TÉL

Mikortól engedjük a gyereket a jégre?

2014. január 27., hétfő 08:54

Jó koordinációt igényel a jégkorong, a műkorcsolya, a sí és a snowboard is, és mind alaposan átmozgatja az embert – hát nyilván csak jól sülhet el, ha beíratjuk a gyereket edzésre. Na meg, ugye, ki akarja, hogy unatkozzon az egyhetes síelés alatt? És akkor még ott van az is, hogy a korcsolyával végzett sportok nem korlátozódnak a télre, hanem szinte egész évben művelhetők, hála a számos fedett pályának. De vajon tényleg jó ötlet vagy inkább hibát követünk el azzal, ha túl korán zavarjuk a pályára? Egyáltalán létezik olyan, hogy túl korán? Erről kérdeztük dr. Géczy Gábort, a Testnevelési Egyetem docensét.

Korcsolya, jégkorong

„A legjobb, ha 4 éves kora előtt nem kezd el korcsolyázni tanulni a gyerek, 5-6 éves kor előtt pedig felesleges a jégkorongot erőltetni. A koordinációs képesség nagycsoportos korban igazán jól fejleszthető, ha ebben a korban kezdjük el a mozgást, az később transzferhatásként jelentkezik" – magyarázta a szakember. Géczy szerint a korcsolya és a jégkorong hatására erősödik a testképzet és esni is megtanulnak a gyerekek, ami pozitív, és bármilyen sportra váltásnál jól jön. A korai specializációval viszont vigyázni kell, ugyanis ha egy gyerek túl korán szakosodik egyetlen sportra, akkor gátlódik az általános mozgásfejlődése. A szakember szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a magyar műkorcsolyával nem vagyunk a világ élvonalában (természetesen ebben a sportágban viszonylag kevés a versenyző). A megoldás egyszerű lenne: csak korban későbbre kellene tolni a dolgot.

Hozzátette: a gyorskorcsolyát, illetve a shorttracket (rövidtávú gyorskorcsolyát) pedig bőven elég kisiskolás korban elkezdeni, de ezt ritkán szokták hamarabb.

Síelés, snowboard és a többi

Gyakori látvány az osztrák sípályákon a tipegő pöttöm gyerek, aki nagy elánnal siklik a pályán, míg a kezdő síelő azzal küzd, hogy megmaradjon a lécen. Nade jó, ha már 3 évesen síelni kezd egy gyerek vagy 5 évesen magára csatolja a snowboardot?

Vermes Orsolya síoktató szerint 4 évesen már simán csúszkálhat a gyerek a pályán. Ekkor még ritkán van tériszonyuk a kicsiknek, és nagyon gyorsan tanulnak, így pár nap alatt hóbíztossá válhatnak, ami nem hátrány. Vermes szerint a síelés és a snowboard is ideális sport, hiszen jó kondíciót adnak, jó levegőn van a kölyök, és még a nap is süti. Nem elhanyagolható az sem, hogy szeresse a sportot a gyerek, és ne terrornak élje meg. Ha még sosem síelt, érdemes akár műanyag pályán kipróbálni a sportot, ilyet több helyen is talál Budapesten és vidéken egyaránt. A snowboardot általában később kezdik el a gyerekek, mert jóval nehezebb mozgásforma, mint a síelés, viszont könnyen megalapozhatja némi gördeszkázással.

A lelkes szülőkkel gyakran megesik, hogy maguk próbálják meg síelésre vagy snowboardra oktatni a gyereket, ám mivel ez csak ritkán sül el jól, mi azt javasoljuk, bízza a kölköt inkább oktatóra. És mindig adjon rá sisakot.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta