Ebben a faluban 100 fokos különbség lehet a nyári és a téli hőmérséklet között

GettyImages-526986108
Olvasási idő kb. 4 perc

A Föld leghidegebb településein tényleg csontig hatol a fagy, így a réteges öltözködés teljesen új értelmet nyer.

Bolygónk átlaghőmérséklete mínusz 25 Celsius-fok és plusz 45 Celsius-fok között változik, ami összehasonlítva a Merkúrral, ahol nappal a hőmérséklet 430 fokig emelkedik, éjszaka pedig 180 fokig süllyed, nem is hangzik olyan vészesen. De azért a Földön is akad néhány hely, ahol igazán szélsőséges körülmények uralkodnak. Most ezeket mutatjuk be.

Melyik a leghidegebb hely a Földön?

Az Antarktisz keleti részén található jeges fennsíkon akár mínusz 98 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, így ez a leghidegebb hely a Földön. A kutatók ezt úgy határozták meg, hogy újra megvizsgálták az antarktiszi jégtakaró egyik gerincére vonatkozó műholdadatokat, amelyek korábban mínusz 93 fokos értéket mutattak.

Egy elemzés szerint a kalkuláció idején a hőmérséklet ennél is alacsonyabb lehetett.

A kutatók szerint az itt tapasztalható rendkívüli hideget a tiszta időjárási körülmények és az extrém módon száraz levegő kombinációja okozza, amelynek hatására a nedvesség „megfogja” a hőt a levegőben. Mindkét állapotnak napokon keresztül fenn kell állnia, hogy a hőmérséklet a fenti mértékben lecsökkenjen.

A világ leghidegebb helye a Déli-sarkvidék, vagyis az Antarktisz
A világ leghidegebb helye a Déli-sarkvidék, vagyis az AntarktiszGalen Rowell / Getty Images Hungary

Melyik a leghidegebb település a Földön?

Ezt a címet a kelet-szibériai Ojmjakon falu birtokolja, amelynek neve a közeli termálforrásra utalva annyit tesz, a „víz, ami nem fagy meg”. A település eredetileg rénszarvaspásztorok célpontja volt, akik a forráshoz vitték csordájukat a vízért, és csak az 1930-as években vált állandóan lakottá. A csupán néhány elszórt házból álló település azután kezdett igazán felvirágozni, hogy a második világháború idején repülőtér épült a hátárában. Napjainkban 462 fő lakja.

A helyiek manapság is az állatokból élnek
A helyiek manapság is az állatokból élnekDean Conger / Getty Images Hungary

Ojmjakon egészen különleges, úgynevezett szubarktikus klímával rendelkezik. A talaj egész évben fagyott, és mivel közel esik a sarkkörhöz, a nappalok hossza igen változó: decemberben 3 órát, míg júniusban 21 órát süt a nap. Hasonló szélsőségek jellemzik a település hőmérsékleti viszonyait is. A téli átlaghőmérséklet eléri a mínusz 50 fokot, ami azonban egy rossz szóviccel élve, csak a jéghegy csúcsa.

Leghidegebb napja 1924-ben volt, amikor a hőmérséklet mínusz 71,2 fokig zuhant vissza.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy ezt a hőfokot nem közvetlenül mérték, hanem extrapolációval számolták ki. Ojmjakon az évi hőingadozás szempontjából sem mondható éppen átlagos helynek. Mivel előfordult, hogy nyáron 30 foknál magasabb hőmérsékletet is feljegyeztek, a téli viszonyokhoz képest a különbség akár a 100 fokot is elérheti.

A hőmérsékleti rekordot külön tábla hirdeti
A hőmérsékleti rekordot külön tábla hirdetiMichael Runkel/robertharding / Getty Images Hungary

És hol van a leghidegebb város?

A világ leghidegebb városa a szibériai Jakutszk. A településen a valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet 1891. február 25-én rögzítették, ekkor a hőmérséklet mínusz 64,4 fokra esett vissza. Ettől nem sokkal maradt el az idén január 18-án dokumentált 62,2 fokos érték.

A szibériai városban megszokott a mínusz 50–60 fokos hideg
A szibériai városban megszokott a mínusz 50–60 fokos hidegWestend61 / Getty Images Hungary

Az Északi-sarkkörtől mindössze 450 kilométerre délre fekvő Jakutszk másik érdekes sajátossága, hogy ez a legnagyobb város, amely tartósan fagyott talajon, vagyis örökfagyon épült. Több mint 250 ezer lakójának a zord hideg mellett nemcsak ezzel, hanem a télen mindent ellepő köddel is meg kell küzdenie, ami azért képződik, mert az emberi tevékenységből származó meleg levegő nem tud felszállni.

Egy átlagos februári reggel Jakutszkban
Egy átlagos februári reggel JakutszkbanStrannik / Getty Images Hungary

Hogy hogyan kezelik a helyiek a hideget? „Csak öltözz melegen. Rétegesen, mint egy káposzta” – foglalta össze a lényeget egy helyi lakos a CNN-nek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek