Jegesmedvék forradalmasíthatják a hőszigetelést

A jegesmedvék szőrzete nagyszerű inspiráció a mérnökök számára egy újfajta szintetikus hőszigetelő kifejlesztéséhez.

A szakemberek olyan anyagot fejlesztettek ki, amely a jegesmedvék szőrszálainak szerkezetét reprodukálja, a Science Daily beszámolója szerint pedig az új anyagot az építészetben és a légi közlekedésben is használhatják majd.

Szuper inspiráció 

A jegesmedvék számára a zsír, a bőr, valamint a szőr rétegei által nyújtott szigetelés biztosítja a túlélést. „A jegesmedvék szőre az evolúció során úgy alakult ki, hogy tökéletesen megakadályozza a hideg és nedves körülmények közötti hővesztést, ez pedig kiváló modell a különböző szintetikus hőszigetelők fejlesztéséhez” – magyarázza Shu-Hong Yu, a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem professzora, a kutatás vezetője. Azzal, hogy a mérnökök széncsövekből csöves aerogélt (alacsony sűrűségű szilárd anyagot) hoznak létre, olyan hőszigetelő eszközt tudnak kifejleszteni, amely rugalmas, könnyű és tartós.

Vigyázzunk rájuk!
Vigyázzunk rájuk!dagsjo / Getty Images Hungary

Ellentétben az ember vagy más emlősök szőrszálaival, a jegesmedve szőrszálai üregesek. Mikroszkóp alatt jól látszik, hogy az egyes szálak olyanok, mint egy-egy hosszú, hengeres mag, amely középen ki van fúrva. Azt már régóta tudjuk, hogy ezek az üregek felelősek a jegesmedvék jellegzetes színéért, de most már az is világos, hogy a víz- és hőszigetelésben is jelentős szerepet játszanak.

„Az üreges szőrszálak lehetővé teszik a hőmozgás korlátozását, ezt pedig az anyagtudomány kiválóan tudja hasznosítani” – magyarázza Jian-Wei Liu, a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem docense. Ahhoz, hogy a jegesmedvék hőszigetelő módszerét a lehető legtökéletesebben tudják hasznosítani az építészetben és a légi közlekedésben, a kutatók több millió üreges kis csövet gyártottak. Más, korábban kifejlesztett aerogélekkel és szigetelőkkel összehasonlítva a mérnökcsapat megállapította, hogy a jegesmedvék által inspirált cső könnyebb és ellenállóbb, emellett pedig rendkívül rugalmas is. A következő lépés, hogy kifejlesszék azt a módszert, amelynek segítségével nemcsak pár centis, de ennél sokkal nagyobb „szőrszálakat” is létre tudjanak hozni. Vigyázzunk a körülöttünk élőkre, mert sok mindenben lehetnek a segítségünkre!

Oszd meg másokkal is!
Mustra