A folyékony aranyként is emlegetett olívaolaj ára egyre nő, az elmúlt években már hazánkban is tapasztalhattuk a drágulást. A mediterrán konyha alapvető élelmiszere iránt a kereslet megmaradt, azonban a folyamatos drágulás miatt egyre többen illegális úton jutnának hozzá. Olyan nagy mennyiségben szerzik be ily módon, hogy ez lett az ország legtöbbet ellopott élelmiszerfajtája.
A világ olívaolaj termelése a spanyol mezőgazdaság negyven százalékát adja. Ők sincsenek azonban jó helyzetben, az elmúlt időszak szélsőséges időjárásának köszönhetően a termelésük a korábbiaktól jócskán elmaradt.
Egyre drágul az olívaolaj
A Mintec piackutató csoport elemzője szerint az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás jelentős hatással volt a dél-európai olívaolaj-termelésre, főleg Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban – írja a Pénzcentrum.
Korábban 1,3-1,5 millió tonnás volt az éves átlagtermelés, amely közel a felére, mintegy 660 ezer tonnára csökkent a 2022-2023-as szezonban. Az idei évben javulás várható, azonban a becslések szerinti 830-850 ezer tonnás mennyiség még mindig nem éri el a korábbiakat.
Az éghajlatváltozáson kívül az emelkedő árak, valamint az infláció erőteljesen érinti az olívatermesztőket. A szakemberek szerint ez addig nem is változik, míg a jövőbeli betakarítások hozamai vissza nem állnak normális szintre.
A kisebb mennyiség természetszerűen együtt járt az olívaolaj árának emelkedésével is, kilónkénti ára sosem látott magasságokba tört, mintegy 3600 forintnak megfelelő eurót kértek érte tavaly. Bár a szárazság azóta enyhült, a tartalékok fogynak, így az idei évben további drágulás várható.
Lopássorozatot okozott a drágulás
Az áremelkedéssel együtt a lopások száma is emelkedett, az olívaolaj vált Spanyolország legtöbbször ellopott termékévé. Csak tavaly augusztusban egyetlen üzemből mintegy 50 ezer liter extra szűz olívaolajat tulajdonítottak el.
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség mindeközben figyelmeztet arra, hogy Európának fel kell készülnie a klímaváltozás következményeire is,az olajfák például rendkívül érzékenyek az éghajlati változásokra, ami aggodalomra ad okot a termelők körében.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés