KARÁCSONY

Így készül a csokimikulás házilag, egyszerűen

2013. november 19., kedd 18:38

Könnyen készíthetünk házilag is csokimikulást, aminek az a nagy előnye, hogy a kedvenc, jó minőségű csokoládénkat használhatjuk hozzá. Szükség van ehhez egy összeilleszthető egyszerű műanyag formára, ami hobbiboltokban a karácsonyi időszakban párszáz forintért beszerezhető. Meg némi csokoládéra.

Ilyen formát hobbiboltokban néhány száz forintért vehetünk
Ilyen formát hobbiboltokban néhány száz forintért vehetünk
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók egy darabhoz:

kb. 120-150 g étcsokoládé (a forma nagyságától függ; ez a mennyiség egy kb. 10 cm magas formához elég)
kb. 30 g fehér csokoládé 
iskolai ecset
eldobható gumikesztyű

1. A fehér csokoládé harmadát nagyon apróra vágjuk. A maradékot vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben, gyakran átkeverve megolvasztjuk. Ehhez hozzákeverjük az apróra darabolt csokoládét. Az ecset segítségével kifestjük a mikulásfigura egyes részeit: a szakállát, a bajszát, a pompomot, a sapka alsó részét. De ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk, és készíthetünk egyszínű mikulásfigurát.

2. Az étcsokoládé kb. harmadát-negyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék étcsokoládét megolvasztjuk vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben. Ehhez hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. Erre a lépésre azért van szükség, mert így érjük el a csokoládé ideális munkahőmérsékletét: a visszahűtött, úgynevezett temperált csokoládé számos előnyős tulajdonsága (fényes felület, roppanó hang) mellett az egyik, hogy hűtés hatására picit összehúzódik, ez teszi majd lehetővé, hogy a csokifigurát kiemeljük a formából.

3. Az olvasztott, visszahűtött étcsokoládéval jó kétharmadig töltjük a műanyag forma egyik felét.

A forma egyik felét a kétharmadáig töltjük a csokival
A forma egyik felét a kétharmadáig töltjük a csokival
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

4. Ekkor rápattintjuk a másik felét, a kezünkbe fogjuk a formát, és addig rázzuk-forgatjuk, míg a csokoládé be nem fedi mindenhol egyenletesen. A forgatást-rázást még kb. 8-10 percig folytatjuk, hogy egyenletesen kezdjen megszilárdulni a csokiréteg. Ekkor hűtőbe tesszük, ahol tízpercenként még kétszer megfordítjuk.

5. Akkor van készen, amikor a csokoládé már láthatóan elválik a formától, nem tapad hozzá. Ez étcsokoládénál egy óra hűtéssel biztosan bekövetkezik. Ha a csokoládé elengedte a formát, a körmünkkel vagy egy kés segítségével nagyon óvatosan feszítsük szét a forma két felét: amikor a forma elkezd engedni, óvatosan le tudjuk venni az egyik felét, majd gumikesztyűbe bújtatott kézzel ki tudjuk emelni a kész csokifigurát a forma másik feléből.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta