A tökéletes ruha: hűt, ha meleged van, fűt, ha fázol

A tudósok olyan szövetet fejlesztettek ki, amely a körülményektől függően automatikusan hűt vagy fűt.

Annak ellenére, hogy évtizedek óta használjuk a termikus tulajdonsággal rendelkező textíliákat, akár futáshoz, akár alpesi túrázáshoz, eddig nem volt olyan anyag, amely képes a hőszigetelő tulajdonságait megváltoztatni a környezeti hatások változásaira. Az új felfedezésről a Phys.org számolt be.

Hideg vagy meleg? Tőlünk függ!

A Marylandi Egyetem kutatói olyan szövetet hoztak létre, amely automatikusan szabályozza a rajta áthaladó hőmennyiséget. Ha a környezet meleg és nedves, mint például futáskor a test, az anyag lehetővé teszi az infravörös sugarak, ezzel pedig a hő áthaladását. Ha azonban hűvösek és szárazak a körülmények, a szövet csökkenti a kibocsátott hő mennyiségét.

A kutatók a szövetet vezetőképes bevonattal ellátott, speciálisan megtervezett fonalból készítették. Meleg és nedvesség hatására az anyag szálai aktiválják a bevonatot, ami kölcsönhatásba lép az infravörös sugárzással. „Ez az első olyan technológia, amely lehetővé teszi számunkra az infravörös sugárzás dinamikus felhasználását” – mondja YuHuang Wang, kémia- és biokémia-professzor.

Mindegy, hogy hideg vagy meleg, az anyag alkalmazkodik
Mindegy, hogy hideg vagy meleg, az anyag alkalmazkodikShutterstock

Mint egy rádióantenna

Ennek az új textilnek az alapfonala két szintetikus anyagból készül, az egyik elnyeli, a másik pedig taszítja a vizet. A szálak szénalapú nanocsövekkel vannak bevonva. A könnyű, vezetőképes fémszálakban lévő anyagok taszítják vagy elnyelik a vizet, megduzzadnak, ha nedvességnek vannak kitéve. Ennek a változásnak a következtében a szálak közelebb kerülnek egymáshoz, ez pedig megnyitja a szövetben lévő apró lyukakat, amiken keresztül a hő távozik. Emellett pedig, ami a legfontosabb, hogy módosítja a nanocsövek közti elektromágneses kapcsolást.

„Érdemes ezt úgy elképzelni, mintha a rádióantennát hajlítanánk meg a frekvencia megváltoztatásához” – magyarázza Wang. „Képzeljük el, hogy két antennát egymáshoz közel helyezünk, hogy szabályozzák az általuk felvett elektromágneses hullámok jellegét. A szövet így lép kölcsönhatásba az emberi test által termelt hővel.”

„Az emberi test tökéletes hőszabályzó, gyorsan termeli a hőt” – mondja Min Ouyang, az egyetem fizikaprofesszora. „Mindig is két módja volt a testhő szabályozásának: ha ruhákat fel- vagy levettünk. Ez az anyag azonban mindkét irányba tudja szabályozni a hőt.”

„Ez a felfedezés új lehetőségeket teremt, hogy minél kényelmesebb ruházatot tudjunk létrehozni” – mondja Ray Baughman, a Texas Egyetem kémiaprofesszora. „Léteznek olyan textíliák, amelyek megtartják vagy elvezetik a testhőmérsékletet, azonban arra eddig még senki nem talált megoldást, hogy egy anyag mindkét funkciót sikeresen ellássa.”

További munkát igényel, hogy a szövet kereskedelmi forgalomba kerülhessen, de a kutatók szerint az alapszálakhoz használt anyagok könnyen hozzáférhetők, a szénbevonat pedig egy egyszerű eljárással hozzáadható. Addig is, érdemes mindent megtenni, hogy a már meglévő edzőcuccaink minél tovább kitartsanak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek