Milliárdos jégkárt előzhet meg, hogy az ország 986 pontján ezt csinálják a felhőkkel

GettyImages-2144574574
Olvasási idő kb. 2 perc

Hetedik alkalommal üzemelték be a jégármentesítő rendszert, a JÉGER-t.

Éppen időben élesedett a JÉGER idén, az előrejelzések szerint már ma délután jégesők várhatók

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) napokban kiadott közleménye szerint a múlt héten üzembe helyezték az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját. 

Kevesebb lehet a jégkár a JÉGER-nek köszönhetően
Kevesebb lehet a jégkár a JÉGER-nek köszönhetőenVarga György / MTI

Időben beüzemelték a rendszert, kevesebb jégkár várható

Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató JÉGER-rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, de lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

A jégkármérséklő rendszer 2024. április 15-én megkezdett riasztási időszaka szeptember 30-ig tart, a 986 darab automata és manuális talajgenerátor ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot éget el, ami felfelé áramolva a felhőkbe jut, és csökkenti a kialakuló jégszemcsék méretét.

A jégesők előfordulásának valószínűsége ugyan még így sem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amekkora anélkül lenne. 

Tavaly 96 olyan nap volt az évben, amikor be kellett kapcsolni a JÉGER-t, az eredmények magukért beszélnek: a gazdálkodók 2023-ban csak 30 678 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek