xterra-nyitoCsak látszólag törékeny és szőke: valójában Xterra tereptriatlonos, napi egy napot edz, és bár volt már vega és vegán is, jelenleg zsírszalonnán él – Erdélyi Eszter Európa-bajnok szerint a kemény sport kihozza belőle a nőt…


Erdélyi Eszter 27 éves Xterra Európa-bajnok, mountain bike magyar bajnok, Skócia tereptriatlon-bajnoka beszél arról, hogyan éli meg a sport világát. Az Xterra a triatlon legkeményebb ága, ahol először úsznak 1500 métert, majd terepen kerekeznek 30–40 kilométert, végül futnak még 14–16 kilométert. A szintkülönbség csak ritkán kevesebb 1200 méternél. Lássuk, hogyan tölti mindennapjait, s gondolkodik egy hölgy, akinek ez a sport az élete, és Dél-Afrikában él, mert Magyarországon képtelen volt megfelelő szponzort találni. Ma a Jeep a főtámogatója.


Miért tartják az Xterrát a világ egyik legkeményebb sportjának?

Mert nagyon nehéz terepeken kell egymás után úszni, biciklizni és futni.


erdelyi-mix


Miért akar egy törékeny, szőke ifjú hölgy épp egy ilyen kemény sportban a legjobb lenni?

Mindig is vonzott a nehézség. Mindig a nehezebb utat választom. Hétéves korom óta atletizálok, és amikor kiderült, hogy lehet akadályt is futni, egyből azt választottam. Nagyon vonzanak a kihívások. Csak látszólag vagyok törékeny, bár szőkének szőke vagyok.


Fizikailag és idegileg is nehéznek tűnik ez a sport. Hogyan készülsz fel a versenyekre?

Valóban nagyon megterhelő ilyen hosszú ideig koncentrálni. A sziklák között, köveken, csúszós gyökereken nagyon hamar el lehet bukni, és egy esés nemcsak a versenynek vethet véget, hanem akár egy egész szezonnak is. Két és fél órán át minden másodpercben ott kell lenni fejben, hogy védjük a testet, és a lehető legtöbbet tudjuk kihozni magunkból.


Mennyit kell edzened?

Legalább három órát kell edzenem mindennap. De ahhoz, hogy valaki három órát eddzen, egy egész napra szüksége van. Oda kell menni, be kell melegíteni, és edzés után legalább másfél órát levezetni, nyújtani, különben lesérülhetsz. Majd hazamenni. Gyakorlatilag egy egész munkanap kijön.


A rutin sem segít?

Az én esetemben egyáltalán nem, mert csak három éve Xterrázom. De tavaly előtt a sokszoros világbajnoknő, Jamie Whitemore is simán eltörte a karját egy esésnél. Legalább annyira kell tudni esni, mint bringázni.


erdelyi-portre Hogyan fér meg benned egymás mellett a kemény sportoló a nőies nővel?

Még a bringám is rózsaszín. Vagy csak rá kell nézni a honlapomra… Viccen kívül: amióta ilyen keményen versenyzem,  „ringen” kívül sokkal nőiesebb lettem.
Kihozza belőlem a nőiességet.


Férjhez mentél idén. Ki a szerencsés választott?

A világ legokosabb pasija, Max Cluer. Versenyszervező, szpíker. Nagyon sokat segít nekem, én is neki, remek kis csapat vagyunk.


Ki az edződ?

Egy nagyon kedves férfi, Johann, dél-afrikai. Úgy született, hogy nem volt kifejlődve a lábfeje, járni a mai napig is nehezen tud, de kevesen montiznak nála jobban.


Van-e valami különleges adottságra szüksége annak, aki Xterra-bajnok kíván lenni?

Az Xterrában az az egyik legjobb, hogy bárki csinálhatja. Normális edzésekkel és egy kis elszántsággal, bárki bármit elérhet. Talán Európa-bajnok nem lesz, de képes végigcsinálni, ha élvezi.

A húgom szintén atletizál. Tegnap 10 ezer méteren második lett az Eb-n. De valószínűleg egy Xterra-versenyen nem tudna lefutni engem, mert ahhoz van hozzászokva, hogy minden körülmény tökéletes.


Tehát az Xterra felkészít a váratlan helyzetekre?

Abszolút. Folyamatosan váratlan helyzetekben kell nagyon gyors döntéseket hozni. Mindenre felkészít.
A helyzet jön, te pedig megoldod. Ez a tulajdonság az életben is igen jól jön. Ha egy országúti futót terepre teszel, azt sem tudja, merre menjen. Gyakorolni kell, mint mindent.

Ez sokat segített nekem abban, hogy amit el akarok érni, azt el is érjem. Mindig. Ez nem csak a sportban van így. A munkáimat is addig csinálom, amíg be nem fejezem.

Azt teszem, azt tehetem, amit szeretek. De úgy gondolom, hogy ez bárkivel így lehet.


Figyelsz rá, hogy mit eszel?

Leginkább tapasztalat alapján döntöm el. Egyszer csak azon kapom magam, hogy már nem csipszet eszem, hanem szárított magokat és aszalt gyümölcsöket. Voltam egy ideig vegán, de rájöttem, hogy húsra is szükségem van. Sőt, nem is húst eszem, hanem zsírt. Konkrétan zsírszalonnát. Képes vagyok megenni egy egész szeletet kenyér nélkül. Ilyenkor vagyok a legfittebb. Sok gyümölcs, zöldség nyersen, friss kenyér és szalonna. Ettől a menütől még fogyok is. Ezzel a módszerrel tudom például növelni a hasizomzatomat, mert sajnos olyan nagy a combizmom, hogy a hasizom nem bírta el.
 

Nemrég műtötték a térdedet. Visszatérésedet mindjárt azzal kezdted, hogy magad mögé utasítottad a teljes magyar női mountainbike-mezőnyt. Pedig még nem is vagy igazán edzett. Ma, az országos bajnokságon második lettél a német színekben induló Benkő Barbi mögött. Pedig nem vagy montis, hiszen alapvetően triatlonista vagy. Milyen célokat dédelgetsz még?

Egyenlőre montizni szeretnék világszinten, cross countryban, meglátjuk, hogy sikerül. A magánéletemben pedig a férjemmel, Maxszel szeretnék boldogan együtt élni. Nem kívánok többet.


Mit jelent számodra a sport?

A kiegyensúlyozott, boldog életvitelt. Ez leginkább akkor derült ki számomra, amikor a sérülésem után nem sportolhattam, és szabályosan depressziós lettem. Képes voltam sírdogálni a sarokban. Persze az ember talál más célokat is. Most például Dél-Afrikában, ahol a férjemmel élünk, meglett asszonyokat tanítok montizni. Nagyon élvezem. Azt hiszem, szó szerint terápia lehet bárki számára. Montizni olyan, mintha vidámparkba mennél.

 

Fotók: multigirl.co.za
Multigirl – Erdélyi Eszter oldala

 

fokuszgrafika

Fókuszban az extrém sportok – további cikkek a témában itt!


Mustra