Így szolgálja az uborka az egészséged javát
Az uborka egy alacsony kalóriatartalmú gyümölcs (igen, jól olvastad, mivel magvai vannak, és egy virágos növény termése, botanikai értelemben gyümölcsnek számít), amely tele van értékes tápanyagokkal, köztük A-, K- és C-vitaminnal, kalciummal és káliummal, továbbá gazdag antioxidáns-forrás. A következőkben bemutatjuk, hogy pontosan milyen előnyökre számíthatsz a fogyasztásától.
1. Segíti a hidratációt
A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a szervezet működéséhez, és olyan testi funkciókban is szerephez jut, mint az emésztés, a veseműködés vagy a testhőmérséklet-szabályozás. Ha nehézséget okoz, hogy elegendő folyadékot igyál, az uborka szuper kiegészítő megoldás lehet, hiszen
víztartalma meghaladja a 96 százalékot.
2. Erősíti a csontokat
Az uborka nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz, ami hozzájárul a csontok egészségéhez, csökkenti a törések kockázatát, és megalapozza az egészséges csonttömeg kialakítását.
Ha alacsony a csontsűrűséged, az növeli a csontritkulás kockázatát.
Az uborkában az erős csontok építéséhez és fenntartásához nélkülözhetetlen kalcium is megtalálható, remek kombinációt alkotva a K-vitaminnal, amely elősegíti felszívódását.
3. Támogatja a bélrendszer egészségét
Az uborka víztartalma természetes módon támogatja az emésztést, lehetővé téve az ételek és a tápanyagok lebontását, gazdag rosttartalma pedig gondoskodik a bélrendszer megfelelő működéséről, ezzel csökkentve a székrekedés esélyét.
Az uborka savanyítása tovább fokozhatja a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatást. Ez annak köszönhető, hogy a savanyúságok probiotikus tulajdonságokkal rendelkezek, és megakadályozzák a belekben az egészségtelen baktériumok elszaporodását.
4. Féken tartja a vércukorszintet
Az uborka fogyasztásával könnyebben kontroll alatt tartható a testsúly, illetve megelőzhető az elhízás, amit a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezőjének tartanak.
Alacsony a kalória-, a szénhidrát- és a cukortartalma, ráadásul víz- és rosttartalmával hosszabb időre fenntartja a jóllakottság érzését az étkezések után.
Az uborka a már kialakult cukorbetegségben szenvedők számára is hasznos lehet, hiszen alacsony a glikémiás indexe, vagyis más élelmiszerekhez képest kevésbé befolyásolja a vércukorszintet. Kutatások azt is kimutatták, hogy az uborkában lévő antioxidánsok lelassíthatják a cukorbetegség progresszióját, és csökkenthetik a betegséggel kapcsolatos szövődményeket.
5. Véd a rák ellen
Az uborka nagy mennyiségben tartalmaz egy Cucurbitacin B (CuB) néven ismert növényi vegyületet, amely hasznos lehet a máj-, mell-, tüdő- és prosztatarák elleni küzdelemben, mivel megállíthatja a daganatok növekedését, és potenciálisan elpusztíthatja a rákos sejteket.
Idevágó tudnivaló, hogy a rák megelőzésében az uborka héja is segíthet, miközben rostforrásként is kiváló, így csökkenti a székrekedés tüneteit, és a vastagbélrák ellen is véd.
6. Javítja a szív egészségét
Az uborka magas kálium- és alacsony nátriumtartalma előnyös a vérnyomás szempontjából, ami kihat a szív egészségére is. Ha ez nem lenne elég, az uborkában található CuB megelőzheti az artériák falán a zsíros plakkok lerakódását, ezáltal az érelmeszesedéssel szemben is véd. Sőt, rosttartalma révén is csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Nem tudod, hogyan érdemes tárolni az uborkát? Alábbi cikkünkben ezt is tisztázzuk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés