Sokkal több nettó szeretet

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület gálaestjén együtt szerepeltek fogyatékkal élő és egészséges művészek. Te is más vagy, te sem vagy más.

Összefogás és sokszínűség

A Mozdulj! Közhasznú Egyesület négy éve szervez különféle programokat, amelyek hidat képeznek fogyatékkal élők és egészségesek között. A sportesemények, művészeti gálák fő célja a láthatóság megteremtése azok számára, akik sokáig a társadalom kirekesztett, elrejtett, szégyellt tagjai voltak. Éppen ezért a jelszó az integráció: nem választják külön a sérült és ép embereket, hanem megmutatják, hogy a világban mindenkinek helye van, függetlenül attól, hogy többség vagy kisebbség tagja. A vállalkozás azért is példaértékű, mert Magyarországon a kisebbségek és a másság elfogadása nem tartozik a legfontosabb törekvések közé – kivéve persze ha valaki abba a kisebbségbe tartozik, akiknek varázsütésre megnő a lakása vagy a bankszámlája. Pedig a változatosság és a sokszínűség gyönyörű. “Hiszem és vallom, hogy ezeknek az eseményeknek van létjogosultsága. Ki kell nyitni azokat a kapukat, amelyek ma a fogyatékkal élőket még mindenhol elválasztják a világtól. Azért küzdünk, hogy hasonló produkciók ne csak civil szervezetek bemutatóin, hanem színházakban is megjelenjenek” – mondta el a Díványnak dr. Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület alapító elnöke, az est szervezője. “A mai délután megmutatja, hogy az erő az összefogásban van. Érdemes küzdeni, ha megvan a cél.” – tette hozzá, és ez akár az egész rendezvény mottója is lehetett volna.

A budapesti Aranytíz kulturális központban május 18-án rendezett Integráció a színpadon a zene és a tánc jegyében című művészeti gálán együtt léptek a színpadra egészséges és fogyatékkal élő művészek, akik között Down-szindrómás ugynúgy volt, mint siket, látássérült, vagy kerekesszékes. És mindez ott, akkor nem számított. Sem a fogyatékosság jellege, sem a mértéke, ahogyan az sem, ha valaki esetleg egészséges. Mindenki tud olyat nyújtani, amit más nem. Valamilyen skálán mindenki kiesik a normális kategóriájából.

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő integrált művészeti bemutató most is telt házzal futott, amely azt jelzi, hogy egyre többen gondolják azt, hogy a fogyatékkal élők ugyanolyan értékes tagjai lehetnek egy társadalomnak, mint egészséges társaik. „A budapesti Klauzál téri Lions Club örökös elnöke vagyok, úgyhogy a kapcsolódás adott. Egymás rendezvényeit is szoktuk támogatni, nem volt kérdés, hogy elvállalom a felkérést” – nyilatkozta Fogarasiné dr. Radnai Katalin, az est fővédnöke. „A Mozdulj! Közhasznú Egyesület nagyon szép hivatást tölt be, az esélyegyenlőség jegyében. A hátrányos helyzetű embereket nem sajnálni kell, hanem velük kell dolgozni, és megosztani velük az örömöt.”

A legfontosabb, hogy minél több ember számára láthatóvá váljanak, akár színpadon, akár a munkahelyükön. A székesfehérvári Hatpöttyös étteremben például – szintén az integráció jegyében – kizárólag sérült és megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak, a vendégek száma pedig folyamatosan növekszik. Mert a rejtegetés mindig sokkal több nehézséggel és fájadalommal jár, mint kiállni bárki elé és megmutatni: a kirekesztés ideje lejárt. Az öltözőkben érezhető az izgalom, de az is, mekkora esélyt kapnak azok, akik részt vesznek a bemutatón. Nincs nyafogás vagy hiszti, viszont sokkal több a nettó szeretet, mint egy átlagos rendezvényen. László Attila, a Csillag Születik 2011-es nyertese először vesz részt ezen a gálán. Szerinte a fogyatékal élő művészek sokkal jobban akarnak mindent, ezért a hozzáállásuk is pozitívabb.

Soha nem mondják, hogy soha

Napsugár Anna az ország egyetlen hivatalos jeltáncművésze. Az előadásra készülve arról mesél nekünk, hogy a jeltáncművészeti ágat már több országos táncművészeti verseny is befogadta. Nemcsak siketeknek akarnak játszani, hanem mindenkinek, aki szereti a zenét és a táncot. Először Daloló kezek néven indított csoportot, amelyhez egyre többen csatlakoztak: értelmi sérültek, látássérültek, hallássérültek, idősek és fiatalok egyaránt. „Azt akarom, hogy minél több ember lássa ezeket az embereket, és egyúttal a jelnyelvhez is közelebb kerüljenek. Az a célunk, hogy a fogyatékossággal élő emberek megmutathassák, hogy milyen értékeik vannak. És ha valaki lát minket, gondoljon arra, hogy ők ugyanolyan emberek, mint bárki más. Élhetünk bármilyen fogyatékossággal, oda lehetünk kötve bárkihez, de soha nem mondjuk, hogy soha.” – mondta az előadás előtt.

A Mozdulj! számos programot szervez a következő hetekben, hónapokban is. Június 7-én gyereknapot tartanak a Lurdy Házban, ahová elsősorban fogyatékkal élő gyerekeket várnak. Az integrált művészeti bemutató bevételét pedig az augusztusban rendezendő, Balaton körüli túrára fordítják, ahol látó és látássérült emberek tandemmel tekerik körbe a tavat. Együtt mozdulnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek