3D nyomtatott városokat hordanak a remeterákok

Első hallásra talán kissé furcsa a japán Aki Inomata legújabb, „Why Not Hand Over a 'Shelter' to Hermit Crabs” néven futó projectje, a művész ugyanis 3D-s nyomtatóval építi fel a különféle nemzetek építészeti sajátosságait idéző átlátszó, műanyagból készült csigaházait. Pedig annak tudatában, hogy a remeterákok kiüresedett csigaház vagy kagyló hiányában általában bármiben, akár fa, kő vagy műanyag tárgyban is meg tudják húzni magukat, már egyáltalán nem is olyan különös a tokiói művésznő elképzelése - írja a boredpanda.com.

„A remeterák se nem remete, se nem rák, de ezentúl elfogadható a helytelen elnevezés ezekre a rákocskákra, akik nem rendelkeznek saját védőpáncéllal, csak „kölcsön” házzal. Mivel a növekedésük miatt többször kényszerülnek lakáscserére, mindig egyre nagyobb lakásra szorulnak, ami miatt félre kell dobniuk régi otthonukat. Ez az, amit a japán nyelvben yadokarinak hívunk. Ez a szó (többek közt) otthont jelent" – magyarázza a 31 éves Inomata, aki munkáit 2009 óta a remeterákok által elhagyott házak komputertomográfiás leolvasásával kezdi, majd jól ismert, manhattani, holland, görög vagy thaiföldi városok makettjeivé alakítja át az így kapott mesterséges csigaház tetejét.

Process of "Why Hand Over a 'Shelter' to Hermit Crabs? " AKI INOMATA from Aki Inomata on Vimeo.

A művészt munkája során egyébként az inspirálta, hogy szerinte az emberek a remeterákokhoz hasonlóan keresik helyüket és váltogatják lakóhelyeiket, akár lakóországaikat is a világban. Hatással volt rá többek között az az egyedülálló, Japán és Franciaország közötti megállapodás, miszerint a tokiói francia nagykövetségen minden évtizedben egy darab földet cserél egymással a két ország. „Ugyanaz a darab föld békésen átvándorol egyik országból a másikba. Ahogy az állampolgárok mobilitása és migrációja is más és más országok határain nyúlik át” - értelmezi Inomata ezt a gesztust, és ebből kiindulva három dimenziós rendereléssel készített üres kagylóit helyezi a remeterákoknak fenntartott akváriumba, így téve lehetővé az állatkáknak, hogy kiválasszák a számukra legmegfelelőbbet. „Bár elvileg ugyanazt a héjat viselik, a megjelenésük mégis más és más" – magyarázza az azonos csigaház-alapra többféle prototípusban elkészített házat a művész. Nézze meg a videóban, hogy hogyan készültek a remeterákok látványos műanyag városok!

Why Not Hand Over a “Shelter” to Hermit Crabs? digest ver. from Aki Inomata on Vimeo.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek