Ez a hazánkban is honos gomba akár az Alzheimer-kórt is megelőzheti

GettyImages-1422348702

A Magyarországon 2018-ban az év gombájának választott süngombát hosszú évszázadok óta alkalmazzák egészségvédő célokra.

A gyógygombák használta egészen Kr. e. 450-re nyúlik vissza, amikor a görög orvos, Hippokratész felfedezte gyulladáscsökkentő tulajdonságaikat, valamint a sebgyógyításban betöltött szerepüket. Ilyen előnyökkel bírhat a süngomba is, amely pomponszerű alakot öltve öreg vagy elhalt széles levelű fák törzsén nő.

A süngomba egészségügyi előnyei

A hazánkban 2005 óta védett süngomba két részből áll: a látható termőtestből, vagyis magából a gombából, illetve a micéliumból, a gyökérre emlékeztető alsó szerkezetből. Mindkettő olyan bioaktív vegyületeket tartalmazhat, amelyek rákellenes, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságaikkal jótékony hatással lehetnek a fizikai, a kognitív és a mentális egészségre.

A süngomba jótékony hat az idegek és az agy egészségére
A süngomba jótékony hat az idegek és az agy egészségéreElisa Cicinelli / Getty Images Hungary

Erre utal a Journal of Agricultural and Food Chemistry 2015-ös tudományos összefoglalója is, mely szerint a süngomba nemcsak az idegek védelmében játszhat szerepet, hanem potenciálisan szabályozhatja a vércukorszintet, csökkentheti a koleszterinszintet, enyhítheti a magas vérnyomást, javíthatja az energiaszintet, lassíthatja a biológiai öregedést, továbbá támogathatja a szív, a máj és a vesék egészségét.

És ez még minden! Az alábbi egészségügyi előnyöket kutatási eredmények is igazolják.

1. Csökkenti a depresszió tüneteit

A Journal of Molecular Science 2020-as tanulmánya szerint a süngomba alternatív kezelési módként alkalmas lehet a depresszió tüneteinek enyhítésére, mivel fogyasztása segít visszaállítani a neurotranszmitterrek egyensúlyát, növeli az idegnövekedési faktort, és minimalizálja a betegséghez kapcsolódó gyulladást.

2. Javítja az agy egészségét

A süngomba idegnövekedési faktorra gyakorolt hatása lehetővé teszi, hogy védelmet nyújtson a kognitív károsodást okozó betegségekkel szemben, mint amilyen az Alzheimer-kór is.

A süngomba egyfajta nootróp, vagyis olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek javítják az agyműködést.

A Phytotherapy Research ezt egy kísérlettel igazolta: azok az 50 és 80 év közötti korú felnőttek, akik 16 héten keresztül naponta három alkalommal 250 milligramm porított süngombát tartalmazó tablettát szedtek, jobb eredményt értek el a kognitív funkciókat vizsgáló teszten, mint azok, akik placebót kaptak.

3. Elősegíti a felépülést az agysérülések után

Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a süngomba egy másik, lepketapló néven ismert gombafajjal egyetemben neuroprotektív hatású, így felgyorsíthatja a traumás agysérülésekből való felépülést.

A traumás agysérülés által okozott neurodegeneráció vagy az idegsejtek progresszív lebomlása további állapotokhoz, például Parkinson-kórhoz vezethet.

A süngombával történő kezelés azonban csökkentheti a trauma hatását, és enyhítheti a szövődményként jelentkező Parkinson-kór tüneteit.

4. Oldja a szorongást és a stresszt

A Biomedical Research 2010-es tanulmánya alapján a süngombatartalmú készítmények szedése stressz- és szorongásoldó hatású lehet. Azok a résztvevők legalábbis, akik 4 héten keresztül napi 500 milligramm porított süngombát fogyasztottak, arról számoltak be, hogy enyhült a szorongásuk.

A tanulmány szerzői úgy vélik, ez is azzal függhet össze, hogy a parazitaként élő gombafaj befolyásolja az idegnövekedési faktort.

5. Támogatja a gyomor-bél rendszer egészségét

A süngomba fogyasztásának előnyei a bélrendszerre is kiterjednek, mivel gátolja a helicobacter pylori (H. pylori) baktériumok tevékenységét, amelyek különféle gyomorpanaszokért felelősek, beleértve a fekélyeket is.

Leginkább tabletta formájában lehet beszerezni
Leginkább tabletta formájában lehet beszerezniWirestock / Getty Images Hungary

Így érdemes alkalmaznod

A süngomba leginkább táplálékkiegészítő, például kapszula vagy por formájában érhető el, amely ételekhez és italokhoz is hozzákeverhető. Ami az adagolását illeti, a szakemberek napi 3 alkalommal 250–500 milligrammos mennyiség bevitelét javasolják.

Bár a legtöbben jól tolerálják, szedése olyan mellékhatásokkal járhat, mint a hányinger, a bőrkiütés vagy a gyomor-bél rendszeri kellemetlenségek.

Ha asztmás vagy allergiás vagy, alkalmazása előtt feltétlenül konzultálj orvosoddal, mert az arra érzékenyeknél csalánkiütést, hasmenést és hasi fájdalmat okozhat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra