Ez a nyári gyümölcs a memóriád és vérkeringésed védőpajzsa

GettyImages-1718516602
Olvasási idő kb. 3 perc

A fekete szeder rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel, illetve a cukorbetegséggel szemben, valamint segít megelőzni a súlygyarapodást is. A gyümölcsben lévő vegyületek az agyi erekre is pozitív hatást gyakorolnak, így hosszabb ideig maradhat jó a memóriánk.

A szeder tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, emiatt alkalmas számos betegség megelőzésére. Nézzük, melyek a szeder legfontosabb egészségügyi előnyei.

A lábdagadást csökkentheted ezekkel az egészséges ételekkelA lábdagadást csökkentheted ezekkel az egészséges ételekkel

Vannak olyan ételek, amelyek gyógyírt jelenthetnek a lábdagadásra.

Tovább olvasom

A szeder rákellenes növényi vegyületekben gazdag

A szeder gazdag forrása azoknak az antocianinoknak, vagyis azoknak az erős növényi vegyületeknek, amelyek felelősek a bogyós gyümölcs mélylila színéért és értékes egészségügyi előnyeiért. 

A szederben lévő növényi vegyületek felelősek a gyümölcs sötét színéért és az egészségügyi előnyeiért
A szederben lévő növényi vegyületek felelősek a gyümölcs sötét színéért és az egészségügyi előnyeiértDavid Burton / Getty Images Hungary

Mindemellett a szederben egyéb más növényi vegyületek is nagy mennyiségben megtalálhatók, beleértve a flavonolokat és az ellagitanninokat, amelyek szintén jótékony, egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A szeder segíthet csökkenteni a szívbetegségek és a rák kockázatát

Egy tanulmány szerint a szederlé antocianintartalma védő hatást fejt ki a szívbetegségek ellen azáltal, hogy megakadályozza a véralvadást, és elősegíti az erek ellazulását, segítve ezzel a vér szabadabb áramlását. 

10 élelmiszer, ami csökkenti a vérnyomást10 élelmiszer, ami csökkenti a vérnyomást

A bogyós gyümölcsök is azon élelmiszerek közé tartoznak, amelyek csökkentik a vérnyomást

Tovább olvasom

A szeder C-vitaminban és káliumban is gazdag, mindkettő támogatja a szív- és az érrendszer működését.

Bizonyított tény, hogy az egészséges táplálkozás csökkentheti a rák kockázatát. A kutatások szerint a szederben található növényi vegyületek számos rákellenes előnnyel rendelkeznek, és így meggátolhatják a rákos sejtek növekedéséért felelős enzim termelődését.

Javítja az agyműködést és mérsékli a gyulladást, ha gyakran eszel szedret

A szeder rendszeres fogyasztása javítja a motoros és a kognitív funkciókat, mivel az erdei szeder polifenoltartalma védő hatást gyakorol az agyra. A szeder kiváló forrása a mangánnak is, ami szintén fontos szerepet játszik az agyműködésben.

A szeder a memóriánkra is jó hatással van
A szeder a memóriánkra is jó hatással vandamircudic / Getty Images Hungary

A szeder védelmet nyújthat a gyulladással járó betegségek ellen is, beleértve az ízületi gyulladást és a gyomorfekély által okozott gyulladását is. Emellett a szeder antibakteriális és vírusellenes hatással is rendelkezik. 

Támogathatja a bélrendszer egészségét is a szeder

A szederben található polifenolok, köztük az antocianinok, üzemanyagforrásként szolgálnak a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok számára. Ezek a baktériumok a polifenolokat aktív vegyi anyagokká alakítják át, amelyek segítenek megőrizni a belek egészségét, valamint immunrendszerünk megfelelő működését.

A helytelen táplálkozásnak nemcsak a testsúlyunk, hanem egy idő után a májunk is kárát láthatja. Ha szeretnéd tudni, melyek azok az élelmiszerek, amelyek kifejezetten jót tesznek a májunknak, olvasd el az erről szóló cikkünket is. 

Ezek az ételek védik leginkább a májatEzek az ételek védik leginkább a májat

Akár májbetegséghez is vezethet a zsíros, sós és cukros ételek túlzott fogyasztása. Íme néhány élelmiszer, amely segít megvédeni májad egészségét.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek