Így szabadulhatsz meg a legkártékonyabb bútordarab hatásaitól

GettyImages-1272490204

Az ülőmunkát végző emberek jól tudják, hogy az emberi test egyáltalán nem készült még fel arra, hogy hosszú órákon keresztül egyféle pozícióban legyen. Ahogyan a hosszas egy helyben állás, úgy az íróasztal mögötti 8 órás munkavégzés is rémes egészségügyi következményekkel járhat. Ha már otthonról dolgozol, tégy a saját egészségedért!

Elhatároztam, hogy ezt a cikket állva írom meg, mert magam is érintett vagyok a kérdésben. No, persze nem a szerkesztőségben, ott ugyanis még az ülőmunka a divat, hanem itthon. Két dobozt rámoltam az íróasztalra, annak tetején a laptop. Meg is szűnt a jobb lapockámból sugárzó tompa fájdalom, ami már egy ideje kínoz. Tudom jól, hogy hosszan gémberedtem a gép előtt, és jobbkezes lévén a karom megszenvedte a természetellenes tartást.

Ezek a problémák össznépivé váltak, mikor home office-ba vonult a fél világ. Egyesek a konyhaasztal mellett, mások a kanapén ülve nehezítették el még jobban irodistatagjaikat. Nem kell ennek így maradnia, ha tartósan is otthonról dolgozol, igazán megéri befektetned egy testet kímélőbb íróasztalba.

Ezt kockáztatod az ülőmunkával

Azt tudtad, hogy a napi testmozgás összes jótékony hatását lenullázhatod, ha hosszabb ideig ülsz a munkahelyeden vagy home office-ban? Kutatásokkal is igazolt tény, hogy a napi 6 óránál hosszabb ideig tartó ülés 18%-kal nagyobb valószínűséggel vezethet cukorbetegség, szívbetegség és elhízás okozta halálozáshoz (a 3 óránál kevesebbet ülőkhöz képest).

Így csökkenthető a súlyos betegségek kockázata
Így csökkenthető a súlyos betegségek kockázataJose Martinez Calderon / Getty Images Hungary

A modern munkahelyek hazánkban már figyelnek ezekre a kockázati tényezőkre, de ha otthon kell ellátnod a munkádat, akkor ez a felelősség rád hárul.

A te döntéseden múlik, hogy milyen testhelyzetben látod el a feladatodat, állhatsz is, ülhetsz is, váltogathatod a kettőt.

A legpraktikusabb persze az erre az igényre kialakított irodabútor megvásárlása, de ahogyan én is, te is nyugodtan kipróbálhatod először dobozzal. Idétlen megoldás, de legalább az élmény meglesz, és ha elköteleződsz a változtatás mellett, már jöhet is a kutatás, minek mi az ára, és hova fér el a lakásban, stílusban mihez kell igazodjon.

Álló és állítható íróasztalok

Az irodaszergyártók hamar rájöttek, hogy az ülő-álló testhelyzet-változtatás igényére rá lehet húzni egy új terméket, az álló asztalok felfutása után berobbant az állítható magasságú asztalok széles választéka. Ezek drágák, akárcsak egy ergonomikus, gamer irodai szék, de hát az „egészségért mindent” alapon árazzák ezeket a termékeket.

Egy órája állok, a gerincem már a nyakcsigolyánál és a medence résznél is roppant egyet. Remélem, hogy a helyére. Lényeg, hogy ha hirtelen váltasz álló munkavégzésre, akkor készülj fel arra, hogy kényelmetlenül keresed majd a megfelelő pózt. A derékra és a nyakra is másképp nehezedik a testsúly, ezért az álló íróasztal vásárlása önmagában nem oldja meg a bajokat. Meg kell tanulni jól állni!

Az előregörnyedés megelőzése érdekében győződj meg arról, hogy a képernyő megfelelő távolságra van a szemedtől, vagy ami még célravezetőbb, vedd nagyobbra a betűket, feliratokat!
Az előregörnyedés megelőzése érdekében győződj meg arról, hogy a képernyő megfelelő távolságra van a szemedtől, vagy ami még célravezetőbb, vedd nagyobbra a betűket, feliratokat!Ultimate Mats / Pinterest

Az álló íróasztalok esetén is két szabály van, a csukló, kézfej kényelmesen ereszkedjen a billentyűzetre, és a fej lehetőleg előrefelé és ne lefelé bukjon. Laptop esetén ez külön billentyűzetet igényel, ami a könyök magasságában helyezkedik el. A monitor pedig a fejmagasságban. Ez bonyodalmakat szülhet, de ahogyan az Ultimate Mats infografika-részleten is látható, nem kivitelezhetetlen.

Te próbáltad már az irodai munkát állva végezni?

Az ülőmunka és a kényelmes íróasztal titka

A legszerencsésebb az volna, ha az állómunkát néha egy kis séta, egy kis távolba meredő szemtorna, ülőtorna és ülőmunka váltaná fel. Az íróasztal fontos szerepet kap a helyes ülő testtartásnál is. Tételezzük fel, hogy a székünk profi, pont ideális magasságban van az íróasztalhoz képest. Az íróasztal kialakítása viszont úgy kedvez az ülő testtartásnak, ha a monitort ez esetben is a fejmagasságba emeli. Ezzel lehet ugyanis a nyakfájdalmaknak búcsút inteni, és örülni, hogy a banyapúp még nem alakult ki a nyakunk hátsó részén. 

A klasszikus és alapvetően kényelmes íróasztal híveinek is van megoldás: a monitoremelvény. A szemmagasságba helyezett képernyő nagyon sokat segít a testtartáson
A klasszikus és alapvetően kényelmes íróasztal híveinek is van megoldás: a monitoremelvény. A szemmagasságba helyezett képernyő nagyon sokat segít a testtartásonUltimate Mats / Pinterest

Nem kell rögtön új íróasztalban gondolkozni, léteznek már monitoremelvények, melyekkel az ülőmunkát kicsit ergonomikusabbá tudjuk varázsolni. Az olcsóbb megoldásoktól a viszonylag drága szerkezetekig mindent találhatunk, amivel kiválthatjuk a két vaskos lexikont (vagy dobozt) a monitor alatt. 

Papagáj módra újból ismételjük, hogy a gép előtti tartós ücsörgés minden lehetséges szempontból egészségromboló. Egy Covid-tanulmány szerint azok, akik napi nyolc óránál több időt töltöttek a számítógép előtt, a depresszió, a szorongás és a krónikus stressz fokozott kockázatával szembesülhettek. Még akkor is, ha a hét folyamán 150 perc mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitást végeztek. A mentális egészségünk érdekében is érdemes felülbírálni az íróasztal kényelmességét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek