Javítja az agyműködést és boldogabbá tesz, ha ezt nézed

GettyImages-538332160
Olvasási idő kb. 3 perc

Egyáltalán nem véletlen, hogy oly sokan és oly sokszor sóvárgunk a tengerparti nyaralások után, amikor belefáradunk a munkába és a hétköznapokba. Kutatások bizonyítják, hogy a tengernél töltött idő nemcsak a relaxációt segíti elő, de testünk kémiáját is megváltoztatja.

A tenger egészségünkre gyakorolt hatásait évtizedek óta ismerjük. A 18. században maguk az orvosok javasolták a betegeknek a gyógyulás, az egészségeseknek pedig megelőzés céljából a tengerben való fürdőzést. A gyógyhatások maximalizálása érdekében speciális tengerparti kórházakat is építettek, hogy a javasolt terápiák könnyebben elérhetők legyenek. Azt, hogy már több száz évvel ezelőtt jó úton jártak az orvosok, ma már a tudósok is megerősítik. Tanulmányok bizonyítják, hogy a tengerparton töltött idő és a tenger nézése olyan változásokat idéz elő az agyban, melyek boldogabbá tesznek minket.

Oxigénnel tölt fel és megnyugtat

Szintén kutatási eredmények igazolják, hogy azok, akik a tengerparton élnek, jobb testi és lelki egészségnek örvendenek. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen a kutatók rájöttek arra, hogy a tenger zúgása az agynak éppen azt a területét stimulálja, amely az érzelmeink kialakulásáért felelős. Mint kiderült, a tenger morajlása öntudatosabbá tesz bennünket, illetve képes javítani az érzelmi állapotunkat.

A tenger látványa megnyugtatja a lelkünket, a testünket
A tenger látványa megnyugtatja a lelkünket, a testünketShotPrime / Getty Images Hungary

Bizonyított tény továbbá az is, hogy az óceán mellett eltöltött idő nagyon jót tesz a mentális egészségünknek. Az óceán hullámaiban felszabaduló negatív ionok ugyanis bejutnak a szervezetünkbe, ami fokozza a jóllétünket. Ez pedig arra ösztönzi a testünket, hogy még több oxigént vegyen fel, továbbá szabályozza a szerotoninszintet is, melynek növekedésével csökkenthető a szorongásérzés. Ennek következtében olyan nyugalmat érezhetünk, mint amit például a jógázás adhat.

Csökkenti a stresszt

A kutatók azt állítják, hogy a tenger hangja olyan nyugalmat áraszt, hogy képes csökkenteni a szervezetünkben a kortizol, vagyis a stresszhormon szintjét. Állításukat arra alapozzák, hogy a tenger zúgása az anya szívverésére emlékeztet bennünket, amit akkor hallottunk, amikor az anyaméhben voltunk, és biztonságban éreztük magunkat.

Elég, ha csak nézzük

Nem kell a tengerben fürödnünk ahhoz, hogy egy feszült helyzetben megnyugodjunk, elég, ha csak nézzük a vizet, vagy egyedül sétálunk a parton, máris biztonságos környezetben érezhetjük magunkat. Vajon miért lehet így? A válasz egyszerű: távol van minden olyan helytől, amiről azt gondoljuk, fenyegető lehet ránk nézve. Ezt az érzést táplálja, hogy a tenger felszíne egybeolvad a horizonttal.

A napozás is boldoggá tesz

Egy tanulmány szerint, amikor a tengerparton napozunk, a meleg napfény hatással van az endokrin rendszerünkre, ami az endorfin kibocsátásáért is felelős. Ez ugyanaz a hormon, ami gondoskodik arról, hogy örömet érezzünk, amikor csokoládét eszünk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek