendéglátósok. Cremona 40 éve dolgozik kritikusként, és bár pályáját mérnökként kezdte, egy indiai utazás során változott meg az élete. 

A híres olasz ételkritikus pár napra érkezett csak Magyarországra, hogy megnézze a Bocuse d'Or versenyt. A Bocuse Festa Italiana rendezvényen sikerült elcsípnünk őt, melyet az olasz csapat tiszteletére szervezett a Via Italia. Vele beszélgettünk a Bocuse d'Or versenyről és az olasz gasztronómiáról, egy nappal azelőtt, hogy az olaszok kiestek az európai versenyből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: triplacsokis cupcake gyereknapra

Piszke 2016. május 27., péntek 10:28

Ha május utolsó hétvégéje, akkor csak csokis sütemény jöhet szóba – a szezonális gyümölcsöket egyék csak a gyerekek frissen. És hogy a nyárias hétvégén a lehető leggyorsabban elkészüljön a házi süti, legyen a legyen a recept igazán egyszerű, a lényeg, hogy minél több csokoládé kerüljön bele. 

DSC 0011

A graham liszttel kicsit tömörebb – és rostban gazdagabb – lesz az eredmény, azért hogy jól megtartsa a könnyű csokis habot a tetején.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Receptsokk: mert az eper nem (csak) édesség

Steiner Kristóf 2016. május 26., csütörtök 08:46

Balzsamos koktélparadicsom-saláta friss eperrel és pirított dióval? Hát ez meg mi a szösz? Igen, tudom... rengetegen idegenkednek tőle, hogy gyümölcsöket zöldségekként használjanak a konyhában - pedig szigorúan értelmezve a paradicsom is gyümölcs, mégsem tartja senki furának, ha mondjuk mártást, vagy salátát készítünk belőle. 

Ha mégis azok közé tartozik, akik jobban szeretik az epret hagyományos szerepében, ebben a receptválogatásban nem fog csalódni, összeszedtük a kedvenc epres süti receptjeinket, de nem csak azt, lekvár, szörp, fagyi, minden, ami epres.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Júniusban bezár a Ruszwurm?

ermiz 2016. május 24., kedd 08:21

Felháborodott közleményt osztott meg Szamos Miklós, a várban található Ruszwurm cukrászda tulajdonosa, melyben azt írta le, hogy múlt hét csütörtökön karhatalom segítségével záratták be cukrászdájának teraszát.

A patinás cukrászda világszerte ismert, krémeséről mi is azt gondoljuk, hogy az egyik legjobb az országban, de a somlói is zseniális ott. Szamos posztjában személyes bosszúnak nevezte az ellene folyó eljárást, és azzal vádolja Budavári Önkormányzat első emberét, dr.Nagy Gábor Tamást, hogy még a turisták sem érdeklik. 

Szamos Miklós érdeklődésünkre megerősítette, hogy a 26 éve az üzemeltetése alatt működő cukrászdának helyt adó ingatlanra szóló bérleti jogviszonya 2016 június 20-án megszűnik,el kéne hagyniuk a műemléki védettség alatt álló házban lévő helyiségeket. A díszpolgári címet is kapott Szamos többször is pert nyert saját elmondása szerint az önkormányzattal szemben, akik 2003-ban 16-szorosára akarták emelni a bérleti díjat, de végül sikerült megegyezni. Jelenleg Szamos cége 700.000 forintot fizet havonta az önkormányzatnak. 

Elmondása szerint csütörtökön négy közterületfelügyelő érkezett, őket követte 6 rendőr, melynek a vége az lett, hogy a teraszbútorokat el kellett pakolni. Ügyvédjén keresztül birtokvédelmet kért, így jelenleg a terasz nyitva van. Hangsúlyozta, hogy évi 50.000 000 forint adót fizet be, plusz fizeti a bérleti díjat, a cukrászdája jól ismert a turisták és a hazai vásárlók számára is. 

Az ügyben kerestük a Budavári Önkormányzat sajtóosztályát, akik nem válaszoltak minden kérdésünkre, helyette egy sajtóközleményt írtak, melynek egyik üzenete, hogy "A Vár nem maradhat Ruszwurm nélkül." 

 A Budavári Önkormányzat felülvizsgálva az esetenként több évtizede kötött nem lakás céljára szolgáló helyiség bérleti szerződéseket, megállapította, hogy egyes, határozatlan időre kötött szerződések igen előnytelen feltételeket tartalmaznak az önkormányzat számára. Az önkormányzatnak a jó gazda gondosságával kell eljárnia minden, a közösség vagyonát érintő üzleti tevékenysége során. Ezért 2011-ben képviselő testületi döntés született a határozatlan idejű szerződések határozott idejűvé alakításáról, valamint a bérleti díjak 2011-es piaci színvonalára emeléséről. A kerülettel szerződésben álló több, mint 100 vállalkozással, egyetértésben, az átállást könnyítő üzleti megoldások alkalmazásával, gond nélkül megtörtént a szerződések módosítása.Egyedül a műemléki védettségű Ruszwurm cukrászda jelenlegi bérlője nem volt hajlandó megegyezni az önkormányzattal, mint a cukrászda tulajdonosával. - írják közleményükben,

Szamos úr nem fogadta el tehát a szerződésmódosítást, ezért mennie kell. A Budavári önkormányzat közleményében azt is leírta, hogy 47 ezer forint/négyzetméter/év bérleti díjat fizetnek a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok esetén a bérlők, ez Szamos esetében 6900 ft/nm/év. 

A teraszt azért kellett felszámolni, mert a  "Budavári önkormányzat képviselő testületének határozata alapján nem kaphat közterület foglalási engedélyt olyan vállalkozás, amely jogi vitában áll az önkormányzattal." - írták. Az önkormányzat igyekszik új bérlőt találni minél hamarabb. 

Ez a Szamos az a Szamos?

Röviden igen. A Szamos család első ismert tagja, Szamos Mátyás, eredetileg Szavits Mladen, leszármazotta Miklós. Mátyás a '30-as években Augusztéknál tanulta a szakmát, de tehetségét végül tortadíszítőként kamatoztatta, és 1961-től gyártotta a máig ismert marcipánfiguráit. Első cukrászdája a Párizsi utcában nyílt meg 1987-ben, ezt követte a budaörsi, majd a szentendrei cukrászda. A rendszerváltás után vásárolta meg a Szamos család az egykori Ruszwurm Vilmos által vezetett cukrászdát, melyet  még 1951-ben államosítottak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: adalékmentes, bolti szárított sonkák

Tuna Judit 2016. május 23., hétfő 09:20

Tele vannak a boltok polcai szárított sonkákkal, mégis elvétve találni csak olyat, ami megfelel a műfaj klasszikus szabályainak, és két összetevőből áll: sertéshúsból és sóból. Pedig ez a műfaj pont megengedné ezt a minimalizmust, az alacsony nedvességtartalom és a só miatt nem kellene tartósítószert (és egyebeket) tenni ezekbe a termékekbe. 

Néhány ilyen termék azért elérhető itt-ott, elhatároztuk, hogy megkóstoljuk, mit tudnak ezek. Összesen ötféle ilyen sonkát tudtunk összevadászni. 

A jó szárított sonka jellegzetessége, hogy erős szaga van, és finoman, karcosan csípi a nyelvet, ami pont olyan, mint masszázs közben a lazító, kellemes fájdalom - helló, méregdrága csontos Serrano a delikáteszből. De ne álmodozzunk, mi most a szupermarketes kínálatot szemléztük.

Sajnos csak ötféle terméket találtunk, pedig hiperekben, szuperekben is körülnéztünk, valószínűleg igen csekély az igény erre a baromi drága kajára, vagy egyszerűen csak nem felel meg az itthoni közízlésnek. Így maradt ez az öt, amiből háromnak elég hasonló a csomagolása (ez lehet az eredetmegjelölés miatt is), szóval simán elképzelhető, hogy ugyanaz a sonka volt mindben, más címkével. (Gyártó nem szerepelt mindegyiken, így ezt nem tudjuk)

Nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, egyszerűen csak megettük őket és közben pontoztuk ízre, állagra és kinézetre mindet. A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, sok középmezőnyös volt, tulajdonképpen úgy véljük azok mind egy és ugyanaz a termék, az első helyezett 24 pontot kapott a 30-ból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Játék a hőmérséklettel: így készülnek a cukorkák

mzd 2016. május 21., szombat 15:41

A ThisIsColossal oldalán futottunk bele egy videóba, amin egy viktoriánius kori (1871-es) cukorkakészítő látható. Önmagában ennek hírértéke nem nagyon lenne, viszont a szerkezet gondos restaurálás után még most, 150 évvel később is működik, és ugyanúgy elkészíthetőek vele az édességek, mint anno. Ezt a fajta cukorkát angolul drop candynek, vagyis nagyjábóli fordításban potyogós cukorkának hívják, és a videóból az is kiderül, miért.

És ha már cukorkák, a második videóban azt is megnézheti, hogyan rajzolnak pandaarcot egy gumicukor-nasiba. Gyurmázás, mesterfokon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem tépték egymást a népek Jamie Oliver budai étterme előtt

Dívány 2016. május 20., péntek 11:57

Ma nyitott meg a várban Jamie Oliver franchise-olasz étterme, a Jamie's Italian. Egymást tépik az emberek a 4-8 ezer forintos főételekért, kisszékes helyfoglalók népesítik be a Szentháromság teret, mint egyszeri vaterás a Vörösmarty teret Bailman kollekciókor? Vagy a kutya se kíváncsi Jamie-re, és délben üres étterembe sétálunk be burzsujmenüt ebédelni? Ezt meg kellett nézni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: marcipános rebarbarás lepény

Piszke 2016. május 20., péntek 10:34

A rebarbara az Alföldön – például Kecskeméten és környékén – régóta ismert növénye a kiskerteknek, de szélesebb körben csak néhány éve terjedt el. Ma már nagyobb boltláncokban és a piacokon is kapható májusban, amikor az eperrel együtt igazi szezonja van. Ugyanilyen jó barátok a süteményekben is, mert a rebarbara magában erősen savanykás, ami nem csoda, mert a sóska rokona.

DSC 0043
Fotó: Piszke

Emiatt most – eper helyett – marcipánnal került párba: így a tészta édessége, a krémben lévő marcipán és a – valójában – zöldségnek minősülő zöld vagy piros (ez utóbbi nem külön fajta, hanem a fény nélküli termesztés eredménye a szín) rebarbaraszárak savanykássága tökéletesen kiegészíti egymást: finom, üde, tavaszi süti a végeredmény.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt az újkrumpli, süsse meg rozmaringgal!

Katucikonyha 2016. május 18., szerda 08:47

Minden évben leírom, mennyire szeretem a tavaszt, és hogy végre megérkeznek a friss, ropogós, új zöldségek. Végre megvettem az első kiló újkrumplit, amit mi hagyományosan rozmaringgal és fokhagymával sütünk meg.

Emlékszem, gyerekkoromban a szüleim a létező legkisebb szemű krumplikat vették, amiket persze nekem kellett megkapargatnom (ezt annyira akkor nem élveztem), de tény, hogy a legapróbb példányok tudnak igazán ropogósra sülni.

Tehát következzék a szezonnyitó újburgonya receptje. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megmentené Gödöllő Barna Illés cukrászdáját

Edicsek 2016. május 17., kedd 14:08

Sem a büntetésre, sem a felújításra nincs pénze a gödöllői Barna Illésnek, akinek cukrászdáját a helyiek imádják, valaki azonban mégis bejelentést tett a hatóságoknál, akik bezáratták a valóban felújításra szoruló cukrászdát. A 78 éves cukrász két agyi stroke-on van túl, de nagyon szívesen dolgozna a 100 éves muzeális gépeken, azonban a felújításra nincs pénze. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: nem kokain, kókuszreszelék

Tuna Judit 2016. május 17., kedd 09:15

Tudja mennyi mindenre lehet még használni kókuszreszeléket azon kívül, hogy a kókuszgolyót bele lehet forgatni? Például lehet belőle készíteni mindentől mentes kókuszzsírt (persze, ez csak a bio változatra értendő), amivel lehet sütni/főzni, simán készíthet belőle kókusztejet is, mindenféle hozzáadott ízfokozó és tartósítószertől mentesen, na, meg persze házi készítésű bounty szeletet is, ugye. Utóbbiról hamarosan közlünk egy másik receptet is, van egy zsírszegény verziója is. És ha kimegyünk a konyhából, csinálhat kókuszból napozás utáni krémet is.

Érdemes követni minket!

A mostani kóstolón összesen nyolcfajta termék képviseltette magát, egy biót is találtunk a drogerie marktban, nyilván ez is bekerült a felhozatalba. Elég bizarr látvány volt a kiszórt kókusz a megszámozott tányérokon, többen meg is örültek, hogy esetleg kokainteszt lesz, de hát azért mi már csak nem akarunk műsort generálni a köztévének.

IMG 5579
Fotó: Dívány

A kókuszokat nem tudományos alapon vizsgáltuk, nehéz is lett volna labor nélkül, kizárólag íz, állag és kinézet alapján kaptak pontokat. A maximálisan elérhető pontszám 25 volt, kettő végzett jó helyen, a többiek középmezőnyösek. A reszeléket magában is megkóstoltuk, és pucér kókuszgolyókat is hengergettünk bele, hogy megnézzük, úgy milyen.

Pár komment a teszt után: „A kókuszreszelékteszten először meglepődtem, merthogy szerintem ez kb. olyan, mint a porcukor, tök mindegy, milyen márkájú, mindegyik ugyanolyan. Tévedtem.” „Van egy-kettő, ami annyira rossz, hogy soha senkinek nem lenne szabad tudnia a létezéséről.” „Imádom a kókuszt magában enni, de rá kellett jönnöm, hogy kevés jó van sajna. De legalább van.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Belgiumban föld alatt szállítják a sört a belvárosba

mzd 2016. május 16., hétfő 12:51

Xavier Vanneste családja több generáció óta sörfőzéssel foglalkozik, ő pedig nemrég korszakalkotó ötlettel állt elő. Vanneste 2010-ben költöztette ki a Bruges központjában található, De Halve Maan nevű sörfőzdéjéhez tartozó palackozóüzemét a városon kívülre, a dolgok pedig azóta csak egyre rosszabbra fordultak. A sörözők ellátása miatt a kamionoknak naponta kellett keresztülvágniuk a városon, ami nemcsak az ott élőket és a turistákat, de őt is zavarta. Éppen ezért alternatív megoldáson gondolkodott, az ötletelés végén pedig kiderült: egy földalatti vezetéken keresztül szállítják majd a sört a belvárosból az üzembe, írja a Wall Street Journal.

A pénzt kalapozással gyűjtötték össze, amire az adományozók megtérülő befektetésként is tekinthettek: pár száz eurós hozzájárulásért cserébe például egész életen át tartó ingyen sört kaphatnak cserébe.

Amint elkészül, a kicsivel több mint három kilométeres csőrendszer 5600 liter sört lesz képes szállítani nagyjából 20 km/órás sebességgel. Átlagosan közel két méterrel a föld alatt halad majd a vezeték, de akadnak olyan részei is, ahol ez 30 lesz. Extra kemény polietilénből készül, így lehetetlen lesz illegálisan megcsapolni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütiiskola: így készül a túrós ökörszem

Ötvös Zsuzsanna 2016. május 15., vasárnap 11:33

Igazi klasszikus péksütemény a túrós ökörszem, de mintha már kikopott volna a legtöbb pékség állandó kínálatából. Az alapja puha édes kelt tészta, egészen pontosan a brióstészta, bele pedig illatos citromhéjjal ízesített túrótöltelék kerül. Az elkészítése nem bonyolult; tökéletes reggeli vagy uzsonna lesz belőle!

A töltelék akkor lesz igazán krémes, ha a túrót áttörtjük, vagy bekeverés után az egészbe belenyomjuk a botmixert, és azzal csapatjuk teljesen simára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó grillezés titka a piros tányér és a kézzel evés

Edicsek 2016. május 14., szombat 16:11

Az Oxford Egyetem kutatói jöttek rá, hogy a grillezés titka nem feltétlenül a jó pác, az omlós hús vagy éppen a friss zöldségköret. Jó hír a főzni nem tudóknak, hogy sokkal inkább fejben dől el minden, azaz ha a megfelelő színű tányért és a tökéletes zenét választja, máris finomabb lesz az étel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pájsli, mimchi, carbonnade - nincs hiány hangzatos nevekből a Gourmet Fesztiválon

LS, Edicsek 2016. május 13., péntek 15:21

Nem ért véget az erős gasztronómiai hét Budapesten a Bocuse d'Oros győzelmünkkel, ugyanis a hétvégén itt a Gourmet fesztivál, ahol testközelből is kipróbálhatják, azt ami Széll Tamás győzelmével hivatalossá vált: van keresnivalónk a gasztronómiában.

A kérdés az, hogy bár a séfek, az alapanyagok, az ötletek világszinten is megállják a helyüket, hol tartunk mi, egyszerű érdeklődők, akik a hangzatos ételnevek minden második szaváról tudjuk, mit is jelent, úgy nagyjából. Ezt próbáltuk letesztelni magunkon a Gourmet menükínálatán. 

  • Ami biztos, hogy esőkabát és gumicsizma nélkül ne induljon útnak, és érdemes letölteni a Gourmet applikációját is, amivel ételekre és helyszínekre is kereshet. Kicsit fapados, de működő rendszer. 
  • Vigyen magával egy csomó pénzt vagy paypassos bankkártyát, mert csak ezzel és Festipay kártyával (erre kell feltölteni a csomó pénzt) tud fizetni.
  • Az sem árt, ha valahová el tudja rakni a poharat, ami a jegy mellé jár, és amiből inni tud.
  • Az Electroluxnál szerezhet ingyen szendvicset, az Auchannál és a Fuxlinál valamint a Balatoni Bornál ingyen kóstolhat, a Wineloversnél pedig pezsgő várja.
  • Ezért viszont legalább 3900 forintot kell fizetni, mert annyi a napi belépő.
  • Az árak 600-2000 forint között alakulnak.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: epres mini pavlovák

Piszke 2016. május 13., péntek 12:02

Mivel végre igazán elkezdődik a gyümölcsszezon, jöjjön egy olyan recept, amit később variálhatunk bármilyen más csonthéjas vagy bogyós gyümölccsel.

A kis méret miatt a mini pavlovákat nem kell órákat szikkasztani a sütőben, 10 perc aktív munkával egy órán belül kész az édes „héj” amihez már csak eper és cukrozatlan tejszín – vagy akár egy gombóc citromfagyi – kell, hogy ellenállhatatlan desszerthez jussunk, akár péntek délután.

Bár úgy tűnhet, a pavlova nem habcsók, ha még nem találkozott vele, édes, kőkemény polisztirol helyett egy kívül roppanós, belül lágy dolgot képzeljen el, ami mellé cukrozatlan tejszínhab és savanykás gyümölcs dukál - ez ellensúlyozza a tészta édességét.

DSC 0050

(Nagyon jól záródó dobozban vagy zip-es zacskóban töltetlenül 2-3 napig a hűtőben is eltarthatóak, a lényeg, hogy pára ne érje őket.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jön a nyár: 20 alakbarát étel diétához és sportoláshoz

Katucikonyha 2016. május 12., csütörtök 18:17

Ön is szeretne egészségesebben étkezni, vagy belefogna a tavaszi fogyókúrába, hogy jól álljanak a nyári ruhák? Kiválogattuk néhány receptünket, amivel nem kell szenvednie, hiszen finom ételekkel rögtön könnyebb a fogyókúra.

Összegyűjtöttünk néhány reggelit, főételt hússal és hús nélkül, sőt desszertet is talál! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Széll Tamás levédetné saját nevét

mzd 2016. május 12., csütörtök 16:02

Május 11-én Széll Tamás megnyerte a Bocuse d'Or európai döntőjét, hat nappal előtte viszont védjegybejelentést kezdeményezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál nem másról, mint a saját nevéről, írja a 444.hu. Az oltalom bejegyzése folyamatban van.

A 444.hu megkereste a sztárséf képviselőjét, Dr. Balázs Katalint is, hogy megtudják, mi történne, ha hirtelen a földből kinőne még egy Széll Tamás, aki szakács. Erre Balázs azt válaszolta, a tulajdonnév levédésére a törvény lehetőséget ad, egyebet pedig az ügyvédi titoktartás miatt nem mondhat. Egy másik jogász szerint az akadályozó jog miatt (nem részesülhet védjegyoltalomban az a megjelölés, amely másnak a személyhez fűződő korábbi jogát sérti, ez lehet név vagy képmás) meg kell vizsgálni, létezik-e olyan ember, aki joggal tarthat számon ugyanerre a védjegyoltalomra.

Miért fontos ez a bejelentés? Azért, mert ha átmegy a kérelem, nem írhatja akárki, hogy egy étel Széll Tamás receptje alapján készült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bocuse: így szerepelnek az európai győztesek a világdöntőn

Dívány 2016. május 12., csütörtök 11:25

Széll Tamás tegnapi elképesztő győzelme után kíváncsiak lettünk, hogy teljesítettek a korábbi európai nyertesek a következő évi világdöntőn. És vajon az európai döntő rendező országai vannak valamiféle előnyben hazai pályán? Az adatokat csak a 2008-as európai döntőig visszamenőleg tudtuk összeszedni, ennél régebbről sem a Bocuse d'Or sajtóanyaga, sem pedig a google nincs a segítségünkre.

Táblázatba foglaltuk  páros évek európai érmeseit (melléírtuk a rendező országot is), alatta találják a következő évi világdöntő eredményeit. Ha a statisztika összes szabályára fittyet hányunk, és valamiféle mintázatot keresünk a táblázatban, a következőket látjuk: a rendező országok nagyjából korábban nagyjából 50 százalékos eséllyel nyertek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megnyertük!!!!!

Edicsek 2016. május 11., szerda 09:05

  • Hat órakor következik az eredményhirdetés, addig kell drukkolni.
  • Idén Budapesten tartják a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének európai döntőjét, ahol 20 ország verseng egymással.
  • Magyarországot Széll Tamás képviseli a versenyben, segítője Szabó Kevin.
  • A döntő alapanyagai a gímszarvas borjú, a kecsege és kaviárja. 
  • Szakkommentátorunk Varga István, aki szerzett érmet  szakácsvilágbajnokságon és szakácsolimpián egyaránt, ő is segít majd, hogy semmiről ne maradjunk le. 

Teszt: melyik csokiban van a legtöbb egészmogyoró?

Tuna Judit 2016. május 9., hétfő 09:28

Melyik egészmogyorós csokiban van a legtöbb mogyoró? - hangzott el a kérdés a szerkesztőségben. Mivel a mogyorós csokoládéból mindenkinek megvan a kedvence, de egyvalamiben mindenki egyetért: jó sok mogyoró legyen benne, úgy döntöttünk, ennek utána kell nézni.

Nos, erre vonatkozóan érvényben lehet valami titkos háttérhatalmi alku, mert szinte minden csokoládéban 27 százalék mogyoró van - ettől érdemben egyetlen versenyző tért el. Mindenesetre azért még a kóstoló előtt készítettünk fotót, hogy szemre hogy állnak ezek mogyoróval, de most már tudjuk, a látszat becsapós, a 27 százalék az 27 százalék - illetve egyetlen esetben 26. 

Az egészmogyorós csoki fogyasztásának egyébként rituáléja is van. Van, aki úgy eszi, hogy először kieszegeti a mogyorókat a csokoládéból, és csak utána megy rá a csokira, van, aki meg a csokoládét falja be elsőre, és a végére hagyja a mogyorókat.

Gyerekkorunkban elég csekélyke volt még a választék mogyorós csoki terén, volt a bűn rossz Africana, a Budapest mackós csokoládé, a felejthetetlen Piros mogyorós és a Melódia. Nagyjából ennyi. Ja, és persze ezek egy részében nem is a finom, de drága török mogyoró volt, hanem földimogyoró.

A mostani teszten tehát kizárólag egész török mogyorós, táblás csokoládékat vonultattunk fel, és szokás szerint a legjobb ízűt kerestük. Összesen kilenc különböző márkájú csokoládét teszteltünk, nem tudományos alapon, viszont az íz, az állag és a mogyorók mennyisége mind befolyásoló tényező volt a pontozásnál.

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt, és szerencsére alig akadt olyan versenyző, amelyik rossz értékelést kapott. Éljenek az egészmogyorós csokoládék!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vulkánok ajándéka: ez lett az idei év balatoni fagyija

mzd 2016. május 8., vasárnap 10:04

Bár tavaly még a szotyis fagyira izgultunk a Balatonnál, azóta eltelt egy év, és itt volt az ideje egy újabb kedvencnek. Az idei favorit a Vulkánok ajándéka fantázianevet kapta, ami a balatonmáriafürdői Florida Fagyizónak hozta meg a 2016-os év Balaton fagyija címet.

A díjat két éve indították, idén pedig 11 fagyizó nevezett. A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz- illat-szín harmóniáját is figyelembe vette a kóstolás során, ráadásul plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása, és az is, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal.

Oké, de mi van a győztesben?

Friss menta, citromfű, Szent György-hegyi must, a végeredmény pedig a tégelyben vulkán formát kapott utalva arra, hogy a badacsonyi borvidék a vulkánok működésének köszönhetően alakult ki.

Mivel 3 különdíjas is lett, így a nevezők közel fele kapott valamilyen elismerést: az Amaretto Fagyizó a pisztáciás csokibombával, a Bringatanya Fagyizó egy diós, a gyenesdiási Cappuccino Kávéház pedig egy mandulás készítménnyel érdemelte ki az elismerést. Utóbbi Gyenesdiós (!!), előbbit Györöki mandulás néven találják.

Szuperreggelik: granola – saját müzlit a tálkába!

Katucikonyha 2016. május 8., vasárnap 09:57

A granola tulajdonképpen egy sült müzlikeverék, ami általában zab- vagy más gabonapehelyből, magvakból, aszalványokból készül. A hozzáadott zsiradéktól és édesítőtől szépen megpirul a sütőben, és akár egy hétre előre elkészítheti a reggelijét.

 Az összetételét kedvünk szerint variálhatjuk, fűszerezhetjük, így nem lesz unalmas. Az én kedvencem a mogyorós-tonkababos, a gyerekeké a csokis-kókuszos. Csatosüvegbe csomagolva gasztroajándék is lehet. Tegye csinos kis üvegbe, és már viheti akár a munkahelyére is! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Trükkök profiktól, amitől jobb lesz az étele

ermiz 2016. május 7., szombat 11:32

Szakadó esőben kommandóztunk ki a Kopaszi-gátra, hogy menő séfek segítségével tanuljunk meg izgalmas ételeket készíteni. Nagyjából ez volt a lényege a Nespresso Atelier rendezvénynek, amit most rendeztek meg első ízben Magyarországon. A főzés nem véletlen, a Nespresso az egyik fő támogatója a Bocuse d'Or versenynek, úgyhogy össze is trombitáltak néhány szakembert, tettek hozzá egy erőteljes körítést, és már indulhatott is a főzés.

A menüsor Segal Viktor segítségével készült el, ami pedig talán nem olyan meglepő, minden ételbe került kávé, hol így, hol úgy. Nyilván egy édességbe nem olyan nehéz belevarázsolni, de a "Marhapofa gulyás zellerkrémmel, füstölt burgonyahabbal" nevű ételbe viszonylag nehéz, még akkor is ha az étel megalkotója Volenter István, a Bocuse d'Or verseny magyarországi harmadik helyezettje. De persze sikerült neki így életünkben először ettünk kávés zellerkrémet, a ristrettos jus-ről (pecsenyelé) nem is beszélve.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés