Egyévnyi eső hullott egy nap alatt: merész dolgokkal vádolják az elöntött várost

GettyImages-2147855536
Olvasási idő kb. 3 perc

Dubajt ezen a héten özönvízként öntötte el az eső: a városra egyetlen nap alatt hullt annyi csapadék, mint máskor egy év alatt. Vannak, akik szerint ez biztosan nem csak úgy spontán történt meg.

Szélsőséges időjárás tört az Egyesül Arab Emírségek legnépesebb városára. Dubaj utcái teljesen víz alá kerültek a szokatlan mennyiségű csapadék miatt. Az özönvízszerű esővel kapcsolatban különös spekulációk láttak napvilágot.

Úgy vélik, Dubaj mesterségesen befolyásolja az időjárást, ennek itták most meg a levét. 

Évi 10 helyett egy nap alatt 25 centi

Dubajban és környékén átlagosan évente mintegy 100 mm csapadék esik, ez szinte egy nap alatt lezúdult az arab városra hét elején. A tőle alig 100 kilométerre fekvő El-Ajnban ugyanezen a napon alig 24 óra leforgása alatt 256 mm esőt mértek. 

A rekord mennyiségű dubaji eső mögött furcsa okot sejtenek

A világ ezen részét hosszú, esőmentes időszakok jellemzik, majd rendszertelen, heves esőzések formájában hullik le az éves csapadékmennyiség. A keddi özönvízhez hasonló azonban nagyon ritka jelenség Maarten Ambaum, a Readingi Egyetem meteorológus professzora szerint, aki az Arab-öböl időjárási mintáit tanulmányozza, és most erről a BBC-nek nyilatkozott a különleges időjárási anomáliával kapcsolatban. 

Azt, hogy ez mennyiben írható az klímaváltozás számlája, még nem lehet tudni, a szakértő szerint hónapokig tartó elemzésekre van ehhez szükség. Egy nemrég elkészült tanulmány azonban azt sugallja, hogy az Arab Emírségek nagy részén az éves csapadékmennyiség a globális felmelegedésnek köszönhetően évi 30 százalékkal nőhet az évszázad végére. 

Manipulálják a felhőket az eső érdekében

Egyes kutatók az úgynevezett felhővetést sejtik a hirtelen, nagy mennyiségű eső mögött. A felhővetés egy módszer az időjárás befolyásolására, mely során a felhők esőképző képességét igyekeznek javítani. A felhővetéshez repülőgépeket használnak, szó szerint beoltják a felhőket: erős vízmegkötő képességgel rendelkező sórészecskéket fecskendeznek beléjük. A nátrium-klorid és kálium-klorid részecskék kis vízcseppeket vonzanak a felhő belsejébe, melyek összeállva nagyobb esőcseppeket hoznak létre, amelyek nagyobb súlyuk miatt leesnek az égből.

A technika évtizedek óta létezik és az Egyesült Arab Emírségek egyes részein nem titkoltan használják is a vízhiány kezelésére.

A Bloomberg értesülései szerint vasárnap és hétfőn is éltek a felhővetés lehetőségével a térségben, azonban a meteorológusok úgy vélik, mivel a vihart már korábban előre jelezték, nem volt szükség az azt megelőző napokban felhővetésre. Azt, hogy valójában mi történt, amitől ekkora eső zúdult le a városra, még jó darabig nem fogjuk megtudni. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek