Mi fán terem a tamarind?
A tamarind az Afrika trópusi területein őshonos tamarinduszfa gyümölcse, amelynek kemény külső héja egy hosszúkás alakú földimogyoróra emlékeztet, belseje pedig egy igen tápláló, húsos pépet rejt. A gyümölcs arról is híres, hogy ízében az édes és savanyú jegyek keverednek, ami magas sav- és cukortartalmának eredménye.
Minél érettebb, annál édesebb az íze.
Így lehet megenni
A tamarind az egyik legfontosabb összetevője a sinigant nevű jellegzetes filippínó pörköltnek és egy édes chutney-nak, amelyet Indiában és Pakisztánban a sült falatok mellé kínálnak, de megtalálható egyes italokban is, mint például a Mexikóban és Latin-Amerikában elterjedt agua fresca vagy a ramadán idején felszolgált serbet.
A héj feltörése után a gyümölcs mag körüli része nyersen is fogyasztható, de beszerezhető paszta, por, sűrítmény és kapszula formájában is. Valószínűleg nem fogsz minden sarkon találkozni vele, de beszerzése megérhet némi utánajárást, hiszen tele van értékes tápanyagokkal, amelyek különféle egészségügyi előnyökkel kecsegtetnek. A leglényegesebb a következők.
Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek a szabad gyökök által okozott károk leküzdésében. Mint ismert, ezek oxidatív stresszt kiváltva gyulladáskeltő hatásúak, és olyan krónikus betegségek kialakulásához vezetnek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a neurodegeneratív rendellenességek (például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór), a szürke hályog vagy a rák.
A tamarind különösen gazdag a béta-karotin nevű antioxidánsban, amely támogatja a szem egészségét és szebbé teszi a bőrt.
Kiváló magnéziumforrás
Egy adag tamarind (125 gramm) az ajánlott napi magnéziumszükséglet több mint 25 százalékát fedezi, amire óriási szüksége van a szervezetednek. A magnézium több mint 300 alapvető testi folyamatban részt, beleértve az ideg- és izomműködést, a vérnyomás szabályozását és az egészséges csontozat fenntartását.
Csökkenteni a gyulladást
A szervezetben fellépő gyulladások fokozzák a sérülések és a különféle betegségek kialakulásának kockázatát, ami ellen az étrendeden keresztül is sokat tehetsz. Például úgy, hogy tamarindpépet eszel, ami káliumban és polifenolokban, például flavonoidokban gazdag.
A flavonoidok természetes növényi vegyületek, amelyek erőteljes antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, így csökkentik a gyulladást.
Segít a fogyásban
Az elhízás azért is veszélyes, mert krónikus gyulladással járó anyagcserebeli és hormonális változásokat hoz magával. A tamarindban megtalálható tripszin inhibitor azonban hatékonyan szabályozza az éhségérzetért és a jóllakottságért felelős hormonokat, így segíthet az elhízás káros hatásainak kezelésében.
Féken tartja a vércukorszintet
A tamarind viszonylag magas cukortartalommal rendelkezik, viszont alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem okoz hirtelen kiugrásokat a vércukorszintben. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik cukorbetegségben szenvednek.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés