Ez a hazánkban is honos gomba akár az Alzheimer-kórt is megelőzheti

GettyImages-1422348702

A Magyarországon 2018-ban az év gombájának választott süngombát hosszú évszázadok óta alkalmazzák egészségvédő célokra.

A gyógygombák használta egészen Kr. e. 450-re nyúlik vissza, amikor a görög orvos, Hippokratész felfedezte gyulladáscsökkentő tulajdonságaikat, valamint a sebgyógyításban betöltött szerepüket. Ilyen előnyökkel bírhat a süngomba is, amely pomponszerű alakot öltve öreg vagy elhalt széles levelű fák törzsén nő.

A süngomba egészségügyi előnyei

A hazánkban 2005 óta védett süngomba két részből áll: a látható termőtestből, vagyis magából a gombából, illetve a micéliumból, a gyökérre emlékeztető alsó szerkezetből. Mindkettő olyan bioaktív vegyületeket tartalmazhat, amelyek rákellenes, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságaikkal jótékony hatással lehetnek a fizikai, a kognitív és a mentális egészségre.

A süngomba jótékony hat az idegek és az agy egészségére
A süngomba jótékony hat az idegek és az agy egészségéreElisa Cicinelli / Getty Images Hungary

Erre utal a Journal of Agricultural and Food Chemistry 2015-ös tudományos összefoglalója is, mely szerint a süngomba nemcsak az idegek védelmében játszhat szerepet, hanem potenciálisan szabályozhatja a vércukorszintet, csökkentheti a koleszterinszintet, enyhítheti a magas vérnyomást, javíthatja az energiaszintet, lassíthatja a biológiai öregedést, továbbá támogathatja a szív, a máj és a vesék egészségét.

És ez még minden! Az alábbi egészségügyi előnyöket kutatási eredmények is igazolják.

1. Csökkenti a depresszió tüneteit

A Journal of Molecular Science 2020-as tanulmánya szerint a süngomba alternatív kezelési módként alkalmas lehet a depresszió tüneteinek enyhítésére, mivel fogyasztása segít visszaállítani a neurotranszmitterrek egyensúlyát, növeli az idegnövekedési faktort, és minimalizálja a betegséghez kapcsolódó gyulladást.

2. Javítja az agy egészségét

A süngomba idegnövekedési faktorra gyakorolt hatása lehetővé teszi, hogy védelmet nyújtson a kognitív károsodást okozó betegségekkel szemben, mint amilyen az Alzheimer-kór is.

A süngomba egyfajta nootróp, vagyis olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek javítják az agyműködést.

A Phytotherapy Research ezt egy kísérlettel igazolta: azok az 50 és 80 év közötti korú felnőttek, akik 16 héten keresztül naponta három alkalommal 250 milligramm porított süngombát tartalmazó tablettát szedtek, jobb eredményt értek el a kognitív funkciókat vizsgáló teszten, mint azok, akik placebót kaptak.

3. Elősegíti a felépülést az agysérülések után

Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a süngomba egy másik, lepketapló néven ismert gombafajjal egyetemben neuroprotektív hatású, így felgyorsíthatja a traumás agysérülésekből való felépülést.

A traumás agysérülés által okozott neurodegeneráció vagy az idegsejtek progresszív lebomlása további állapotokhoz, például Parkinson-kórhoz vezethet.

A süngombával történő kezelés azonban csökkentheti a trauma hatását, és enyhítheti a szövődményként jelentkező Parkinson-kór tüneteit.

4. Oldja a szorongást és a stresszt

A Biomedical Research 2010-es tanulmánya alapján a süngombatartalmú készítmények szedése stressz- és szorongásoldó hatású lehet. Azok a résztvevők legalábbis, akik 4 héten keresztül napi 500 milligramm porított süngombát fogyasztottak, arról számoltak be, hogy enyhült a szorongásuk.

A tanulmány szerzői úgy vélik, ez is azzal függhet össze, hogy a parazitaként élő gombafaj befolyásolja az idegnövekedési faktort.

5. Támogatja a gyomor-bél rendszer egészségét

A süngomba fogyasztásának előnyei a bélrendszerre is kiterjednek, mivel gátolja a helicobacter pylori (H. pylori) baktériumok tevékenységét, amelyek különféle gyomorpanaszokért felelősek, beleértve a fekélyeket is.

Leginkább tabletta formájában lehet beszerezni
Leginkább tabletta formájában lehet beszerezniWirestock / Getty Images Hungary

Így érdemes alkalmaznod

A süngomba leginkább táplálékkiegészítő, például kapszula vagy por formájában érhető el, amely ételekhez és italokhoz is hozzákeverhető. Ami az adagolását illeti, a szakemberek napi 3 alkalommal 250–500 milligrammos mennyiség bevitelét javasolják.

Bár a legtöbben jól tolerálják, szedése olyan mellékhatásokkal járhat, mint a hányinger, a bőrkiütés vagy a gyomor-bél rendszeri kellemetlenségek.

Ha asztmás vagy allergiás vagy, alkalmazása előtt feltétlenül konzultálj orvosoddal, mert az arra érzékenyeknél csalánkiütést, hasmenést és hasi fájdalmat okozhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek