Az úgynevezett közétkeztetés, a menza vagy a kantin, a kifőzde a sarkon vagy a strandon és a pláza étterme nincs felkészülve ezeknek a szükségleteknek a kielégítésére. A vegetáriánusok a legtöbb helyen még mindig rántott karfiolra vannak ítélve, a gluténérzékenyek a rizsre, a cukorbetegek pedig egyszerűen csak egyenek húst salátával. Pedig ezek az táplálkozási kívánalmak nem holmi hóbortok, gyakran egészséget és életet is menthetnek. Így ahhoz, hogy ki tudjuk szolgálni magunk, érdemes megtanulni a dobozolás művészetét.
Első lépés – megfelelő tárolóedények beszerzése az ételhez
Érdemes több méretben beszerezni a dobozainkat, hiszen attól függően, hogy tízórait vagy ebédhez köretet szeretnénk magunkkal vinni, változhat a méret iránti igény. Mindenképpen jól zárható, hosszú távon újra és újra használható, hőálló edényt vásároljunk, gondolva ezzel környezetünk védelmére is. Ezek az ételbokszok táskánk állandó vendégei lesznek, velünk lesznek munkába menet s jövet, elkísérnek minket strandra vagy moziba, piknikre és kirándulásokra is. Így nyugodtan keressünk belőlük valami igazán szépet, válasszunk úgy, mint például egy pénztárcát, színeset, díszeset, formatervezettet, hogy öröm legyen beléjük pakolni a finomabbnál finomabb falatokat.
Második lépés – az otthoni éléskamra feltöltése
Hiába van meg a megfelelő doboz, ha nem tudjuk azt megtölteni. Az, hogy otthon mindig kéznél legyenek az alapanyagok, amelyek a dobozainkban velünk tarthatnak, egy jó bevásárlólistán múlik. A reggeli az esetek nagy többségében még a konyhánkban megtörténik, hiszen az a tökéletes, ha azt ébredés után 30-60 percen belül elfogyasztjuk. Indulhatunk dolgozni vagy sportolni, nem javasolt éhgyomorral nekivágni a napnak. Természetesen azonban vannak olyan esetek, amikor a reggeli is elvitelre készül. A hagyományos alufóliás csomagolás helyett válasszuk bátran itt is az ételbokszot, amelybe a teljes kiőrlésű gabonából készült szendvics mellé kerülhet még némi magokkal szórt zöldsaláta, száljaira vágott sárgarépa, esetleg ha indulás előtt van két perccel több időnk, még egy kis grillezett sajt is bőven elfér a fentiek mellett. Bárhová is visszük ezt magunkkal, öröm lesz elfogyasztani.
Egészséges tízórai vagy uzsonna a strandon
Ezek azok a kisebb étkezések, amelyek segítenek testünknek és lelkünknek is az ebéd vagy a vacsora időpontjáig. Ha bevezetjük az étrendünkbe fogyasztásukat, biztosan el tudjuk kerülni, hogy a főétkezések alkalmával túl sokat együnk egyszerre, és még az anyagcserénket is serkenteni tudjuk, ha betartjuk az étkezések közötti 3 órás idősávokat.
Napi energiaszükségletünk 10-15 százalékát kell, hogy fedezzük a délelőtti és a délutáni evéssel, ami igazán nem nagy tétel. Viszont ha felkészületlenek vagyunk, itt könnyen csúszhat hiba a rendszerbe, hiszen a boltban kínált müzliszeletek sok olyan összetevőt is tartalmaznak, amelyeket tudatos fogyasztó nem vásárol szívesen mindennap. Egy alma elfogyasztása pedig nem fedezi azt a kívánalmat, hogy mindhárom makrotápanyag, a szénhidrát, a zsír és a fehérje is legyen ott minden étkezésnél a tányérunkon. Vagy a dobozunkban. Ezért az alma mellé tegyünk be néhány szem mandulát vagy diót. Készítsünk otthon elvitelre joghurtot zab- vagy rozspehellyel és néhány szem friss eperrel, vagy vigyük magunkkal az előző napon készített zabpelyhes kókuszgolyónkból, zablisztes piskótánkból vagy almás-mákos sütinkből. Ezen felsoroltak csak példák arra, milyen egészséges finomságokat fogyaszthatunk büntetlenül a kisétkezések alkalmával, melyek összetevőiket nézve nem tartalmazzák az iparilag sokszorosan feldolgozott élelmiszerek egészségünkre kedvezőtlen hatással bíró alapanyagait, sokkal finomabbak, és még a vonalainkra is vigyáznak. Csak magunkkal kell vinni őket.
Ebéd a strandon
Az ebéd hatékonyságát általában a főétellel elfogyasztott köret adja meg. Önmagában egy szelet hús zöldsalátával nem tartalmazza azt a mennyiségű és összetételű tápanyag-kombinációt, amelyre egy felnőtt embernek a nap közepén szüksége lenne. Ha pedig egy gazdag marhagulyást eszünk, mellé már nem nagyon passzol például egy krumplis vagy rizses második fogás. És az is igaz, hogy itthon szeretünk meleg ételt ebédelni, így azt dobozban magunkkal vinni és csak úgy elővenni – nem szokványos. Ha mégsem szeretnék feladni, hogy az ebédünket is olcsón, egyszerűen, mégis igényeinket maximálisan kielégítve fogyasszuk el, akkor például simán elfér a táskánkban egy adag az előző este elkészített teljes kiőrlésű vagy más, értékes gabonából készült nokedliből, amihez csak egy kis forró pörköltet kell szerezni, köret nélkül, és máris kész a magyaros reformebédünk.
Bagyinka Tímea
A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés