Netes cikkcímekből párbeszédet írni? Kipróbáltuk, és elég vicces

GettyImages-1175571130

2019 szeptemberében írtam egy cikket a cyberloafingról. Örültem, hogy olyan munkám van, ahol nem kell kiejteni a szavakat. Fél évvel korábban a Pinna-illúzió terminust is csak az URL-ben mertem feltüntetni (feltalálójáról nevezték el az optikai csalódást). A cyberloafingos tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek naponta közel két órát neteznek a munkahelyükön magáncélból: csetelgetnek, cicás videókat néznek, régi ismerősöket csekkolnak. Híreket is olvasnak persze, de legtöbbször csak a címeket. Erről az a régi legyezős játék jutott az eszembe.

Felírtuk, ki, kivel, mit, hol, mikor, miért csinál, körbeadtuk a lapokat, az előző rubrikát gondosan lehajtottuk, a soron következőt kitöltöttük, aztán a kör végén nagyokat röhögtünk, hogy mik jöttek ki. Az online tér, ahogyan manapság észleljük, nem sokban különbözik azoktól a papírfecniktől. Ha kizárólag címekből tájékozódunk, bárhogy lapítgatjuk, még annyira sem lehet kisimítani a valóságot, mint egyébként. Előfordulhat, hogy egyre töredezettebb dolgokat mondunk egymásnak, képteleneket és sejtelmeseket, mintha egy habókos orákulum nyilatkoztatná ki őket. 

Az alábbiakban a saját, Díványon eddig megjelent írásaim címeiből készítettem párbeszédeket. Egy betűt sem változtattam rajtuk, és igen, jó sok órát áldoztam erre a nettó narcisztikus, ám lássuk be, rendkívül hasznos tevékenységre. Úgy gondoltam, valamivel illik megünnepelni azt az 500 cikket, amelyekkel legjobb tudásom szerint én is belepukkantottam a digitális média szélviharába. Köszönöm Balázsnak, Eszternek, Diának, Edének és Évának, hogy ilyen sokat segítettek benne. (Az ember becsülje meg a szerkesztőket, korrektorokat. Több szövegét olvassák, mint a szülei, pedig ők sem keveset.)

Szólsz a párodnak, hogy kész a vacsora, de ő továbbra is a laptopját nyomkodja. Megpróbálod a tudomására hozni, hogy túl sokat dolgozik:

A sírodnál senkit nem fog érdekelni, hány e-mailt írtál egy nap.
Kicsit kényszeres vagyok. És akkor mi van?
A megszállottan dolgozó embereket nem ünnepelni, hanem félteni kellene.
Lehetséges 130 órát dolgozni egy héten, csak ügyesen kell tervezni.
Nem attól leszel jó tanár, hogy feláldozod magad az iskola oltárán. Nincs időm, mindenki idegesít, kivagyok... Ismerős? Ezek a kiégés jelei. Túlórák helyett értelmes munkát, jelentésteli életet! Elpocsékolt idő nem létezik, önkizsákmányolás viszont igen.

A problémáitok a romantikusnak szánt közös utazás idejére sem függesztődnek fel. Egy barátodnak panaszkodsz a kávézóban:

Rosszul éreztem magam a nyaraláson. Mit árul ez el a kapcsolatunkról? Szeretem, persze, de időnként az őrületbe kerget!
Nem bírod elviselni a csámcsogást? Lehet, hogy te is mizofóniás vagy!
A legrombolóbb viselkedés, ami minden kapcsolatot tönkretesz. Hogy lehet túllépni a megosztottságon és a gyűlölködésen?
Az élettapasztalat nem tesz bölcsebbé, csak ha tanulsz is belőle. Így léphetsz ki a negatív gondolatok örvényéből.
Olyan kevésre vágyom, miért nem képes megadni?
A párod talán nem is olyan okos, mint gondolod. Közel 200-féle módon torzítja az agyunk a mindennapi gondolkodásunkat.
– Miért ragaszkodunk a gondolathoz, hogy racionális lény az ember?
– Az egyszerű kérdés, amivel sok veszekedést megelőzhetsz.

Túl sok ez már neked. Ki akarod ereszteni a gőzt egy buliban, de hamar leszálló ágba kerül az estéd. A csaposhoz fordulsz életvezetési tanácsért:

Elrontottam az életem. Most hogyan tovább? Mitől leszünk boldogok? A dopamintól biztos nem.
Felesleges a boldogságot hajszolnod, mástól lesz jobb az életed. Hiánypótló ingyenes hanganyagokkal segít az ELTE, hogy jobban legyél. Így találhatod meg a szépséget a hétköznapi apró dolgokban. Így tudod elengedni, ami fáj.
Segíthetnek a fekete humorú mémek a depressziós embereknek?
Nem enyhít a magányon, ha folyton a hírfolyamot görgeted. A bezártságból az olvasás lehet a mentális kijárat. Ezt tanítják a magány élvezetéről a világ leghíresebb remetéi.

Ismét a kávézóban. Most már úgy érzed, nem is neked találták ki a szerelmet:

Miért olyan átkozottul nehéz tanulni a hibáinkból? Miért folytatod az új szerelmeddel pont ott, ahol a régivel abbahagytad?
Nehéz meglátni a másikat, ha folyton árnyékot vet rá a múltad. Ezért idegesít annyira mások hülyesége.
Miért emlékszik mindenki másképp a múltra?
Sokat elárul rólunk, hogy mit veszünk észre a világból.
Ha találok egy Kati nénit, még mindig ötös tanuló akarok lenni.
Keményebb és erősebb vagy másoknál. De tényleg jó ez neked?
Megiszom esténként egy-két pohár bort. Most ez baj?
A pohár alakján is múlik, mennyit iszunk. Nem kedvelhet mindenki! Igen, még téged sem. Az önértékelésed nem a partnered felelőssége. Rengetegen randiznak, akiknek nem kéne. Te is közéjük tartozol?

Aztán rájössz, hogy igazából az egész rendszerből van eleged:

Tényleg bele lehet őszülni a stresszbe?
Ha el is némítanak, a tested jelezni fogja a hazugságot.
Mit tanulhatok abból, ha végignézek az életemen?
Amíg csendben meditálgatsz, a világ ugyanolyan szar hely marad.
Mi kell ahhoz, hogy kitörjön egy forradalom?
Ha támadnak minket, még hangosabbak leszünk. Annyi nőnek van elege a férfiakból, hogy a leszbikusok országa lehetnénk. Kevésbé parázol a testeden szex közben, ha leszbikus vagy. Az orgazmus elérésének legbiztosabb módja. Tévúton jár az a férfi, aki azért gyúr, hogy tetsszen a nőknek.

És levonod a tanulságot:

Ha összedől a világom, építek egy szebbet. Jó néhány generáció nőtt fel korán megnyomorított lélekkel. A természet közelsége sokkal többet számít, mint gondolnád. A növények éreznek, tanulnak, kommunikálnak – csak máshogy. A legjobb trükk, ha nem bírod a szemkontaktust.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek