Ez a szinte nullkalóriás zöldség a rákot is segíthet megelőzni

GettyImages-1327463549

A szárzeller magas víztartalmával a fogyókúrázók legjobb barátja, de más előnyei is vannak fogyasztásának: különleges íze feldobja salátáidat.

Az emésztést segíti, gyulladások megelőzésére is kiváló és antioxidánsokban gazdag ez a zöldség, melyet karakteres külsejéről biztosan felismersz te is az üzletben. Ha eddig még nem próbáltad ki a halványító vagy angol zellerként is ismert alapanyagot, most jött el a te időd: akár nyersen is fogyaszthatod, de párolva, sütve, főzve egyaránt tányérodra kerülhet!

Sokféle előnnyel jár fogyasztása

Aki éppen kisebb vagy nagyobb súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni, jó eséllyel rábukkant már a szárzellerre, amely afféle Szent Grálként a fogyókúra támogatója lehet: ez nem csoda, ugyanis

egyetlen darab belőle összesen 10, igen, jól látod, tíz kcal-t tartalmaz csak.

Gyakorlatilag nem tudsz annyit enni belőle, hogy ne legyen még mindig nevetségesen kevés a bevitt kalória mennyisége: nem csoda, hogy akik életmódot váltanak, azok örömmel eszik.

A zeller salátákban is igen ízletes alapanyag
A zeller salátákban is igen ízletes alapanyagBurcu Atalay Tankut / Getty Images Hungary

A szárzeller valódi jolly joker. Ha szereted a mártogatósokat, nyugodtan fogyaszd azokat a répa- és uborkadarabok mellett szárzellerrel. Salátáidnak is kitűnő összetevője a zöldség, amelyet megpárolhatsz vagy megsüthetsz köretnek, de egytálételekben is megállja a helyét. Rosttartalma épp olyan magas, mint a benne megtalálható víz – és van még öt további előnye is!

Fontos antioxidánsok forrása

A zeller C-vitamint, béta-karotint és flavonoidokat, valamint legalább további 12 antioxidánst tartalmaz. Forrása a fitonutrienseknek is, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a gyulladások előfordulását az emésztőrendszerben, a sejtekben, az erekben és a szervekben.

Gyulladáscsökkentő hatású

A krónikus gyulladásokat számos betegséggel, többek között ízületi gyulladással és csontritkulással hozták már összefüggésbe. A zeller körülbelül 25 gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a szervezetben fellépő gyulladások ellen.

Az emésztést is segíti

A zeller 95 százaléka víz, oldható és oldhatatlan rostokban is bővelkedik:

ezek mind segítenek megőrizni az emésztőrendszer egészségét.

Megtalálhatók benne ugyanakkor a pektin alapú poliszacharidok is, köztük egy apiuman nevű vegyület, melyről állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkenti a gyomorfekély előfordulását, javítja a gyomor nyálkahártyájának állapotát, és az emésztőnedvek optimális összetételéhez is hozzájárul.

Előnyeit számtalan módon élvezheted
Előnyeit számtalan módon élvezhetedrrvachov / Getty Images Hungary

Tele van vitaminnal

Valamint ásványi anyagokkal is: a zeller fogyasztásával A-, K- és C-vitaminokat, valamint káliumot és a folsavat juttatsz szervezetedbe. A zöldségnek alacsony a nátriumtartalma és a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassan és egyenletesen hat a vércukorszintedre.

A zeller lúgosító hatású

A magnézium, a vas és a nátrium révén a zeller semlegesítő hatással lehet a savas ételekre.

A boltban azt a csokrot válaszd belőle, amely nem hajlik meg, inkább kettéroppan, ha megpróbálod eltörni. A friss zeller levele élettel teli, ráadásul ehető: nem kell kidobnod!

Ha megvetted, egy héten belül fogyaszd is el, de csak közvetlenül felhasználás előtt darabold fel a szárzellert. A legideálisabb az, ha nyersen vagy párolva eszed: így őrzi meg leginkább azt a sok értékes tápanyagot, amelyért választottad.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra