Ha ilyen az emésztésed, három évet is öregedhet az agyad

GettyImages-1502770251

Egy új tanulmány összefüggést tárt fel a krónikus székrekedés és a hanyatló agyi funkciók között.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a krónikus székrekedésben szenvedőknél 73 százalékkal magasabb a kognitív hanyatlás kockázata, ami akár 3 év kognitív öregedéssel is felérhet. A tanulmány eredménye összecseng a korábban feltárt bizonyítékokkal, amelyek kapcsolatot találtak a bélmikrobiom és az agy egészsége között.

A jelek azt mutatják, hogy a rossz baktériumok felhalmozódása a bélben a kognitív hanyatlás potenciális kiváltó oka lehet.

A szakemberek ezért abban reménykednek, hogy a székletürítési szokások változásainak korai felismerése olyan beavatkozásokat és életmódbeli változásokat tehet lehetővé, amelyek hatással lehetnek az általános egészségügyi állapotra, beleértve a kognitív funkciókat is.

Így befolyásolhatja a székrekedés az agy egészségét

Világszerte az emberek mintegy 16 százaléka küzd székrekedéssel. Ez a jelenség nagyrészt olyan tényezőkre vezethető vissza, mint például a testmozgás hiánya vagy az elégtelen rostbevitel, ugyanakkor hozzájárulhat bizonyos gyógyszerek szedése is.

A krónikus székrekedés fokozhatja a szervezetben a gyulladást, és felgyorsíthatja az agy leépülését
A krónikus székrekedés fokozhatja a szervezetben a gyulladást, és felgyorsíthatja az agy leépülésétMotortion / Getty Images Hungary

A krónikus székrekedést történelmileg a gyulladással és hangulati rendellenességekkel, például a szorongással és depresszióval hozzák összefüggésbe – bár az agy egészségében játszott pontos szerepe máig nem tisztázott.

Jelenleg a legnagyobb kérdés az, hogy egy neurológia betegség, mint az Alzheimer-kór, okoz-e bakteriális elváltozásokat a bélben, vagy épp ellenkezőleg, a bélben bekövetkező bakteriális változásokat (például székrekedés miatt) neurológiai betegségek váltják ki.

Így vagy úgy, de a párhuzamban közrejátszhat, hogy a bolygóideg összeköti az emésztőrendszert az aggyal, és joggal merül fel a bélbaktériumok szerepe is. Erre utal, hogy a ritka székletürítéssel és kognitív hanyatlással küzdőknél kevesebb „jó” baktérium termelődik, amely a bélben gátat képezve megakadályozza a baktériumok és mikrobák véráramba jutását.

Lehetséges, hogy a krónikus székrekedésben szenvedőknél több gyulladást okozó baktérium van jelen.

A táplálkozásod révén is tehetsz ellene

Bár a székrekedés nem garancia arra, hogy az életkor előrehaladtával kognitív problémák lépnek fel, a tanulmány eredményéből az következik, hogy potenciális kockázati tényező lehet. A székrekedés tüneteit ezért az esetlegesen hosszú távon jelentkező egészségügyi problémák elkerülése végett is érdemes lehet kezelni.

A rostokban gazdag ételek fogyasztása enyhítheti a tüneteket
A rostokban gazdag ételek fogyasztása enyhítheti a tüneteketFlorin Ciobanu / Getty Images Hungary

Ehhez elengedhetetlen a megfelelő hidratálás, de segíthet a rostbevitel növelése, illetve a prebiotikus és probiotikus kiegészítés is. Vannak olyanok is, akik a magnézium-glicinátra esküsznek, míg mások kiegészítő megoldásként a medencefenék fizikoterápiás kezelésében hisznek.

Fontos szerepe lehet az étrendnek is, hiszen a növényi alapú élelmiszerekre összpontosító mediterrán étrend előnyei között rendszeresen felmerül a demencia megelőzése. Az aerob testmozgás pedig fokozza a véráramlást a testben, és serkenti az izom-összehúzódásokat, ami megkönnyíti a székletürítést.

Mindezek mellett ajánlott eleget aludni és csökkenteni a stresszt. Ezzel mindenképp jót teszel az agyadnak is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra