A vörös hús egyike azon ételeinknek, amiről már annyi jót és rosszat is hallottunk, hogy nehéz eldönteni, értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttat minket, vagy épp ellenkezőleg: jobb lenne kiiktatni az étrendünkből, ha szeretnénk megkímélni magunkat a súlyos betegségektől. Egy új, egyben rendkívül átfogó kutatás segít eloszlatni a kétségeket.
Szívbetegséget okoz a vörös hús?
Korábban számos megfigyelésen alapuló tanulmány jutott arra a megállapításra, hogy a vörös hús egészségtelen, mert sok telített zsírt tartalmaz. Összefüggést mutattak ki a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a prosztatarák kockázata és a magasabb vöröshús-fogyasztás között. Több sebből vérzik ez a megállapítás; kezdjük rögtön a vizsgálati módszerek pontosságával.
Nem mindegy, hogy bacon vagy steak
Rendkívül nehéz helyzetben vannak a kutatók, amikor egy élelmiszer egészségre gyakorolt hatását vizsgálják, hiszen az említett betegségek kialakulását számtalan más tényező is befolyásolhatja az étkezési szokásainkon kívül is; például a mozgáshiányos, stresszes és túlterhelt életmódunk.
Az eltérő vizsgálati módszerek más-más eredményt hozhatnak ki, így ember legyen a talpán, aki ez alapján el tudja dönteni, mi egészséges és mi nem az.
A vöröshús-fogyasztás és a betegségek kockázata közötti összefüggés azért sem egyértelmű, mert sok tanulmány nem tesz különbséget a feldolgozott (például bacon, felvágott, kolbász, hamburgerpogácsa) és a feldolgozatlan vörös hús fogyasztása között. A feldolgozott élelmiszerek elsősorban a bennük található adalékanyagok és tartósítószerek miatt károsak az egészségre, amelyek valóban növelhetik a szívbetegség és a rák kockázatát. Ezért nem lehet egy kalap alá venni a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszereket egy olyan kutatásban, ami a vörös hús egészségre gyakorolt hatását hivatott kideríteni.
Átfogó, több évtizedes kutatómunka
A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) kutatói több évtizeden át vizsgálták a vöröshús-fogyasztás egészségügyi kockázatát, aminek eredményei igen megnyugtatók lehetnek a húsimádók számára: számottevő bizonyítékot nem találtak a feldolgozatlan vöröshús-fogyasztás és a vastagbélrák, a mellrák, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szívbetegség közötti összefüggésre.
„Amellett, hogy biztos támpontot adunk a fogyasztóknak, elemzésünk útmutatást nyújthat a döntéshozóknak az egészség- és wellnessoktatási programok kidolgozásában, hogy azokra a kockázati tényezőkre összpontosítsanak, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják az egészségre” – kommentálta a kutatási eredményeket dr. Emmanuela Gakidou, az IHME professzora.
De mi a helyzet az úgynevezett „húsevő” diétázókkal?
A carnivore, avagy ragadozóétrend hívei azt vallják, hogy a feldolgozatlan hús tartalmaz minden olyan tápanyagot, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Pozitív példaként említik az inuitokat, a maszájokat és számos más húsevő törzset is. Az új kutatási eredmény alapján valóban veszélytelen ez az étkezési trend? Szakértők szerint nem magával a húsfogyasztással van a probléma.
Ha feldolgozatlan, ráadásul még szabad tartású és nem hormonkezelt állat húsát esszük, azzal nem ártunk az egészségünknek.
A problémát az egyoldalú táplálkozás jelenti, mivel ez az étrend szinte teljesen száműzi a zöldségeket és a gyümölcsöket – teszi mindezt a zéró szénhidrát elvén. Márpedig a szervezetnek szüksége van a jó szénhidrátokra, melyeknek a zöldségek kiváló forrásai. A legjobb tehát, ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és igyekszünk mértéket tartani. Abból nagy baj nem lehet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés