Vad Fruttik: WC-papírra firkált szerelmes szavak

vad_mLehetek én is az egyetlen. Pontosan egy évvel ezelőtt, a Zöld Pardon színpadán hangzott el először még félkész állapotban a Vad Fruttik dala, és mindenki kész lett tőle. Idén ősszel várható a harmadik album, de a klip már közkézen forog.

Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere szinte megállás nélkül beszél, szerintem még álmában is. Szövegíró és az együttes énekese. Ő jegyzi legújabb daluk, a Lehetek én is szövegét.

Az első akkordokat Gergő (Kerekes Gergő, gitár - a szerk.) vitte be egy balatoni nyaralás közben gitáron - tudjuk meg Marcelltől, és majdnem egy évbe telt, mire végleges formát öltött. A hivatalos nyilatkozat szerint a zenekar a rájuk jellemző kettősséggel igyekezett a Bach-tól kölcsönzött moll skálával a patetikus zenei témát maníroktól mentes dinamikus egységbe hozni egy ellenpontozott szöveggel. Egy szám felépítése azonban ennél sokkal életszerűbb. Készülhet futás közben, vagy egy karműtét után a kórházi ágyon. A legmacerásabb mindenképp a refrén szövege: egyeznie kell számban és személyben, és az sem árt, ha összecsengenek a sorok. De mi rímel az egyetlenre?

„A tévében néztem Erős Antóniát, ahogy teljes szigorúságában bemondja a Híradóban, hogy soha nem tapasztalt mértékben gyengült a forint. Én meg megvilágosodtam."

Van rajtuk minden

Az első és a második Vad Fruttik album semmiképp sem nevezhető egységesnek. A depresszió és a drog bugyraitól a stílusparódiákon át a retró-giccs Sárga zsiguliig lehet válogatni.

„Fene sem tudja, van rajtuk minden, a sz..tól a rakétáig, de Magyarországra nagyon jellemző, hogy ismerik két slágeredet, amit a rádió is lejátszik, és az összes többiről azt sem tudják, hogy ez is ugyanaz a zenekar."

Marcell szerint ahhoz, hogy egy együttes bátran bevállalhasson bármit, ahhoz előbb valakivé kell válniuk. Ahhoz névnek kell lenni, hogy a munkásságát is relevánsan tudják megítélni a zenekarnak, mint pl. a Quimby-nek. A hosszú idő, a sok éves próbálkozás és a tehetség ellenére ugyanúgy el- vagy kivérezni is lehet. Azok maradnak csak talpon, akiket sokat játszatnak, és ennek ellenére is állandó megújulásra képesek.

„Hiába is próbálkoznék még olyan formabontó feldolgozással, mint a Budapest Bár, ha nem tettem le annyit az asztalra, mint a Kiss Tibi."

Vidéki zenekarok erős hátrányból indulnak, kapcsolatok meg lehetőségek hiányában, talán nem is néznek ki belőlük egy slágernél többet. Ugyanebben a cipőben jár a 30Y is, de ahogy sem ők, úgy a Vad Fruttik sem akar hasonlítani senkire. Mindenki hallgat zenét, hazait és külföldit is, minden új számnak van gyökere. Marcell mentalitására pont az a jellemző, hogy olyan számokon dolgozik, ami nem a Magyarországon megszokott utánérzés produkció. Az alagsorból eljutni a nagyszínpadig csak úgy lehetséges, ha állandóan ez mozgat.

„Ha összetűzésbe keveredek a srácokkal, az igazából a türelmetlenségemből fakad, én vagyok ilyen maximalista, állandóan úgy érzem, hogy csinálni kell. Ezen pörgök, hogy lehetne - azt érzem, ha nem dolgozunk, akkor elszalad az idő."

A saját munkáját is felülvizsgálja, a szövegeket több barátjával is átbeszéli, ilyen a módszere. Kétségei mindenkinek vannak. Marcellnél, ha ötből öten ugyanazt változtatnák meg, akkor beadja a derekát. Egy tizenkét dalos lemez igazából húsz, vagy harminc számból tisztul le.

„Addig folyamatosan ez jár a fejemben. Éjjel, ha felpattanok az ágyból, akkor mobilba dúdolom a dallamokat, vagy wc-papírra firkálom le a fejemből kipattanó sorokat. Aztán van, hogy reggelre értelmét veszti az egész, és másnap egész nap használhatatlan vagyok."

Akkor is megszólal, ha jobb lenne hallgatni

Egy többtagú zenekarban mindig van egy szóvivő. A Fruttik esetében egyértelműen a frontember mutatja az utat. Nem kevés problémát okozott már Marcell életében, hogy akkor is megszólal, amikor jobb lenne hallgatni. Feltehetőleg erős toleranciát igényel a zenekartól, de régóta ismerik egymást, összeszokottak a zsörtölődéseik is. Megszokták, hogy ő az, aki bíztatna bárkit, ha kilép a sorból és bátran előre megy.

„A sokszori kritika ellenére sem sikerült megtörni, mert a mai napig visszaszólok. Nem értem miért olyan nehéz elfogadni, ha valaki másként gondolkodik, hiszen elképzelhető, hogy pont az lenne a követendő alternatíva. Megszoktam, hogy az emberek nem szeretnek döntéseket hozni, sokszor mások helyett kell, ezért atyáskodom túl néha a zenekart."

A Fruttikon belül Marcell magával sodró lendülete mellett is lehet és kell is érvényesülni. Az ő meglátása csak az ötből egy, nincs egy nagy igazság, mindenkinek apró igazai vannak. Abból áll össze a végső verzió, ha mindenki hozzátesz valamit.

03

Hajnalban civilként mehetünk haza

A számok szövege egy kézből való, de az egész zenekarról szólnak. Egy buszban ülnek, sokat vannak úton és még koncertek után sem unják meg magukat. Ebből építkeznek a dalaik. Feltehetőleg az új albumra is felkerül a Diszkósnak címkézett élményük, amit koncertről hazafelé Tinnye és Perbál között félúton egy autóbaleset elsőként odaérkező segítségnyújtásuk alatt éltek meg. Két év élményanyaga rögzül az őszi albumon. Addig pedig állandó koncertezés, ilyen egy nyári fesztivál szezon.

„A színpadról lejönni mindannyiunk számára nagy megnyugvást jelent. Addig át sem gondolom, hogy mekkora stressz. Figyelni egymásra, odatenni magad a hallgatók elé."

A fellépés a koncert után a pult mellett folyatódik. Jó kívánságok, izguló tini lányok, kézbe nyomott fröccsök és vállveregetés. Olyankor is állni kell a sarat, ha ötvenszer kérik el a gitárostól a pengetőt. Ezek azok a kapcsolatok, amiket a zene hoz össze, ilyen is van, ez is egy zenekari rutin.

„Nem azok a mérvadó kapcsolatok az életemben, amik a Fruttik miatt jönnek létre. Bár belátom, hogy nehéz lehet olyan kérdésekkel előállni egy idegennek - bármennyire szimpatikusak is vagyunk -, amit nem dob ki a gugli öt perc alatt. Ezért kell, hogy legyen egy csomó plakát nálam, vagy pengető, azokat kiosztogatom, és hajnalban civilben mehetünk haza."

Vad Fruttik koncert: Zöld Pardon, június 16.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek