7 jel, ami arra utal, hogy vészesen kevés szénhidrátot fogyasztasz

GettyImages-1220399877

Sokan irtóznak a szénhidrátok bevitelétől, pedig a szervezetnek nagy szüksége van rájuk.

Az étrendi irányelvekben általában azt javasolják, hogy a napi kalóriabevitel 45-65 százaléka szénhidrátokból álljon. Ha fogyókúrázol, és/vagy többségében alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztasz, és ezáltal az arány 40 százalék alá csökken, annak komoly hatása lehet a szervezeted működésére nézve.

Ezért káros az alacsony szénhidrátbevitel

A szénhidrátok jelentik a szervezet elsődleges energiaforrását, emellett olyan fontos testi funkciókban vesznek részt, mint az anyagcsere vagy az emésztés. Ha ráadásul száműzni akarod őket az étrendedből, akkor nem csupán az üdítőkről és a süteményekről kell lemondanod, hanem a teljes kiőrlésű gabonafélékről, illetve számos zöldségről, gyümölcsről is, amelyek értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaznak.

A szénhidrátszegény étrend kellemetlen következményekkel járhat
A szénhidrátszegény étrend kellemetlen következményekkel járhatFertnig / Getty Images Hungary

A szakemberek ezért azt ajánlják, hogy a szénhidrátok túlzó mellőzése helyett inkább arra törekedj, hogy minél egészségesebb forrásokból juss hozzájuk. Ha erre nem figyelsz oda, és a szénhidrátbeviteled napi 100 gramm alá csökken, a következő intő jeleket tapasztalhatod.

1. Állandóan fáradtnak érzed magad

A szénhidrátok sokkal hatékonyabban alakulnak energiává, mint a fehérjék vagy a zsírok, így ha szénhidrátszegény étrendet folytatsz, az átlagosnál gyengébbnek és fáradtabbnak érezheted magad. Ez az edzési teljesítményedre is negatív hatással lehet.

2. Puffadással küzdesz

A fent említett okokból a szénhidrátbevitel csökkentése gyakran a rostbevitel visszaesésével jár, ami puffadás formájában ütközhet ki. Ha a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre cseréled, vagy gyümölcsöket fogyasztasz a reggelid mellé, azzal már önmagában is sokat tettél ez ellen.

3. Nehezen tudsz koncentrálni

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend negatívan befolyásolhatja a koncentrációs képességed, ami akár a munkád rovására is mehet. Ha ilyen jeleket tapasztalsz magadon, akkor ahelyett, hogy meginnál egy újabb kávét, ami maximum átmenetileg segít, uzsonnára fogyassz kiváló minőségű szénhidrátokat. A teljes kiőrlésű gabonafélék mellett idetartozik az édesburgonya, a kinoa, valamint a bogyós gyümölcsök.

A megfelelő rost-fehérje arány fenntartásával elkerülheted a vércukorszinted hirtelen kiugrását is.

A koncentrációs zavarok az alacsony szénhidrátbevitellel is összefügghetnek
A koncentrációs zavarok az alacsony szénhidrátbevitellel is összefügghetnekWestend61 / Getty Images Hungary

4. Hízni kezdesz

A csökkentett szénhidrátbevitel arra sarkallhatja a szervezeted, hogy fehérjéből vagy zsírból állítsa elő a saját glükózát. Ami pedig ennél is rosszabb, hogy az „éhezést” megelőzve a cukrot zsírként tárolhatja el. Ezért is fordulhat elő, hogy amikor fogyókúrázni próbálsz, nemhogy nem csökken, hanem tovább nő a kilóid száma.

5. Csak rövid időre tudsz jóllakni

Meglepő tény, de a szénhidrátok az éhségérzetet és a teltségérzetet szabályozva segítenek elnyomni az étvágyat. Nem szabad elfejteni azt sem, hogy a kevesebb szénhidrát gyakran kevesebb rostot is jelent, ami ilyen szempontból szintén befolyásoló tényező lehet.

Kutatások kimutatták, hogy azoknak, akik több rostot fogyasztanak, kisebb az étvágyuk, és kevesebb kalóriadús ételt esznek, mert az étkezéseket követően hosszabb időre érzik teltebbnek magukat. Náluk megfigyelhető, hogy általánosságban kevesebb kalóriát visznek be, és még enyhe fogyást is tapasztalhatnak anélkül, hogy fogyókúráztak volna.

Hiába eszel kevesebb szénhidrátot, ha utána hamarabb megéhezel
Hiába eszel kevesebb szénhidrátot, ha utána hamarabb megéhezelnensuria / Getty Images Hungary

6. Szabálytalan az emésztésed

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták egyik kellemetlen mellékhatása a székrekedés, ami azzal függ össze, hogy az emésztéshez nélkülözhetetlen rostokhoz (és vízhez) az ember a szükségesnél alacsonyabb mértékben jutsz hozzá. Ez a puffadáson túl további emésztőrendszeri problémákat, így például hasmenést is okozhat.

A megoldás az lehet, ha több egészséges rostforrást, így például zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz.

7. Rossz a leheleted

Ha a tested nem tudja a szénhidrátokat üzemanyagként felhasználni, így azokat zsírral kénytelen pótolni, aceton termelődik, amely a szervezetben felhalmozódva kellemetlen szagok forrása lehet. A rossz lehelet így egyszerűen annak a jele is lehet, hogy több szénhidrátra van szükséged.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek