no

Unalmas vagy szuperszexi - ez a magyar divat

Az Essential Looks második napján, szombaton széles körben ismert, főként alkalmi, esküvői ruhákat készítő tervezők bemutatóit láthattuk. A nagyközönségek szervezett bemutatókon a sok ízléstelen darab közt sok igazán szép megoldás és nagyszerű ötlet is kifutóra került.

Minél későbbre tettek a bemutatót, annál exkluzívabb ruhákat láthattunk – legalábbis nekünk ez volt az érzésünk. A kora délutáni bemutatókon még egész elképesztő szereléseket is kifutóra küldtek, míg a Daalarna vagy Léber Barbara hozta az alkalmiruha-tervezőktől elvárható színvonalat és meseszép ruhákat.

A Magenta kora délutáni bemutatóján főként strandra elképzelhető, színes, gyűrt anyagú, laza pamutlebernyegeket, miniket, tunikákat és pólókat láthattunk. A bemutató anyaga semmiben nem különbözött a Magenta boltok kínálatától, de ez nem is volt cél: az Essential Lookson főként az üzletekben 2012 tavaszán megvehető ruháikat mutatták be a tervezők. A Magenta mentazöld, bézs és barackszín ruhákkal készült erre a nyárra, és persze gyűrt anyagú felsőkkel, melyek nyomott mintái, ha hiszik, ha nem, túlmutatnak önmagukon: „Az ötletes és jól kidolgozott grafikák a filmnyomásban kiteljesedve árulkodnak a Magenta érzésről, amelyet egyre többen szeretnének átélni” – állítja a cég ajánlójában.

Az Art’z Modell többek közt fekete, fehér és piros, geometriai mintás ruhákkal készül a nyárra: az ő kollekciójukért leginkább a komoly, de kicsit sem szürke irodistanők rajonghatnak. A ruhák egyszerű, testkövető szabása abszolút a mintára tereli a hangsúlyt, fodrok, masnik helyett az anyag színei viszik a prímet. A hivatalos alkalmakra tökéletes ruhák mellett könnyedebb koktélruhák is helyet kaptak a bemutatón. A színes, rövid, merész darabok mind hernyóselyemből vagy szaténból készültek, és a derék hangsúlyozása mellett a fodros szoknyarész jellemző rájuk.

Az Art’z Modell a normál kollekciótól teljesen elkülönítve, este egy exkluzív kollekciót is kifutóra küldött: ezek a ruhák elsősorban esküvőre, estélyekre készülnek. Sok piros, térdig érő, menyecskeruhának való öltözetet láthattunk a kifutón, és sok fehér nagyestélyit, illetve szolid, térdig érő, egyenes szabású ruhát: bármelyik megállja a helyét egy esküvőn, szépek a letisztult szabásvonalak és az értékes anyagok, de egyik darabbal sem estünk első látásra szerelembe.

A normál Art’z Modell kollekciót követő kora délutáni bemutatón csak kapkodtuk a fejünket: a Madleine elvileg „lélegzetelállítóan szexi, fényűzően elegáns, és csipetnyi extravaganciával fűszerezett kollekció”-val akar hiányt pótolni az itthoni divatvilágban, gyakorlatilag áttetsző állatmintás strandruhákkal, oltárképes nyaklánccal, csillogó selyem- és aranylamé tunikákkal nyitotta bemutatóját. A későbbiekben is felvonultatott a márka pár érthetetlen ruhadarabot, például a majdnem mélyülepű, mégis testhezálló, farmernyomatos leggingst (a farmernyomatot amúgy is szeretjük), vagy a hatalmas pink tüllmasniból álló ruhát. A merész, vörös és fekete összeállítások érdekesek voltak, szerettük a különlegesen kilyuggatott lakk-leggingst és a strasszokkal megspékelt bundát, bár mindkét darab pengeélen táncol az extrém, de nagyon jó és a szimplán közönséges közt. A tervezőt mindenesetre „a Hit, a Szépség, és a Szeretet” vezérelte a kollekció megalkotásában, ezt igyekszünk szem előtt tartani.

A Manier közel egyidős az alternatív tervezők közt fellépő Artista márkával: Németh Anikó 1996-ban nyitott először üzletet a belvárosban. Tavaszi-nyári kollekciója a szürke Artistával szemben tele volt színekkel, bár túlsúlyba került a fehér. A Manier darabok annyira ki vannak gondolva, és annyira látványosan vannak rétegzve, szabva, gombolva, hogy bármilyen kiegészítő már túlzás lenne egy egyszerű ballonjuk mellé is: sok a lenge, húzott anyagú felső és szoknya, a Manier nő alakja idén nyáron eltűnik az őt körüllengő selyemben, pamutban.

Léber Barbara csipkével, lurexszel várja a szezont: mint bemutató előtti interjújában kifejtette, most sok testhezálló elasztikus anyagot használt, mert ehhez volt kedve. Ráadásul testresimuló maxiruháit bézs és fehér színekben készítette el, így azok minden kényes részletet megmutattak a fiatal modellek testén – gondolunk itt az apró narancsbőrökre és a kiálló csontokra. Az elasztikus ruhák közt voltak természetesen igen látványos darabok, de a legtöbb átlagnőn nehezen elképzelhető, hogy bármelyik előnyösen mutasson. A legfurcsább, amit nem értünk, miért kellett kifutóra küldeni, az a nagymellű modellre tekert törtfehér kendő volt, sorttal. A tervezőnő tavaszi kollekcióját egyébként a légiesség, lágy felhők és a kövek, sziklák vizuális kontrasztja ihlette. Jó tudni.

A bemutatók közt a mi kedvencünk a Daalarna volt: szépen kidolgozott, ötletes, elegáns ruhákat tervezett Benes Anita az idei esküvői szezonra is. Az egyszerű, hippis csipkeminitől kezdve, a térdig érő, tépett anyagú ruhán át a kristályokkal díszített, fűzős, uszályos látványos ruhákig minden van a Daalarna kínálatában – egy-két felejthető piros miniruha is.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek