Olcsó és egyszerű a házilag készült fogkrém

Egyre erősebb tendencia, hogy nem drága és mérgező kemikáliákkal vesszük körül magunkat, hanem megpróbáljuk házilag készített tisztítószerekkel és kozmetikumokkal pótolni őket. Mi sem egyszerűbb, mint ecetes oldaltot használni vízkő ellen, de a fogkrémünk lecserélése valamiféle házi pasztára eddig nem volt kézenfekvő.

A termékfejlesztők azt sugallják, hogy a fogkrém egy olyan komplex készítmény, ami minden létező szájbajtól képes megvédeni, erősíti a zománcot, fehérít, megsimogatja az érzékeny fogakat, szabályozza a ph-értéket. Sok ígéretet kapunk, holott szinte biztos, hogy a tisztaságon kívül minden a szervezetünk belső állapotán múlik.

Így, aki pusztán azt várja el a fogmosástól, hogy tiszták legyenek a fogai, házilag is készíthet fogkrémet. Meglepően olcsó és egyszerű a recept, és amit biztos kihagyunk belőle, az a fluorid, számtalan összeesküvés-elmélet főszereplője. (A fluorid ugyanis idegméreg, ha nem is készítünk házi fogkrémet, igyekezzünk fluoridmentes fogkrémet választani.)

Az eredmény egy fél-száraz paszta

Hozzávalók:

1 teáskanál só (lehetőleg tengeri só)
3 teáskanál szódabikarbóna
1-2 csepp szegfűszeg olaj
1-2 csepp teafa olaj

Az alkotóelemeket összekeverjük egy tálban - lehetőleg ne műanyagedényt válasszunk, mert arról soha sem tudjuk majd lemosni az illóolajok szagát. Nem kell megijedni, ha a só kicsit durvább, összetörhetjük finomabb szemcsékre  - de úgy is maradhat ahogy van, nem okoz gondot.

Léteznek alternatívák, tehetünk a mixbe egy evőkanál vodkát, vagy egy-két csepp menta vagy oregánó olajat - ha vágyunk a klasszikus fogkrémízre. A teafa olaj nem a legfinomabb, de nagyon hasznos, az egyik legjobb fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkező illóolaj. Bátorítunk mindenkit, hogy kísérletezzen szabadon az illóolajokkal, hogy megtalálja a számára legjobb kombót.

Az eredmény egy fél-száraz paszta, amelynek a tárolását egy légmentesen záródó edényben érdemes megoldani, hogy megóvjuk a penészesedéstől, ami nagyon gyorsan megindul - de csak később vesszük észre. Részben ezért is fontos, hogy ne készítsünk túl sok fogkrémet, a legjobb ha néhány naponta frisset keverünk, nem túl bonyolult, és így biztos lesz a hatása. Persze, akinek van valami speciális szájbetegsége, jobb, ha konzultál a fogorvossal, mielőtt elkezd házi fogrémet használni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra