Jégesőt, fagyokat hozhat a hőségnek véget vető hidegfront: ekkor várható

GettyImages-645530576
Olvasási idő kb. 2 perc

Ma, hétfő délután éri el északi-északnyugati tájainkat a gyökeres változást hozó hidegfront, melynek nyomán erős viharokkal törhet be az országba a hideg.

Nyáriasan indul a hét, de reggel északon-északkeleten már van esély egy-egy záporra, zivatarra. Az ország déli-délkeleti felén még szinte zavartalan lesz a napsütés, és újra elérhetjük a 30 fokot, így minden bizonnyal újabb melegrekord születik – derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Északon, északnyugaton viszont a közeledő hidegfront hatására már több lesz a felhő az égen, és délutántól nyugatról kelet felé mozgó záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyek között hevesebb viharok is előfordulhatnak.

Hajnali fagyokat hozhat a hidegfront

Az előrejelzés szerint a viharokat felhőszakadás, jégeső és viharos erejű, akár 90 km/óránál is erősebb szél kísérheti. Ahogy a szél délnyugatiról északnyugatira fordul, a hőmérséklet is zuhanórepülésbe kezd,

hirtelen akár 8-10 fokkal is lehűlhet a levegő.

Hétfő éjjel északon és nyugaton folytatódik a csapadékos idő, de zivatarokra egyre kisebb lesz az esély, majd kedden elsősorban délen, délkeleten van esély a záporok mellett zivatarokra, heves események ekkor kevésbé valószínűek.

A hét második felében a hidegfront miatt hajnali fagyokra kell számítani
A hét második felében a hidegfront miatt hajnali fagyokra kell számítanifranck metois / Getty Images Hungary

Ami a távolabbi kilátásokat illeti, a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzése alapján a következő napokban borongós, esős, záporokkal tarkított idő várható. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, ám a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható,

a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Péntek hajnalra az ilyen hideg helyeken mínusz 1, mínusz 3 fok is lehet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek