A szeder tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal, emiatt alkalmas számos betegség megelőzésére. Nézzük, melyek a szeder legfontosabb egészségügyi előnyei.
A szeder rákellenes növényi vegyületekben gazdag
A szeder gazdag forrása azoknak az antocianinoknak, vagyis azoknak az erős növényi vegyületeknek, amelyek felelősek a bogyós gyümölcs mélylila színéért és értékes egészségügyi előnyeiért.

Mindemellett a szederben egyéb más növényi vegyületek is nagy mennyiségben megtalálhatók, beleértve a flavonolokat és az ellagitanninokat, amelyek szintén jótékony, egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A szeder segíthet csökkenteni a szívbetegségek és a rák kockázatát
Egy tanulmány szerint a szederlé antocianintartalma védő hatást fejt ki a szívbetegségek ellen azáltal, hogy megakadályozza a véralvadást, és elősegíti az erek ellazulását, segítve ezzel a vér szabadabb áramlását.
A szeder C-vitaminban és káliumban is gazdag, mindkettő támogatja a szív- és az érrendszer működését.
Bizonyított tény, hogy az egészséges táplálkozás csökkentheti a rák kockázatát. A kutatások szerint a szederben található növényi vegyületek számos rákellenes előnnyel rendelkeznek, és így meggátolhatják a rákos sejtek növekedéséért felelős enzim termelődését.
Javítja az agyműködést és mérsékli a gyulladást, ha gyakran eszel szedret
A szeder rendszeres fogyasztása javítja a motoros és a kognitív funkciókat, mivel az erdei szeder polifenoltartalma védő hatást gyakorol az agyra. A szeder kiváló forrása a mangánnak is, ami szintén fontos szerepet játszik az agyműködésben.

A szeder védelmet nyújthat a gyulladással járó betegségek ellen is, beleértve az ízületi gyulladást és a gyomorfekély által okozott gyulladását is. Emellett a szeder antibakteriális és vírusellenes hatással is rendelkezik.
Támogathatja a bélrendszer egészségét is a szeder
A szederben található polifenolok, köztük az antocianinok, üzemanyagforrásként szolgálnak a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok számára. Ezek a baktériumok a polifenolokat aktív vegyi anyagokká alakítják át, amelyek segítenek megőrizni a belek egészségét, valamint immunrendszerünk megfelelő működését.
A helytelen táplálkozásnak nemcsak a testsúlyunk, hanem egy idő után a májunk is kárát láthatja. Ha szeretnéd tudni, melyek azok az élelmiszerek, amelyek kifejezetten jót tesznek a májunknak, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés