Neked is gyakran zsibbad a lábszárad? Ez lehet az oka

GettyImages-148212076

A lábzsibbadást mindenki megtapasztalhatja, amikor hosszú ideig ül olyan pózban, amely akadályozza a láb kielégítő vérkeringését. Ilyenkor nem érzékeljük a hideget, a meleget, a nyomást. De mi a helyzet akkor, ha a lábunk a kelleténél többet zsibbad, és ez akár minden ok nélkül is megtörténik?

A zsibbadás csak kicsit kellemetlen, viszont nagyon bosszantó és egy kissé ijesztő is tud lenni, ha gyakran tapasztaljuk. Ehhez hasonlatos érzést okoz az is, amikor a gerinc valamilyen problémája miatt produkál hasonló tüneteket a beteg lába, bár ilyenkor a zsibbadás tartósan van jelen, és jelentősen rontja az életminőséget. Egy idő után lehetetlenné válhat a járás vagy az autóvezetés, ha a lábfej vagy az egész láb zsibbad. Ez az érzet az enyhe bizsergéstől a teljes érzéketlenségig terjedhet.

Zsibbadás az alsó lábszárban – jelezhet veszélyt?

A zsibbadás, bizsergés az alsó lábszárban átmeneti élmény egy hosszú ülés után, ami teljesen veszélytelen. Ám a jelenség számos súlyos egészségi állapot figyelmeztető jele is lehet. 

Ha hosszú ideig ülsz egy adott testhelyzetben, elnyomhatod a véráramlást az adott területen, ami zsibbadást okoz. Ez egy átmeneti állapot, amelynek el kell múlnia, amikor felállsz, és hagyod, hogy a véráramlás visszatérjen a normális szintre.

Hasonlóképpen, intenzív edzés során számos olyan tényező van, amely gátolhatja a lábak vagy a lábszárak véráramlását. Az olyan megerőltető tevékenységek, mint például a futás, összenyomhatják az idegeket, akárcsak az ülés vagy épp a túl szorosan befűzött tornacipők.

Az alsó lábszár zsibbadása futás vagy edzés közben meglehetősen gyakori, és gyorsan, magától elmúlik.

Súlyosabb okok is állhatnak a háttérben

A zsibbadás bárhol, beleértve a lábszárat is, egy súlyosabb egészségi állapot mellékhatása lehet.

Néhány gyakori állapot, amely bizsergést vagy érzéstelenséget okozhat a lábainkban:

1. Sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, amely a központi idegrendszert érinti. Számos tünete van, köztük izomgörcsök és szédülés. Az alsó test bizsergése gyakran az egyik első jele.

2. Diabéteszes neuropátiák

Ezek a cukorbetegség által okozott idegkárosodás területei. A zsibbadás és bizsergés mellett a diabéteszes neuropátiák görcsöket és egyensúlyvesztést okozhatnak.

3. Tarsalis alagút szindróma

Tarsalis alagút szindróma esetén a sarokban lévő sípcsontideg összenyomódik. Ez fájdalmat és égést, valamint zsibbadást okozhat a lábakban.

4. Perifériás artériás betegség (PAD)

A plakk felhalmozódása az artériákban korlátozhatja a véráramlást az alsó lábakban, és zsibbadást okozhat. 

5. Becsípődött ideg

A hát alsó részén és a gerincen lévő sérült ideg fájdalmat vagy zsibbadást eredményezhet a lábban, valamint inkontinenciát, szexuális diszfunkciót vagy bénulást is hozhat magával.

6. Fagyás

Ha valaki extrém hidegnek volt kitéve, a lábai zsibbadását a fagyás is okozhatja. Ez súlyos egészségi vészhelyzet, és hosszú távú károsodással járhat a bőrben és a végtagokban.

Ha gyakran zsibbad, komoly bajt is jelezhet
Ha gyakran zsibbad, komoly bajt is jelezhetSimonSkafar / Getty Images Hungary

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Szinte minden esetben orvoshoz kell fordulni, ha tartós vagy gyakori zsibbadás tapasztalható bárhol a testben. Ha gyakran elnyomod a lábaid, és azok emiatt zsibbadnak, semmi gond, de ha látszólag ok nélkül következik be a jelenség, akkor érdemes megvizsgáltatnod magad. 

Ha a zsibbadás nem múlik el magától, vagy úgy tűnik, hogy újra és újra visszatér, ez annak a jele lehet, hogy az érintett komolyabb problémával küzd.

Akkor is orvoshoz kell fordulnod, ha az alsó lábszár zsibbadását egyéb tünetek kísérik, például:

  • hányinger
  • égő lábfájdalom
  • egyensúlyvesztés
  • szédülés
  • izomgörcsök
  • fáradtság

A legbiztonságosabb dolog az öndiagnózis elkerülése és az orvosi kivizsgálás.

A meleg vagy hideg vizes borogatás is segíthet, ki kell deríteni, melyik a jobb
A meleg vagy hideg vizes borogatás is segíthet, ki kell deríteni, melyik a jobbJelena Stanojkovic / Getty Images Hungary

Mit tehetsz, ha enyhítenéd a tüneteket?

Ha valakinek zsibbad a lába, annak érdemes lefeküdnie, hogy megnyissa a véráramlást, és enyhítse a láb idegeire nehezedő nyomást.

A zsibbadás okától függően előfordulhat, hogy meleg vagy hideg borogatást kell alkalmazni a területre. A jégcsomag segít csökkenteni a duzzanatot és a gyulladást, míg a meleg borogatás fokozhatja a véráramlást és ellazíthatja az izmokat. Ha nem vagy biztos a kiváltó okban, próbáld meg mindkettőt, hogy megtudd, melyik hoz nagyobb megkönnyebbülést.

A lábak és az alsó lábszár gyengéd masszírozása serkentheti a véráramlást ezeken a területeken, ami segíthet zsibbadás és bizsergés esetén.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek