Ezzel a mozgással a tévé előtt ülve is fokozod az anyagcserédet

GettyImages-1363471884

Létezik egy ülve is elvégezhető gyakorlat, amit ha helyesen és gyakran végzel, akkor a tested meghálálja. Egy új kutatás ugyanis megállapította, hogy az alsó lábszárak mozgása enyhítheti az egy helyben ülés negatív hatásainak egy részét, mivel az egyik izom anyagcseréjét órákon át mozgásban tartja.

Tudod, melyik a talpemelő izmod? A soleus izom a vádli kétfejű lábikraizma alatt lapul, lent majdnem szélesebb, mint a vádli izmai, sőt lejjebb is nyúlik a lábszár irányába. A testépítők jól tudják, hogy a vádlit nemcsak állva, hanem ülve is edzeni kell, hiszen ez a soleus is felel a vádli vastagságáért.

De most nem az edzős lábnapokról lesz szó, hanem egy új kutatás eredményeit mutatjuk be, ami reményt adhat az ülőmunkát végzőknek, hogy amennyire lehet csökkenteni az ebből a testtartásból származó negatív hatásokat.

A talpemelő izom és a „soleus pushup”

A soleus izom az alsó lábszárunkban egy fontos izom: létfontosságú a járáshoz, futáshoz és az ugráshoz, nem véletlenül lett talpemelő izom a magyar elnevezése. A tudósok az izommal kapcsolatosan most azt fedezték fel, hogy a „soleus pushup” nevű gyakorlat mekkora anyagcsere-potenciált rejt magában.

Edzéskor a talpemelő izom csak akkor feszül meg, ha a láb derékszögben be van hajlítva
Edzéskor a talpemelő izom csak akkor feszül meg, ha a láb derékszögben be van hajlítvaAndreus / Getty Images Hungary

„Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ennek az izomnak ilyen kapacitása van. Mindvégig ott volt a testünkben, de egészen mostanáig senki sem vizsgálta, hogyan használhatjuk az egészségünk optimalizálására” – mondta Marc Hamilton, a Houstoni Egyetem professzora közleményében. „Megfelelő aktiválás esetén a soleus izom képes a helyi oxidatív anyagcserét nemcsak percekig, de órákon át magas szintre emelni, és mindezt egy másfajta üzemanyag-keverék felhasználásával teszi.”

Az ülve fogyni vágyók reménysugara

Az élettani vizsgálatban 25 résztvevőt vizsgáltak, akiknek életmódja a mozgásszegénytől az aktívig terjedt. Ezután kényelmes ülő helyzetből soleusgyakorlatokat (soleus pushup) végeztettek velük, majd monitorok és az izomból vett szövetminták segítségével értelmezték az eredményeket.

A vérkémia kimutatta, hogy a soleusgyakorlatok 52 százalékos javulást eredményeztek a vércukorszint-ingadozás stabilizálásában. 

A talpemelő izom anyagcseréjének a felpörgetésével a vérben lévő zsírokat – amik a magas koleszterinszinthez is hozzájárulnak – képes ez a mozgás elégetni. A kutatás kimutatta, hogy a zsíranyagcsere megduplázódott a soleusgyakorlatok végzésével.

A soleusgyakorlat varázslatának egy része valószínűleg ahhoz kötődik, ahogyan ez az izom intézi az energiaellátását. Ahelyett, hogy glikogént bontana le, mint a test más izmai, a talpemelő izom a vércukrot és a zsírokat használja, így fáradtság nélkül képes tovább ketyegni, miközben sétálunk és futunk.

Hogyan kell elvégezni a soleusgyakorlatot

Ezzel a gyakorlattal ülve is fokozható az anyagcsere
Ezzel a gyakorlattal ülve is fokozható az anyagcsereIbrakovic / Getty Images Hungary

Mielőtt még belelovalnád magad a gyors fogyókúrába, a talpemelő izom ugyan nagy hatással lehet az anyagcsere-egészségre, de a mozgás elsajátítása nem olyan egyszerű. A konditeremben biztosan láttál már olyan gépet, amibe beülve a combokra helyezett súlyokkal kell az apró mozgásokat elvégezni. Ennek esetében is fontos az edző helyes útmutatása.

A szakértők egyelőre még türelemre intenek minket, mezei irodistákat: ez egy nagyon specifikus mozgás, amely jelenleg speciális technológiát és tapasztalatot igényel az egészségügyi előnyök optimalizálásához. 

A felfedezés mögött álló csapat most azon dolgozik, hogy tökéletesítse az utasításokat, hogy az íróasztalnál dolgozók a kifinomult labortechnika nélkül, egyedül is végrehajthassák a talpemelő izom gyakorlatát. Ez azonban ígéretes jövőbeli alternatívát jelent az állóasztalok és a munkaállomások alatti futópadok mellett a hosszú távon ülők számára is, akik szeretnének javítani az egészségükön, de nem férnek hozzá ezekhez a drága felszerelésekhez.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek