Transzszexuális színésszel itt az új Rocky Horror Picture Show

Stílusosan Halloweenhez időzítve, október 20-án mutatta be a FOX a kultikus The Rocky Horror Picture Show remake-jét ezúttal valódi transzszexuális színésznővel a főszerepben – írja a Vanity Fair. A The Rocky Horror Picture Show: Let's Do the Time Warp Again című kétórás tévéváltozat főszerepében Laverne Cox látható majd, aki az Orange is the New Black sorozatban valamint a T, mint Transgender című dokumentumfilmben vált ismertté. Mellette olyan sztárok alakítják a főbb szerepeket, mint a 35 éves énekes-színésznő Christina Milian, az épp a Queennel turnézó Adam Lambert, Victoria Justice, Reevy Carney, Ryan McCartan vagy Annaleigh Ashford, sőt az eredeti RHPS eredeti Frank-N-Furtere, Tim Curry is feltűnik majd benne.

A Tim Curry által eredetileg játszott őrült tudóst alakító Laverne Coxot a rendező, Kenny Ortega csak úgy foglalta össze: "60 százaléknyi Grace Jones, 30% Tina Turner és 10% Beyoncé".

“Frank- N-Furter megszólított. Ez a karakter nemileg megfoghatatlan, pajzán és szexi. Egyetemistaként egy gender szempontból meglehetősen kedvezőtlen közeg vett körül. Leborotváltam a hajamat és mindennap kisminkeltem magam, azonban orvosilag még nem alakultam át. Mikor először láttam a filmet, azt éreztem, hogy úristen, ez én vagyok. Most pedig tényleg én lehetek. Még mindig nem tudom elhinni, hogy én vagyok az új Frank-N-Furter. Annyira örültem a lehetőségnek, hogy azonnal megtanultam az összes dalt!” – mondja Laverne Cox, aki szerint a remake egy igazi tisztelgés lesz az eredeti mű előtt.

A Fox adaptációjában egyébként felbukkan az 1975-ös film főszereplője, Tim Curry is. “Sok mindenre emlékszem az eredeti filmből, ez volt az első produkció amiben játszottam. Jó móka volt. Bár adta magát, hogy én játsszam el Dr. Scottot, mivel én is kerekesszékes lettem, de a narrátor szerepére alkalmasabbnak éreztem magam" – mondja a 2012-ben, egy agyvérzés miatt kerekesszékbe kényszerült 70 éves színész.

“Körülbelül 19-20 éves lehettem, mikor először láttam a moziban, aminek hatására én is úgy öltözködtem mint egy őrült” – mondja Adam Lambert, aki Meat Loaf híres szerepét, Frank-N-Furter ellenségét alakítja majd a feldolgozásban. 

Love @annaleigh_ashford as #Columbia ... #rockyhorrorpictureshow @rockyhorrorfox

Una foto publicada por ADAMLAMBERT (@adamlambert) el

A Fox feldolgozása azonban nem egyszerű remake: a Fox musicalje egyfajta “film a filmben” produkció lesz, melyben a főszereplők mellett a WC papír dobáló, jelmezekbe öltözött moziközönséget is megmutatja majd a kamera. “Ez egy tisztelgés a Rocky Horror előtt“ – magyarázza a kerekesszékes Dr. Everett Scottot alakító Ben Vereen.

“Ezt a filmet ennek a generációnak is meg kell ismernie, mert mint kiderült, egy csomó korombeli fiatal még csak nem is hallott róla. Ez az első alkalom, hogy mainstream produkcióban szerepelek, a nézők nagy része a Victorious című sulis sorozatból ismer. Ezt a filmet szeretni fogja mindenki, aki már valaha is érezte magát kívülállónak vagy furcsának. Legyél olyan, amilyen szeretnél lenni, mert csak akkor leszel hiteles, ha azt mutatod, aki vagy. Lényegében erről szól az egész film“ – mondja a 23 éves Victoria Justice, aki Susan Sarandon egykori karakterét, a szűzies (ennek ellenére a filmben szinte javarészt csak fehérneműben látható) Janetet alakítja az új Rocky Horrorban.

If you want something visual that's not abysmal... watch #RockyHorror TOMORROW on @foxtv!

Una foto publicada por The Rocky Horror Picture Show (@rockyhorrorfox) el

“Remélem, hogy nézők képesek lesznek különbséget tenni Laverne Cox és az általam megformált karakter közt” – mondja a színész, aki kétli, hogy az elmúlt 41 évben a kultfilm egyéb feldolgozásai vagy musical-előadásaiban Frank-N-Furtert alakító színészek valóban azonosulni tudtak volna a transzvesztita szereppel. Ráadásul “Amikor 1975-ben a Rocky Horror Picture Show kijött, még egészen mást jelentett a transzvesztita szó. Ma már nem használjuk ezt a kifejezést, de figyelembe véve a Rocky Horror történelmi jelentőségét, nem változtattuk meg az ikonikus dal szövegét” – magyarázza Cox a musical legismertebb dalát, a “Sweet Transvetite-t.

Let's do the Time Warp again!! * #RockyHorror

Una foto publicada por The Rocky Horror Picture Show (@rockyhorrorfox) el

“Soha nem fogom elfelejteni az első próbanapot. Laverne a zongora mellett állva készült arra, hogy elénekelje a ‘Sweet Transvestite’ című számot. Mikor a dal végére ért, Tim Curry azonnal egy “Brava” dicsérettel fejezte ki tetszését. És ez az ami áthatotta az egész forgatást. Nagy élmény volt együtt dolgozni Tim Curryvel” - emlékszik vissza a közös munkára a rendező, Kenny Ortega.

Az eredeti vígjáték-horrort egyébként az 1973-as színpadi The Rocky Horror Show alapján rendezte meg Jim Sharman, aki elsősorban a harmincas évek B-kategóriás sci-fi és horror filmjei előtt kívánt tisztelegni. A musical a kiválóan megírt dalok mellett a nemi hovatartozás kérdését is új megvilágításba helyezte.

Számos művészre hatással volt a produkció.
Számos művészre hatással volt a produkció.Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

A Macskák népszerűségével vetekedő The Rocky Horror Picture Show történetének középpontjában egy fiatal jegyespár, Brad és Janet áll, akiknek az autója egy viharos éjszakán lerobban, ezért egy közeli kastélyban próbálnak menedéket kérni. A valódi rémségek azonban csak itt kezdődnek, mivel az őrült tulajdonos egy földönkívüli transzvesztita, aki egy rock klubra emlékeztető bűnbarlangot és laboratóriumot üzemeltet, ahol jól láthatóan senki sem normális.

Már a plakát is egy valóságos műalkotás.
Már a plakát is egy valóságos műalkotás.GAB Archive / Getty Images Hungary

Az eredeti filmet az Egyesült Királyságban található Bray Stúdióban, valamint egy elhagyatott vidéki birtokon, Oakley Courtben vették fel, a Fox újragondolt verzióját pedig Torontóban forgatták le. A rekordbevételt hozó 1975-ös musical jelmeztervezője Sue Blane volt, akinek köszönhetően a filmben látható kosztümök, sminkek és frizurák óriási hatással voltak a punk trendek alakulására. De nemcsak a tervezőt, hanem a sminkest sem bízták a véletlenre a készítők, a szereplőket ugyanis Mick Jagger és David Bowie sminkmestere, Pierre La Roche “festette meg” míg a plakátokat a  legendás koncertfotós, Mick Rock lőtte.

Egészen elképesztő, de 42 évvel ezelőtt forgatták a Rocky Horrort.
Egészen elképesztő, de 42 évvel ezelőtt forgatták a Rocky Horrort.Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

“A szakadt neccharisnya, a flitteres ruhák és a színes hajak közvetlenül a Rocky Horrornak tulajdoníthatóak. Néhány jelmez már eredetileg is színpadra készült. Nem néztem sci-fi filmeket, sem képregényeket, mikor a Rockyt terveztem. Tisztában voltam vele, hogy hogyan néz ki egy űrruha, ahogy az amerikaiak öltözködési szokásait is ismertem, pedig azelőtt még nem jártam az Egyesült Államokban. Mivel ők szeretnek sportolni, ezért feltételeztem, hogy a fehér zokni és póló szerves részét képezi a ruhatáruknak” – mondja Sue Blane a kimagaslóan drága jelmezekről. Az úttörő kultfilm rengeteg színpadi showra, játékfilmre és televíziós sorozatra hatással volt az elmúlt években, a Fox előzeteseit elnézve pedig a remake is igyekszik megütni a magasra helyezett mércét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra