A változatos étrend és az egészséges táplálkozás lehetősége napjainkban már mindenki számára elérhetővé vált. A minőségi élet egyik alapfeltétele, hogy a testünket megfelelően táplálva megelőzzük azokat a betegségeket, melyek évtizedekkel ezelőtt oly sokak életét megkeserítették. Az ételallergiák, intoleranciák, a cukorbetegség egyre szélesebb társadalmi réteget érintenek, de még ha olyan szerencsések vagyunk is, hogy minden rendben van az emésztésünkkel, akkor sem árthat, ha újabb élelmiszerfajtákkal tesszük változatosabbá a táplálkozásunkat.
Álgabona szupererővel
Szerencsére egyre több, eddig ismeretlen egészséges élelmiszer is elérhető már a boltok polcain. Az alábbiakban megismerkedhetünk egy újra felfedezett zöldségfélével, mely gluténmentes, inzulinszabályozó, magas fehérjetartamú, ugyanakkor szénhidrátban szegény, így ételérzékenyek és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A quinoa kiváló alternatívája lehet a magyar konyha jellemző köreteinek.
Igazi superfood, mely a legtöbb emésztési problémával élő ember számára fogyasztható, könnyen elérhető. Kiemelkedő arányban tartalmaz vitaminokat is, magnézium, mangán, folát, cink és réztartalma egyaránt magas, de B-vitaminokban is gazdag.
Fehérjetartalma a gabonaféléknél is magasabb
Foszfortartalmának köszönhetően aktívan részt vesz a szénhidrátok lebontásában, cinktartalma révén megfelelő szinten tartja a vércukrot is.
A benne található magas kalciummennyiség aktiválja testünk emésztőenzimjeit, serkenti az anyagcsere-folyamatokat. Hasfájással, krónikus bélgyulladással küzdő emberek számára azért is előnyös a quinoafogyasztás, mert kifejezetten magas rosttartalommal bír, miközben szénhidrát-molekulái lassú felszívódásúak. A rostgazdag táplálkozás pedig nélkülözhetetlen az emésztőrendszer megfelelő működése érdekében.
Véd a rák ellen is
Flavonoidtartalma miatt rákellenes csodaszerként is ismerik. A flavonoidok olyan, a növényvilágban jelen lévő vegyületcsoportot alkotnak, mely a legtöbb gyümölcsben és zöldségben megtalálható, segítségükkel felturbózhatjuk immunrendszerünket, csökkenthetjük sejtjeink sérülékenységét.
Mindennapos fogyasztásukkal feltölthetjük testünk vitaminraktárait, rostjaik segítik az emésztésünket, ásványianyag-tartalmuk tálplálja a bőrünket, kiemelt szerepük lehet az egészségvédelemben, a sejtregenerálódásban.
Egy spanyol kutatás szerint a quinoa megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegséget, mert segít a glükózszint szabályozásában. Dr. Diana Díaz Rizzolo, az Universitat Oberta Catalunya professzora szerint
„a quinoa fogyasztása étrendünkben a gyakran fogyasztott gabonafélék helyettesítőjeként előnyös a glükózcsúcsok szabályozásában, és segíthet az anyagcsere-betegségek megelőzésében.”
Semleges íze miatt kiváló kiegészítője lehet mindannak, amit fogyasztunk, és már egy kis maréknyi is segíthet a nehezebben feldolgozható élelmiszerek megemésztésében. Ízvilága egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy salátába vagy köretbe keverve fogyasszuk, vagy éppen a reggeli menüt turbózzuk fel vele.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés