Gyulladást csillapít, és jobb hangulatod is lesz ettől a teától

GettyImages-183799575
Olvasási idő kb. 4 perc

A legtöbb terhelést a munka, a hivatás jelenti, ám a családi konfliktusok, a pénzügyi problémák, a mindennapos követelmények is sok vesződséget okoznak, és felőrlik az idegeket. Ha így alakul, a legjobb megválni a stresszes helyzetektől, ha pedig egy kevés is elég, próbálkozz a gyógyteákkal, mert ezek között olyan is akad, amely a hangulatodra lesz remek hatással.

Kúraszerűen alkalmazva optimálisan már néhány hét leforgása után éreztetik harmonizáló és feszültségoldó hatásukat, testre-lélekre egyaránt. Az orbáncfűkúrát követően az érintett idegi teherbírása megnő, így nyugodtabban, oldottabban és felvértezettebben – tehát újult erővel – küzdheti le élete új és még újabb kihívásait.

Az orbáncfű néhány nagyon fontos hatása

Az anyatermészet rengeteg tápláló növényt és gyógynövényt kínál, amelyek csodákra képesek testi és lelki egészségeddel kapcsolatosan. Az egyik gyógynövény a Hypericum perforatum vagy orbáncfű – egy sárga virágú növény –, amely támogatja a test és a lélek egészségét. 

Télen és nyáron is ihatod
Télen és nyáron is ihatodAnna Efetova / Getty Images Hungary

A gyógynövény vadon nő Európában, és kiegészítőként teákban, pirulákban, valamint virágokból és levelekből készült helyi kezelésként kapható. Lássuk, hogyan élvezheted az orbáncfű legfontosabb gyógyító hatásait!

Segít csillapítani a gyulladást

Csúnya égési sérülés vagy kisebb seb van rajtad? Az orbáncfű segíthet a gyógyulásban.

A Planta Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a növény olaj formájában történő alkalmazása vágások, égési sérülések vagy fekélyek esetén elősegítheti a gyógyulást, mivel tele van antibakteriális, antioxidáns és vírusellenes tulajdonságokkal. A növény természetéből adódóan a bőrre kenve segíthet a gyulladás elleni küzdelemben. Tehát ha legközelebb túl sok időt töltesz a napon, vagy felsérted a bőröd, miért ne próbálnád ki ezt a természetes gyógymódot?

Enyhítheti a PMS fájdalmát

Sok nő heves görcsöket és fájdalmakat tapasztal a menstruációs ciklusa előtt. Az orbáncfű javulást mutatott a résztvevők fájdalomszintjében és tüneteiben, összehasonlítva más gyógynövényekkel.

A szorongás ellen is jó lehet

Ahogy a világ egyre inkább egészségtudatossá válik, és a holisztikus kezelések egyre terjednek, az orbáncfű iránt egyre nagyobb az igény a szorongás kezelésére.

A Nutrition Journal kutatói a szorongás enyhítésére szolgáló gyógynövényeket tanulmányozták. Úgy találták, hogy a szorongás és a szorongással összefüggő rendellenességek kezelésére az orbáncfű alkalmas, miközben minimális mellékhatást mutat az általánosan használt gyógyszerekhez képest. 

Segít az alvás minőségének javításában

Minden ember GABA-val (gamma-aminovajsav) születik, egy természetben előforduló aminosavval, amely neurotranszmitterként működik az agyban.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint a GABA természetes nyugtató hatást vált ki az elmére és a testre. A kutatók úgy találták, hogy az orbáncfű stimulálja a GABA-receptort, amely fokozza ezeket az alvást kiváltó vegyi anyagokat. Ez viszont elősegítheti az ellazulást és a nyugodt éjszakai alvást. Valójában ezt a gyógynövényt évszázadok óta használják számos rendellenesség kezelésére, beleértve az álmatlanságot is.

Itt valaki nagyon elegánsan tölti a délutánt
Itt valaki nagyon elegánsan tölti a délutántImage Source / Getty Images Hungary

Előnyös lehet depresszióban szenvedők számára

A WebMD szerint az enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban szenvedők számára előnyös lehet az orbáncfű választása a hangulat szabályozásának természetes módjaként. Ennek oka, hogy hipericint és hiperforint tartalmaz, amelyek elősegítik a szerotoninszint növelését.

A kutatások áttekintése azt sugallja, hogy mivel a depressziós embereknek gyakran alacsonyabb a szerotoninszintje, az orbáncfű szedése fokozhatja az agy aktivitását, hogy ezt a hormont termelje, és segítsen szabályozni a hangulatot.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek