A te konyhádban is ott van ez a leggyakrabban lopott élelmiszer

GettyImages-1125236832
Olvasási idő kb. 3 perc

Válságba sorolta a spanyol olívaolajipart az alapanyagok drágulása. Az egyre növekvő árak bűnözési hullámot indítottak el a mediterrán országban.

A folyékony aranyként is emlegetett olívaolaj ára egyre nő, az elmúlt években már hazánkban is tapasztalhattuk a drágulást. A mediterrán konyha alapvető élelmiszere iránt a kereslet megmaradt, azonban a folyamatos drágulás miatt egyre többen illegális úton jutnának hozzá. Olyan nagy mennyiségben szerzik be ily módon, hogy ez lett az ország legtöbbet ellopott élelmiszerfajtája. 

A világ olívaolaj termelése a spanyol mezőgazdaság negyven százalékát adja. Ők sincsenek azonban jó helyzetben, az elmúlt időszak szélsőséges időjárásának köszönhetően a termelésük a korábbiaktól jócskán elmaradt. 

Felére csökkent az olívaolaj éves mennyisége, ez nem csak az árakta, a bűnözésre is hatással van
Felére csökkent az olívaolaj éves mennyisége, ez nem csak az árakta, a bűnözésre is hatással vanEnrique DÃaz / 7cero / Getty Images Hungary

Egyre drágul az olívaolaj

A Mintec piackutató csoport elemzője szerint az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás jelentős hatással volt a dél-európai olívaolaj-termelésre, főleg Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban – írja a Pénzcentrum.

Korábban 1,3-1,5 millió tonnás volt az éves átlagtermelés, amely közel a felére, mintegy 660 ezer tonnára csökkent a 2022-2023-as szezonban. Az idei évben javulás várható, azonban a becslések szerinti 830-850 ezer tonnás mennyiség még mindig nem éri el a korábbiakat

Az éghajlatváltozáson kívül az emelkedő árak, valamint az infláció erőteljesen érinti az olívatermesztőket. A szakemberek szerint ez addig nem is változik, míg a jövőbeli betakarítások hozamai vissza nem állnak normális szintre.

A kisebb mennyiség természetszerűen együtt járt az olívaolaj árának emelkedésével is, kilónkénti ára sosem látott magasságokba tört, mintegy 3600 forintnak megfelelő eurót kértek érte tavaly. Bár a szárazság azóta enyhült, a tartalékok fogynak, így az idei évben további drágulás várható.

Lopássorozatot okozott a drágulás

Az áremelkedéssel együtt a lopások száma is emelkedett, az olívaolaj vált Spanyolország legtöbbször ellopott termékévé. Csak tavaly augusztusban egyetlen üzemből mintegy 50 ezer liter extra szűz olívaolajat tulajdonítottak el. 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség mindeközben figyelmeztet arra, hogy Európának fel kell készülnie a klímaváltozás következményeire is,az olajfák például rendkívül érzékenyek az éghajlati változásokra,  ami aggodalomra ad okot a termelők körében.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek