Ha túlzásba visszük, ez a vitamin szívrohamot és stroke-ot okozhat

GettyImages-1614462753
Olvasási idő kb. 4 perc

A B3-vitamin, más néven a niacin egy igen fontos vízoldékony vitamin, ami számos fontos szerepet tölt be a szervezetünkben. Segíti az anyagcserét, az idegrendszer és a bőr egészségét, valamint csökkenti a koleszterinszintet is. Nemrég azonban kiderült, ha túlzásba visszük a pótlását, akár végzetes kimenetelű betegséget is okozhat.

Bár a B3-vitamin hiánya súlyos betegségekhez vezethet, túlzott fogyasztása is negatív hatással lehet a szervezetre, ezért fontos betartani a napi ajánlott mennyiséget.

Ezért káros a vitamin a szívünknek

A B3-vitamin-hiány egyik jele lehet az a pellagrának nevezett betegség, amely bőrkiütéssel, emésztési problémákkal és idegrendszeri zavarokkal jelentkezik. A pellagra főként éhínséggel sújtott területeken fordul elő. Azonban azzal is árthatunk magunknak, ha túlzásba visszük a B3-vitamin bevitelét.

A vitamin lebontása közben keletkező bomlástermék káros hatással van a szívünkre
A vitamin lebontása közben keletkező bomlástermék káros hatással van a szívünkreChristoph Burgstedt/science Phot / Getty Images Hungary

A Clevelandi Klinika nemrég egy közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a korábbi kutatásokból arra következtethetünk, hogy a niacin segít az úgynevezett „rossz” koleszterin szintjének csökkentésében, ám azt még egyetlen vizsgálat sem igazolta, hogy a niacin valóban védelmet nyújtana a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. 

Sőt, a legutóbbi kutatások kifejezetten a B3-vitamin negatív hatásait mutatták ki.

Egy több mint négyezer résztvevő vérplazmamintáival folytatott vizsgálat során kiderült, hogy a túlzott niacinbevitel fokozza a szívinfarktus, a stroke és a korai elhalálozás veszélyét. Mint kiderült, ennek az az oka, hogy az emberi szervezet lebontja a felesleges B3-vitamint, és a folyamat során olyan bomlástermékek vagy metabolitok keletkeznek, amelyek gyulladáskeltő hatást fejtenek ki az erekben.

Az élelmiszerekben is megtalálható

A B3-vitamin igen gyakran megtalálható az étrendünkben. Több országban is évtizedek óta niacinnal dúsítják a gabonafélékből származó alapvető élelmiszereket, például a liszteket és a zabpelyheket. Teszik mindezt annak érdekében, hogy megelőzzék a tápanyaghiányhoz kapcsolódó betegségeket. Ennek ellenére a fentebb említett kutatás során az orvosok azt tapasztalták, hogy minden negyedik résztvevőnek magas volt a B3-vitamin bomlásából származó felesleges anyagok szintje, ami hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A gabonából készült élelemiszerek egy részét niacinnal dúsítják
A gabonából készült élelemiszerek egy részét niacinnal dúsítjákLucy Lambriex / Getty Images Hungary

Ez a felfedezés rávilágít arra, hogy továbbra is indokolt-e a liszt és gabonafélék niacinnal történő dúsításának folytatása. Továbbá a kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy orvossal való konzultáció nélkül nem javasolt a vény nélkül kapható niacinpótlók alkalmazása, melyek az utóbbi időben főként öregedésgátló hatásuk miatt váltak népszerűvé. 

Többet árthat, mint amennyit használ

A B3-vitaminnal kapcsolatos új eredmények azt is segíthetnek megmagyarázni, hogy a niacin miért nem lehet továbbra is a koleszterincsökkentő kezelések része.

A B3-vitamin lebontásából származó fölösleges anyag érelzáródást okozhat
A B3-vitamin lebontásából származó fölösleges anyag érelzáródást okozhatKateryna Kon/science Photo Libra / Getty Images Hungary

Az orvosok hangsúlyozták, hogy a niacin hatása mindig is paradoxon volt.

Annak ellenére, hogy a niacin csökkenti a koleszterinszintet, a klinikai előnyök mindig is kisebbek voltak, mint amit a „rossz” koleszterinszint csökkenésének mértéke alapján várták, hiszen a túlzott B3-bevitel olyan tisztázatlan káros hatásokat okozott, amelyek csak részben ellensúlyozták a koleszterinszint-csökkentés előnyeit. 

A fehér tea igazi védelmezője a szívünknek és a keringési rendszerünknek. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, a rendszeres fehértea-fogyasztással hogyan csökkenthető a szívinfarktus veszélye.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek