Ebben az egészséges élelmiszerben egyáltalán nincs koleszterin

GettyImages-1876476330

A tápióka az elmúlt időszakban igen közkedveltté és népszerűvé vált a búza és más gabonafélék gluténmentes alternatívájaként. Nem véletlenül, hiszen a maniókagyökérből kivont keményítőnek számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Egyebek között remek koleszterinmentes folsavforrás, magas a vastartalma, és könnyen emészthető.

A maniókagyökérből kivont keményítő lisztként és pehelyként is ismert, de legkedveltebb formája a tápiókagyöngy, amely igen sokféleképpen beilleszthető az étrendbe. Gyakran használják bubble teák összetevőjeként, pudingokba és desszertekbe, valamint főzés során sűrítőszerként. Az alábbiakban összegyűjtöttük a tápióka egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait.

Színtiszta keményítő

A maniókagyökér könnyen termeszthető, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika számos országában alapvető élelmiszernek számít. A tápióka egy olyan tiszta keményítő, amely egyebek között egy kevés fehérjét és rostot is tartalmaz. 

A tápióka a maniókagyökérből kivont gluténmentes keményítő
A tápióka a maniókagyökérből kivont gluténmentes keményítőgustavo ramirez / Getty Images Hungary

A tápióka egy gabona- és gluténmentes termék, melynek számos felhasználási területe van. Lisztként megőrölve készíthető belőle kenyér és péksütemény, a tápiókagyöngyből pudingok, desszertek, rágcsálnivalók vagy bubble tea. Semleges ízének köszönhetően használható továbbá levesek, szószok és mártások sűrítésére, állagjavítóként és nedvességszabályozóként pedig megtalálható a hamburgerekben, tésztákban. 

A főzés mellett régen a gyöngyöket ruhák keményítésére is használták, ilyenkor a ruhákkal együtt főzték.

A tápióka színtiszta keményítő, tehát szinte teljes egészében szénhidrátokból áll. Csak kis mennyiségben tartalmaz fehérjét, zsírt és rostot, illetve egyéb más tápanyagot. 

Csökkenti a koleszterinszintet

A tápiókakeményítő speciális típusa, az úgynevezett tápiókarezisztens maltodextrin (TRM) előnyös lehet azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük. Egy kutatás szerint a 30 százalék tápiókarezisztens maltodextrint tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztása hatékonyan csökkenti az összkoleszterinszintet és az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterinszintet. Mindemellett a tápióka teljesen koleszterinmentes.

Kedvezően befolyásolja a vércukorszintet

A koleszterinszint csökkentése mellett a tápiókában lévő TRM javíthatja a vércukorszint hosszú távú szabályozását. A fent említett vizsgálat során a kutatók azt is megfigyelték, hogy a 30 százalék TRM-et tartalmazó étrend-kiegészítő 12 hétig tartó szedése jelentősen csökkentette a glükózhoz kötődő hemoglobin szintjét mind a prediabéteszes, mind a normál vércukorszintű résztvevők esetében.

Könnyen emészthető

A tápióka igen könnyen emészthető, sokan könnyebben, mint a gabonából készült lisztek vagy a dió- és mogyorófélék, így kíméli a gyomrunkat. Éppen ezért emésztési zavarok esetén bátran fogyasztható kalória- és energiaforrásként.

A tápiókából készült péksütemények kímélik a gyomrot
A tápiókából készült péksütemények kímélik a gyomrotJuanmonino / Getty Images Hungary

Mangánban, kalciumban és vasban gazdag

Bár a tápióka csekély mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, vas-, kalcium-  és mangántartalma igen magas. A mangán egy esszenciális nyomelem, mely segít a szénhidrátok, a koleszterin és az aminosavak lebontásánál. Emellett részt vesz a csontok és a kötőszövetek felépítésében. 

A kalciumnak kiemelt szerepe van abban, hogy csontjaink és fogaink egészségesek legyenek. Emellett segíti a vérerek és az izmok összehúzódását és kitágulását, valamint támogatja az idegeket is.

Jóllakottságot biztosít

A tápiókában lévő szénhidrátok és rostok segítenek a teltségérzet elérésében, így később alakul csak ki az éhségérzet. Ennek köszönhetően könnyebben tudunk fogyni, illetve csökkenthető az esélye a túlevésnek.

A tápiókagyöngy az egyik fő összetevője a fiatalok által kedvelt bubble teának is
A tápiókagyöngy az egyik fő összetevője a fiatalok által kedvelt bubble teának isSilke Woweries / Getty Images Hungary

Serkenti az emésztést

A tápióka előnye nem csupán abban nyilvánul meg, hogy remekül beilleszthető a diétás étrendbe, hanem emellett igen hasznos az emésztés szempontjából is. A tápióka csökkenti a puffadást, és egyes kutatások szerint hatékony például a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is.

Szoptatáskor segíti a tej termelődését

A keményítőtartalmú ételeket sokszor ajánlják a tejellátás növelése érdekében szoptatáskor. A tápióka komplex szénhidrát, amely kiváló keményítő- és energiaforrás, éppen ezért gyakran szerepel a szoptatós édesanyák étrendjében.

Tápanyagtartalmának köszönhetően a chiamag olyan a szervezetünk számára, mint egy igazi erőmű. Ha szeretnéd tudni, hogy az apró magoknak milyen jótékony hatása van az egészségünkre, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek