Mert nagyot álmodni, megdolgozott érte, ráadásul még marketingzseni is volt

„Soha nem álmodoztam a sikerről, dolgoztam érte” – mondta a magyar származású Estée Lauder, a 20. század egyik legnagyobb hatású kozmetikai cégének nagyasszonya. Emellett minden tekintetben újító volt, és ez a két dolog nyerő kombinációnak bizonyult.

Estée Lauder, a nevét viselő cég alapítója igazi példakép volt. Sok esetben formabontó és kihívó, aki bebizonyította, hogy minden lehetséges, ha mer nagyot álmodni és van kellő kitartása, kedve és tehetsége hozzá. Korát megelőzve, minden tekintetben újító volt. Nőként létrehozta és vezette a világ egyik legrangosabb és leginnovatívabb vállalatát, miközben feleségként, anyaként és sokak hűséges barátjaként szolgált. És mindezt bájjal, humorral és kitűnő stílusban tette. Szenvedéllyel szerette a szépséget, és teljes szívvel hitt az erejében.

Estée Lauder asszony négy bőrápolási termékkel és egy egyszerű feltevéssel kezdte vállalkozását, miszerint minden nő lehet szép. Ezzel a filozófiával, valamint kitartással, kreativitással és szenvedéllyel felvértezve megváltoztatta a világ kozmetikai iparát.

Szerzőnkről

Czingel Szilvia szabadúszó író, kultúrantropológus, évekig volt a Centropa Alapítvány munkatársa. Két könyve, a vallásnéprajzi témájú Ünnepek és hétköznapok és az oral history módszerével készült Szakácskönyv a túlélésért után nemrégiben jelent meg új könyve, A női test alakváltozatai 1880–1945. Tudását és tapasztalatát a hétköznapokra adaptálta, így jelenleg storytelling kurzusokat, városi sétákat és walking coachingot tart. 

Kezdetek a nagybácsi konyhájában

A Josephine Esther Mentzer néven született Estée Lauder magyar anyja, Rózsi és cseh apja, Max New Yorkban élt. A védjegyévé vált Estée nevet becenevének, az Esztinek a megváltoztatásával alkotta meg. Szépség iránti érdeklődése már a középiskolás éveiben látszott, amikor magyar nagybátyja családjával együtt lakott, aki arckrémeket készített, először a konyhában, majd egy laboratóriumban egy hátsó istállóban. Estée nagybátyjától nemcsak azt tanulta meg, hogyan kell kitalálni a csodálatos krémeket, hanem azt is, hogyan kell alkalmazni őket.

Az 1920-as évek végén Estée találkozott Joseph Lauterrel, későbbi férjével. 1930-ban összeházasodtak, és Manhattanbe költöztek. Röviddel ezután a házaspár a Lauder vezetéknevet vette fel, kijavítva azt a helyesírási hibát, amely akkoriban keletkezett, amikor Joseph apja Ausztriából az Egyesült Államokba emigrált.

Estée Lauder az irodájában, XVI. Lajos korabeli íróasztala mögött
Estée Lauder az irodájában, XVI. Lajos korabeli íróasztala mögöttBettmann / Getty Images Hungary

Estée először szépségszalonokban kezdte el értékesíteni smink- és bőrápolási termékeit. Míg a nők a szépségszalonokban a fodrászbúra alatt szárították a hajukat, addig Estée kifestette őket. 1946-ban férjével hivatalosan is elindították saját cégüket, és egy évvel később megkapták első nagy megrendelésüket 800 dollár értékben, a Saks Fifth Avenue-tól.

Megtudni, hogy mire vágynak a nők

Estée-nek veleszületett ösztöne volt arra, hogy kifürkéssze, mire vágynak a nők, és ebben tökéletesnek bizonyult. Kiváló marketingszakemberré fejlesztette magát. Úgy vélte, hogy az értékesítéshez meg kell érintenie a fogyasztók lelkét, meg kell mutatnia az eredményeket az arcukon, és meg kell magyaráznia a női vevőknek, hogy mit tud a terméke. Ezzel kezdődött a cég újító profilja, a személyes tanácsadás a nők számára, ami egy teljesen új szolgáltatás lett a kozmetikai iparban. Azt is ő találta ki, hogy a vásárolt termékhez ajándékot is adjon: az ötlet olyan népszerű lett, hogy minden kereskedő bevezette a saját cégénél is.

„Soha ne becsüld le egyetlen nő szépségvágyát sem”

Amint az Estée Lauder márkát reklámozni kezdte, Estée ragaszkodott ahhoz, hogy a nyomtatott képek egyszerre legyenek innovatívak és figyelemfelkeltők. Kiválasztott egy modellt a márka arcának, a halvány türkizkék színt pedig a márka üvegeihez, mert úgy vélte, hogy ez a luxus érzését közvetíti, és minden fürdőszobai dekorációhoz passzol.

Estée gyakorlatilag minden új üzlet megnyitóján részt vett, és egy hétig ott is maradt, hogy oktassa szépségtanácsadóit az értékesítési technikákról, az árucikkek alapanyagairól és azok hatásáról. Mindig stílusos és jól öltözött volt, átutazta az országot, hogy találkozzon a bolti vásárlókkal és a szépségtanácsadókkal.

Estée Lauder (balra) Barbara Walters amerikai újságíróval 1986-ban egy AIDS jótékonysági gálán
Estée Lauder (balra) Barbara Walters amerikai újságíróval 1986-ban egy AIDS jótékonysági gálánRose Hartman / Getty Images Hungary

Évtizedekkel azelőtt, hogy a közösségi média a fő kommunikációs csatorna lett, Estée személyes kampányokat folytatott. Gyakran ismételt mantrája a következő volt: „Telefonnal, távíróval, mondd el egy nőnek”. Úgy vélte, hogy azok a nők terjesztik a hírt, akik szeretik a termékeit.

A szépség határainak feszegetése

Estée Lauder nemcsak a bőrápolás úttörője, de csodálatos „orra” is volt. Egyik legkorábbi sikere a Youth Dew parfüm volt, amelyet a rózsa, a jázmin, a vetiver és a pacsuli keverékéből állított össze, és amely igazi hírnevet szerzett neki.

Az 1950-es évekig a legtöbb nő különleges alkalmakra tartotta a parfümöt. Általában születésnapokon vagy házassági évfordulókra vették nekik a férfiak, de Estée azt szerette volna, ha a nők nem várnának a jeles eseményekre, hanem maguk is vásárolnának illatot. Ezért 1953-ban megalkotta a Youth Dew fürdőolajat, amely bőrparfümként is funkcionált. Ez az újítás nagy lendületet adott a kozmetikai iparnak, megváltoztatta a parfümök értékesítési módját, és Lauder cégét több millió dolláros nyereségű vállalattá alakította.

Egy amerikai ikon

Estée Lauder és Hubert de Givenchy New Yorkban, 1976-ban
Estée Lauder és Hubert de Givenchy New Yorkban, 1976-banAllan Tannenbaum / Getty Images Hungary

Estée Lauder ikonikus amerikai vállalkozó volt. Mindig is tudott a divatirányzatokról, és akkor alapította névadó márkáját, amikor a Givenchy, a Chanel, a Dior, a Balenciaga és más tervezők alakították a legújabb divatot. Szerette New Yorkot, és ihletet merített kifinomult, élénk, stílusos kultúrájából. A 20. század közepén New York volt a művészet, az építészet, az innováció és a vállalkozói szellem globális központja. Bár Estée szíve New Yorkban volt, többek között Dél-Franciaországban, Londonban és Palm Beachen is volt otthona. Bejárta a világot, szeretett múzeumokat és művészeti galériákat látogatni, divatbemutatókon részt venni, és megismerni ügyfeleit és kultúrájukat.

Igazi újító üzletasszonyként Estée Laudert karrierje során számos díjjal tüntették ki. Életének egyik csúcspontja volt a Francia Becsületrend átvétele. Számos polgári és kulturális programot és más jótékonysági tevékenységet támogatott, többek között a versailles-i palota helyreállítását és számos játszótér építését a New York-i Central Parkban.

Az Estée által követett alapvető értékek – az egyén tisztelete, az integritás, a szellem nagylelkűsége, a vállalkozó szellem – továbbra is a The Estée Lauder Companies középpontjában állnak, amely ma már a világ szépségiparának egyik vezetője. Ma több mint 48 000 alkalmazott dolgozik a cégnél és elkötelezett amellett, hogy több millió fogyasztónak segítsen felfedezni és kifejezni saját szépségét.

Estée barátai a kor legbefolyásosabb hírességei voltak, királynők, művészek, államelnökök. Imádták kifogástalan stílusát és szórakoztató egyéniségét.

Az egyetlen dolog, ami Estée számára fontosabb volt a munkájánál, az a családja volt, és nagyon örült, hogy gyermekei és unokái csatlakoztak a családi vállalkozáshoz. 1995-ben ment nyugdíjba, és 2004-ben hunyt el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra