A leveles zöldségek jelentős része ősszel is megterem, egyes fajták kifejezetten jól bírják a hűvös levegőt is. Egészségünk megőrzésének érdekében érdemes a hidegebb napokon is feltankolni a bennük rejlő vitaminokkal.
A ScienceAlert táplálkozási szakértője a napokban hívta fel az olvasók figyelmét arra, milyen méltatlanul kevés salátafélét fogyasztanak telente. Pedig a zöld leveles zöldségek ilyenkor is elérhetőek, válasszuk akár a friss, akár a fagyasztott formájukat.
Még az emésztést is serkentik
A zöld színű zöldségek fogyasztása ráadásul nem csak a vitamintartalmuk miatt előnyös. Aktív munkát végeznek szervezetünk salaktalanításában, és magas rosttartalmuknak köszönhetően segítik az emésztést.
Összegyűjtöttük a hazánkban is könnyen hozzáférhető zöldeket, és kicsit annak is utánajártunk, vajon melyik miként hat a szervezetünkre. Mindannyian magas klorofilltartalmuknak köszönhetik intenzív színüket, a mi szervezetünk számára is hasznos anyag segíti a vér megtisztulását, jó hatással van a májra, és az erek karbantartásában is fontos szerepet tölt be. Legtöbbjük vasban is gazdag, és ennek köszönhetően a C-vitamin felszívódását is segítheti. Az alábbiakban összegyűjtöttük a hazánkban is hozzáférhető fajtákat, és megmutatjuk azt is, mely zöldségekre mely szervünknek lehet szüksége.
Spenót
Sokan undorodnak a fanyar ízű zöldségfélétől, míg mások rajongva szeretik – ebben az esetben átmenet nincs. A főzelékként, pestóként, de akár smoothie-ként is fogyasztható levélzöldség kalciumban, káliumban, B6-vitaminban, C- és K-vitaminban egyaránt gazdag, rendszeres fogyasztásával számos betegség kockázatát csökkenthetjük, többek között a szív- és érrendszeri problémákat, illetve egyes rákos megbetegedéseket. Ez utóbbi tulajdonságát magas antioxidáns-tartalmának köszönhetjük. A legjobb, ha nyersen esszük vagy isszuk, mivel a főzés során a természetes polifenoltartalma jócskán lecsökken.
Sóska
A hasonló kinézetű, ám jóval lágyabb ízű sóska sokak kedvence volt már az óvodában is. Nem véletlenül rendszeres résztvevője a közoktatási menüknek. Az egész világon őshonos zöldségféle kalóriatartalma alacsony – ezt a mellé fogyasztott, szénhidrátdús alapanyagokkal ugyan árnyalja a menzakoszt –, de rostokban, magnéziumban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Egyadagnyi sóska elfogyasztása megfelel a napi C-vitamin-szükségletünk háromnegyedének. Éppen emiatt kiváló gyulladáscsökkentő, illetve immunerősítő. Magas rosttartalmának köszönhetően könnyen teltségérzetet okoz, serkenti az emésztést, így a diétázók számára is jó választás lehet, akár mártásként, akár nyersen ennék.
Mángold
Kevéssé ismert alfaja a spenótféléknek a zöldesvöröses, cifra levelekben pompázó mángold. Bár egykor a magyar konyha szerves részét képezte, manapság tapasztalat híján újra fel kell fedeznünk a benne rejlő lehetőségeket. Fent említett rokonához hasonlóan szintén A- és C-vitamin-bomba, ráadásul K-vitaminban is dúskálnak a roppanós levelek, emiatt az egészséges csontozat fenntartásában és a véralvadásban is szerepet játszhat.
Kelkáposzta, kelbimbó
Legyen szó akár a leveles kelkáposztáról, akár kistestvéréről, a fürtszerűen növekvő kelbimbókról, a kalciumban, vasban, cinkben, rézben és szelében gazdag zöld levelek sem kedvencei mindenkinek. Érdemes azonban beépíteni a téli menübe, akár köretként, akár főzve, akár savanyítva vagy dinsztelve is ehetjük.
Rukkola
A konyhaablakban, télen is megtermő, enyhén kesernyés salátalevélkéket akár egész télen, frissen szedegethetjük még otthon, a panelben is. Az emberiség egy jelentős része a római kor óta rajong a furcsa ízű, vitamindús zöldekért, nem véletlenül. Nitráttartalmának köszönhetően javítja az erőnlétet, kalciumban és polifenolokban is gazdag. Fogyaszthatjuk nyersen, szendvicsekbe, salátákba téve, vagy akár tésztafélékre, pizzára hintve – a rukkola az a zöldség, amit keskeny és vékony leveleinek köszönhetően bárki képes azon frissiben elfogyasztani. A nyers zöld levelek rosttartalma ráadásul emésztésünkre is jótékony hatást gyakorol.
Római saláta
Bár viszonylag ritkán hozzáférhető, főként várandós kismamáknak ajánlják a dietetikusok a római saláta fogyasztását magas foláttartalma miatt. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát, és a stroke megelőzésére is alkalmas lehet.
Vízitorma
Aki szereti a fűszeres csemegéket, biztosan evett már vízitormát. Nem véletlenül nevezik a természet antibiotikumának is, a csíráztatva és konyhakertekben is termesztett vízitorma rendkívül eredményes a hólyag- és a hörghurut kezelésében, ami a téli, beteges időszakokban kifejezetten jól jöhet. Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több benne a kalcium, mint egy liter tejben, és több folsav található benne, mint egy banánban – tartja a mondás. Mivel szinte teljes egészében víz, kifejezetten jól hidratál, a fűtésszezonban erre is nagy szükségünk van. K-vitamin-tartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik a véralvadásban, és a csontképződést is támogatja. Sok benne a C-vitamin is, ezért segíti a sebgyógyulást és erősíti az immunrendszert.
A fentiek mellett természetesen sokféle zöld leveles zöldséghez hozzájuthatunk hazánkban is. Neked melyik a kedvenced? Szavazz cikkünk alatt!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés