Egészséges reggeliként fogyasztjuk, pedig megugorhat a vércukrod tőle

GettyImages-640357693

A zabkása sokunk kedvence reggelire, ráadásul amikor ezt fogyasztjuk, örömmel gondolunk arra, hogy egészségünkért is tettünk – de vajon tényleg így is van? Sajnos közel sem biztos, ugyanis akár túl sok cukrot is fogyaszthatunk ezzel a reggelivel.

A zabkása észrevétlenül lopózott be sokunk életébe: ma már ezerféle recept szerint készítjük otthon ezt a finomságot, mely aszerint változtatja arcát, hogy mit szórunk mellé a tányérba. A különböző friss gyümölcsökkel készített változatok kanalazása közben úgy érezhetjük, szinte elönt bennünket az egészség, de vigyázat: lehet, hogy saját csapdánkba esünk.

A cukor tönkreteszi a zabkását

Az első és legnagyobb problémát az jelenti, ha nem tudjuk, mennyire cukros a zabkásánk. Ma már kényelmi ételként, instant formában is elérhető, a diszkontboltok polcain saját márkás változatban is ott lapul a kása tasakokban. 

Egyszerű reggel némi víz vagy tej kíséretében bedobni a mikróba egy kis tálkában, néhány perc múlva aztán máris előttünk a tápláló finomság.

Nem azzal van a baj, ha mikróban készül a zabkása, hanem a rengeteg cukorral, ami az instant verzióban van
Nem azzal van a baj, ha mikróban készül a zabkása, hanem a rengeteg cukorral, ami az instant verzióban vanChirayu / Getty Images Hungary

Igen ám, de tudjuk azt is, mennyi cukrot tartalmaz egy instant kása? Legtöbbször nem, ráadásul nemcsak szénhidrátból és azon belül cukorból, hanem kalóriából is túl sok lehet az így elkészített zabkásában. Ezen nem javít, ha gyümölccsel turbózod fel a reggelidet.

A feldolgozott zab gyakorlatilag cukor, gyorsan emésztődik, és a szervezetben cukorrá bomlik, ami gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoz.

Ha netalán még édesíted is az instant zabkását, akár az egészségesnek hitt méz felhasználásával, csak tovább rontasz a helyzeten, hiszen a cukrot cukrozod tovább.

A finomított, egyszerű szénhidrátok gyors elbomlásának hatására megugrik az inzulin- és vércukorszinted, ha pedig hosszú távon követed ezt a reggelizési gyakorlatot, az inzulinrezisztenciához vezethet és növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Ha tehát cukrozott instant kását reggelizel, az pont, hogy egészségtelen, nem pedig egészséges, és ha cukor helyett édesítőszert tartalmaz a tasak, azzal sem biztos, hogy sokkal jobban jársz. A cukorbetegség elkerülhet, a mesterséges édesítőszereknek azonban egyéb rizikói vannak az egészséges emberek számára, amint azt nem is olyan régen felfedte a WHO.

Így fogyaszd inkább

Ha most úgy érzed, nagyon rossz hírt kaptál, fontos azt is kiemelni, hogy a fentiek az instant zabkására vonatkoznak, és annak huzamos fogyasztására utalnak. Attól nem leszel cukorbeteg, ha nagy ritkán gyors reggeliként ehhez az alternatívához nyúlsz, és attól sem, ha másként készíted a zabkását. 

Azt mindenképp érdemes elkerülni, hogy túl sok cukrot adj az otthon főzött finomsághoz, és az aszalt gyümölcsökkel szemben inkább a frisseket részesítsd előnyben, amikor ilyen reggeliben gondolkodsz.

A tejben készített kása sem az ördögtől való, bár vannak, akik az egészség jegyében mindenképpen vízben főzik ezt az ételt. Adunk néhány tippet arra, hogyan készítsd el az egészséges és finom zabkását!

  • Ha találsz olyan instant zabkását, amely nem ízesített, cukrozott vagy édesítőszerrel felturbózott, ezt nyugodtan elkészítheted a mikróban reggelire.
  • Zsírszegény tejjel vagy vízzel főzd a zabkásádat, hogy kordában tartsd a koleszterinszintedet is.
  • Fahéjjal édeskés ízhatást tudsz elérni, a felhasznált gyümölcsök közt pedig banán, mazsola, bogyós gyümölcsök, alma vagy datolya ízesíthetik a legjobban a reggelidet.

Van egy lusta verziója is

Ha nehézséget okoz a reggeledben, hogy gyorsan kellene elkészítened a kását, akkor az előző este főzött változat melegítése helyett az úgynevezett Bircher-müzlivel is tehetsz egy próbát. Neve ellenére ennek a müzlihez nincsen semmi köze, a brit kulinária overnight oats néven ismeri. A módszer lényege, hogy a zabot legalább egy éjszakára tejbe vagy vízbe áztatod, azaz nem főzöd szét.

Másnap aztán hidegen is fogyasztható ez a finomság, melybe tehetsz gyümölcsöket, tetejére szórhatsz magvakat is.

A profik tippje szerint érdemes a növényi tejek világába kirándulást tenned a finomság kapcsán még akkor is, ha ezt semmilyen érzékenység nem tenné kötelezővé, ugyanis mandula- vagy kókusztejjel készítve egészen különleges zamatok jelenhetnek meg ebben a finomságban.

Ízletes és egészséges, ha jól készíted el
Ízletes és egészséges, ha jól készíted elArx0nt / Getty Images Hungary

A zab előnyei

Most, hogy már tudod, hogyan lesz egészséges a zabkása, lássuk azt is, miért érdemes beiktatnod a zabot étrendedbe! Ásványi anyagot, vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz, emellett glikémiás indexe alacsony, lassan szívódik fel, ezzel hosszabban garantál telítettségérzetet. Prebiotikumként bélflórádra is jó a hatása, rostgazdag mivolta pedig az anyagcserédet támogatja. Alacsony zsírtartalmú ételekkel fogyasztva a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is segítségedre lehet.

A boltokban nemcsak a kásába szükséges zabpelyhet, hanem zablisztet is találhatsz. A zabpelyhet kipróbálhatod meglepő módokon, akár rántottába keverve is, a zabliszttel – vagy akár zabpehelyliszttel – pedig süthetsz is. Rántott ételek panírozását is feldobhatod vele, de akár fasírtokba és süteményekbe is kerülhet.

A zabkása további előnyeiről olvasd el ezt a cikkünket is!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek