Frissített nyári előrejelzés: semmi jóra ne számíts idén sem

GettyImages-1758354810
Olvasási idő kb. 3 perc

Az átlagosnál magasabb hőmérsékletekre és nagyobb hőhullámokra is számítanunk kell idén nyáron Európában. Megmutatjuk, hogy melyek azok a területek, ahol a legjobban izzadunk majd 2024 június-júliusában és augusztusában.

A megszokottnál melegebb időjárást prognosztizál a Severe Weather Europe, amely több modell vizsgálatával arra a következtetésre jutott, hogy Európa középső és déli részein figyelhetők majd meg a legnagyobb anomáliák és hőhullámok

Dinamikus nyár

A hosszú távú előrejelzések szerint 2024 nyara dinamikus nyári mintázatot mutat a légkörben, amelyet a meleg El Niñóból a hideg La Niña ciklusba való átmenet befolyásol. Noha kiemelték, hogy a most látott eredmények korántsem biztosak, de a jelek egyelőre arra utalnak, hogy a nyomáshullámok és anomáliák sorozata Észak-Amerikától egészen Európáig terjed.

2024 nyári időjárása sem kecsegtet sok jóval
2024 nyári időjárása sem kecsegtet sok jóvalSimpleImages / Getty Images Hungary

Két modellel vizsgálták 2024 nyári időjárását

Az előrejelzéseket Európában két modell szerint vizsgálták. Az egyik az ECMWF, amely hosszú távon statisztikailag jobb, vagyis sokkal megbízhatóbb. Ennek mérései alapján az idei június-július-augusztus a jelek szerint a megszokottnál magasabb hőmérsékleteket mutat Európa nagy részén, de

a legerősebb anomáliák és a legtöbb kánikulai tendencia a kontinens középső és déli része felett látható.

Ami azt illeti, várhatóan idén sem örvendeztet meg bennünket csapadékkal az időjárás, Európa szárazföldi részein ugyanis többnyire szárazabb időjárást prognosztizálnak, több csapadékra főleg csupán az északi területek fölött lehet számítani.

Különbségek is tapasztalhatók az előrejelzésekben

Bár a másik előrejelző rendszer, az egyesült királyságbeli UKMO több azonosságot is mutat az előző modellel, azért bizonyos különbségek is megfigyelhetők. E szerint például Európa felett az alacsony nyomású zónák két régióra oszlanak: noha a nyugati régiókban is meleg lesz, a fő kánikulai tendencia kelet és észak felé látható. A csapadék-előrejelzés Európa távoli nyugati és déli részein normál vagy szárazabb időjárást mutat, a távolabbi északi területeken több csapadék várható, ugyanakkor a középső részeken is megnövekedett csapadékpotenciál látható.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek