Havat is hozhat a drasztikus hidegfront, hónap végéig kitarthat a hideg

GettyImages-536148440
Olvasási idő kb. 2 perc

Drámai hőmérséklet-változás kezdődött meg: a tavasziasnál is nagyobb meleget hozó áprilisi időjárás szinte téliesbe fordul a hónap hátralevő részében, a havazás sem teljesen kizárt az ország egyes részeiben.

A markáns hidegfront érkezésével akár 20 fokos hőmérséklet-zuhanás is várható a múlt heti hőhullámhoz képest. Az egész Európára kiterjedő időjárás-változás komoly fagykárokat is okozhat, írja a Severe Weather.

Az észak-atlanti régióból Európa belső területei felé hatoló hideg a Balkán-félszigetet is eléri a hét közepére. Különösen hideg idő várható a front átvonulása miatt Ausztriában, Szlovéniában és Magyarországon is. A gyors hőmérséklet-csökkenés Ausztria déli részén és Szlovéniában erős havazást is hozhat, ami ha ugyan csekély mértékben, de elérheti hazánkat is. Innen a hideg erős esőzésekkel vonul tovább a Balkán felé.

A tavaszi havazás komoly károkat okozhat a gyümölcsösökben
A tavaszi havazás komoly károkat okozhat a gyümölcsösökbenFlorian Weihmann / Getty Images Hungary

Az Alpokban és a Kárpátokban is erős havazás várható, az Alpokban akár 100 centiméter hó is hullhat. A magas hegységekben felgyülemlő, friss hórétegek pedig további lehűlést is okozhatnak, ami katasztrofális fagykárral fenyegeti a gyümölcstermesztőket. A télies hideg legalább minimum egy hétig, de inkább a hónap végéig ki fog tartani, azon extrém időjárási anomáliák körébe sorolható, melyet az akár szélsőséges megoldások árán megállítani vágyottt okoz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek