Minél többet ülsz, annál depressziósabb leszel: mozdulj, legalább a kutatók kedvéért!

GettyImages-830531726

A járványügyi korlátozásoknak hamarosan teljesen búcsút inthetünk, és az otthonról dolgozók is lassan visszaszivárognak az irodákba. Tegyék a kezüket a szívükre azok, akiknek home office-ban kellett átvészelni ezt az időszakot, és kérdezzék meg maguktól: az utazással megspórolt időt még több üléssel vagy pedig testmozgással töltötték?

Mindannyian máshogy éltük meg a Covid–19 mindennapjait. Végletes tapasztalataink két élményről számolnak be: míg egyesek épp otthon találták meg az időt a napközbeni mozgásra, addig mások inkább azt érezték, hogy még inkább a monitor elé láncolt hétköznapokra vannak ítélve. Ez utóbbi pedig magával hozta a hangulatot is lehúzó depressziós spirált.

Az irodába való visszatérés tökéletes alkalom lehet arra, hogy újraértékeld a korábbi és az átmeneti rutinodat, és új módokat találj arra, hogy a fizikai aktivitást most már tényleg beépítsd a napi programodba. 

Miért olyan rossz az ülés?

Az ülés fizikai egészségünkre gyakorolt hatására már számos elemzés készült. Tanulmányok kimutatták, hogy az ülő életmóddal egyértelműen összefügg a túlsúly és az olyan krónikus betegségek kialakulásának fokozott kockázata, mint a rák, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek. Emellett a korai halálozással is összefüggésbe hozható.

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika Gerincgyógyászati Tanszéke rendszeresen figyelmeztet minket a kockázatokra. Legutóbbi közleményükben kiemelték, hogy az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód porckorongsérv kialakulásának is kedvez, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is egyre gyakoribb.

A szakértők szerint már napi kevés testmozgás is segíthet ellensúlyozni az ülőmunka okozta negatív hatásokat
A szakértők szerint már napi kevés testmozgás is segíthet ellensúlyozni az ülőmunka okozta negatív hatásokatstockfour / Getty Images Hungary

A hosszan tartó ülés a csípőhajlító izmok megrövidülését okozhatja, ami csípőízületi problémákhoz vezethet. A rossz testtartás hatással lehet a gerinc egészségére, porckopással is járhat.

Egy 13 tanulmányt vizsgáló elemzés szerint azoknál az embereknél, akik napi több mint nyolc órát ültek fizikai aktivitás nélkül, hasonló volt a halálozási kockázat, mint azoknál, akik túlsúllyal küzdenek vagy dohányoznak.

A túl sok ülés a mentális egészségre is káros

A túl sok ülés mentális egészségre gyakorolt hatásai kevésbé ismertek. Jacob Meyer, az Iowa Állami Egyetem Wellbeing and Exercise laboratóriumának igazgatója egyike azoknak a kutatóknak, akik az emberek mozgásmintáit vizsgálták a világjárvány idején, valamint annak hatását a mentális egészségre.

A világjárvány első időszakában azok az emberek, akik kevesebbet mozogtak és több időt töltöttek képernyő előtt, nagyobb valószínűséggel voltak magányosak, stresszesek és depressziósak, állapították meg a kutatók. Ahogy az otthon maradás korlátozása országszerte enyhülni kezdett, a mentális egészség is javult – kivéve azoknál, akik továbbra is főként ülőmunkát végeztek.

Meyer korábbi kutatásai azt is kimutatták, hogy a hosszan tartó ülőmunka könnyű fizikai aktivitással való helyettesítése javítja a hangulatot és csökkenti a testtömegindexet. A több alvás – a késő esti monitorbámulás helyett – szintén kevesebb stresszel, alacsonyabb BMI-vel és jobb hangulattal jár.

„Egyértelműen kijelenthetjük, hogy minél többet mozognak az emberek, annál jobb a mentális egészségük” – emelte ki Meyer.

Más tanulmányok szoros összefüggést találtak a fizikai aktivitás és a hangulatjavulás, valamint a szorongás és a depresszió kockázatának csökkenése között.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok, akik a világjárvány idején napi nyolc óránál több időt töltöttek a számítógép előtt, a depresszió, a szorongás és a krónikus stressz fokozott kockázatával szembesülhettek. Még akkor is, ha a hét folyamán 150 perc mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitást végeztek.

A tanulmányok következetesen azt mutatják, hogy a napi testmozgás fontos. Azoknak, akik a járvány alatt egyáltalán nem mozogtak, számukra a fokozatosság elvét javasolják a szakértők, így nem fogják magukat túlterheltnek érezni. Már a kis lépések is nagy változást eredményezhetnek.

Több testmozgást a hétköznapokba

Egy kis leleményességgel rengeteg módon becsempészhető a mozgás a hétköznapokba – otthon és az irodában egyaránt. Íme néhány tipp a szakértőktől:

  1. A munkahelyen a lift helyett használd a lépcsőt!
  2. Kérj munkaadódtól lehetőséget álló íróasztal használatára!
  3. Tervezz több gyalogos megbeszélést a kollégákkal és az ügyfelekkel!
  4. Ebédidőben menj el sétálni, vagy legalábbis adj teret valamilyen mozgásnak!
  5. Ha otthonról dolgozol is, tehetsz úgy, mintha bejárós lennél. Sétálj fél órát a környékeden reggel, és a munka végeztével is!
  6. Otthon óránként legalább egyszer lépj el a számítógéptől, hogy egy kis nyújtást vagy gyakorlatokat végezz, például guggolást, felüléseket vagy fekvőtámaszokat.
  7. Állj fel és járkálj telefonálás közben, vagy ha nem kell a meetinghez figyelni a képernyőt.
  8. Ahelyett, hogy minden este sorozatokat bámulnál, szakítsd meg az estét azzal, hogy valami aktív tevékenységet végzel, legyen az takarítás vagy a kertben való tevékenykedés. 
  9. Ha tényleg nagyon kevés az időd, a nap folyamán elszórtan végzett 5 perces aktivitással is növelheted az általános fizikai erőnlétedet. Állíts be egy időzítőt, ami jelzi, hogy mikor van itt az ideje felkelni vagy ülőtornázni!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra