Ha ezt a zöldséget eszed, kidugul az orrod

GettyImages-1220799668 (1)

Kora tavasztól késő őszig megterem ez a zöld levelű növény. A kiváló immunerősítő sóska azonban nemcsak valódi vitaminforrás, de az őszi náthák idején is jóbarátunk lehet.

Immunerősítőként is kiváló táplálékunk lehet szinte egész évben a sóska. Magas vitamin- és gyümölcssavtartalma miatt az őszi időszakban élénkítő hatását is kiaknázhatjuk, ha rendszeresen fogyasztjuk. 

A keserűfűfélék családjába tartozó mezei sóska évelő növény, vagyis ha egyszer elvetettük magjait, utána rendszeresen, akár 3-4 éven keresztül élvezhetjük a friss, zsenge levelek zamatát. A Kárpát-medencében őshonos, ahol vadon élő alakjai szinte mindenféle termőterületen megtalálhatóak. Mindegyik változata ehető. 

Az immunrendszert erősítő sóska tavasztól őszig megterem
Az immunrendszert erősítő sóska tavasztól őszig megteremalicjane / Getty Images Hungary

A népi gyógyászat csodaszere

Harsogó zöld leveleit frissen szedve főzelékek, turmixok és mártások alapanyagaként fogyasztjuk. Egyes vidékeken a nép nyelve bábikónak vagy rekenyének nevezi. Jellegzetes, savanyú ízét az oxálsavnak köszönheti. 

A sóska minden része fogyasztható, levelét frissen, míg föld alatti részeit szárítás és porítás után gyógyászati célokra hasznosíthatjuk.

A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat is tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. Mindezek miatt igazán változatos problémákat kezelhetünk vele, ezeket vesszük most sorra. 

Egy marék napfény

A zöld levelek klorofillban gazdagok, már önmagában ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen ezek az anyagok segítik a hemoglobinszint megemelkedését a szervezetben. A napfény energiáját haszonsító zöld pigmenteknek köszönhetően a klorofillban gazdag növények, így a sóska is képesek szénhidrátokat előállítani vízből és szén-dioxidból. A klorofill molekuláris felépítése majdnem azonos a vérünkben található hemoglobinnal, melynek legfőbb szerepe az oxigén felvétele és szállítása. A sóskafogyasztásnak köszönhetően e miatt az anyag miatt vérünk sokkal hatékonyabban képes a sejtekhez eljuttatni a tápanyagokat, vérünk pedig oxigéndúsabbá válik. Ettől érezhetjük magunkat frissnek bizonyos zöld színű nővények fogyasztását követően. 

Készíthetünk belőle smoothie-t is
Készíthetünk belőle smoothie-t isNatalia Kokhanova / Getty Images Hungary

A sóska egyik legújabb felhasználási módja is ezt aknázza ki, ugyanis kiváló smoothi- alapanyag. A nyers, zöld levelekből változatos, vitamindús gyümölcsökkel gazdagított koktél perfekt napindító lehet, hiszen képes felpörgetni szervezetünket anélkül, hogy bármiféle káros hatása lenne. 

A népi gyógyászatban a vérszegénység egyik gyógyszereként is ismerték a hemoglobinra gyakorolt előnyös tulajdonsága miatt. De nem mehetünk el vitamintartalma mellett sem, hiszen a nyár végével egyre nagyobb szükségünk van vitaminraktáraink feltöltésére, és erre is kiválóan alkalmas.

Kis levélben sok vitamin

Táplálkozástani értékét elsősorban magas C-vitamin-tartalmának köszönhetjük. Gazdag B1-, B2- és B9-vitaminokban. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin segít javítani a látást, csökkenti az éjjeli látási nehézségeket és a farkasvakságot egyaránt. Csontjaink szempontjából is előnyös, ugyanis magas a kalciumtartalma. Segít a csontok megerősítésében és állapotuk megtartásában. Eme tulajdonságát főként az idősebb generáció aknázhatja ki, hiszen a csontritkulás ellen is kifejezetten hatékony a nagy mennyiségben felszívódó kalcium a szervezet számára. 

De nem csak belsőleg, külsőleg is alkalmazhatjuk, régen a törések és ficamok helyére gyökeréből főzött levét használták, ebbe áztatták a kötéseket.

A klorofill élénkít és frissít
A klorofill élénkít és frissítWestend61 / Getty Images Hungary

Frissít és élénkít

Bővelkedik káliumban, kalciumban, foszforban, mészben, nátriumban, flavonoidokban és vasban egyaránt, de gazdag úgynevezett gyümölcssavban is, ami miatt nemcsak belsőleg, de bőrünk állapotára is pozitív hatással lehet. A gyümölcssavas bőrszépítő módszerek a bőr öregedésének gátjai lehetnek. 

Ha náthás vagy, egyél sóskát!

Magas vitamin- és nyomelemtartalmát több szempontból is vizsgálták már az elmúlt évtizedek során, s kiderült, nem véletlen, hogy annyira elterjedt a fogyasztása a régebbi korokban. Az igénytelen, hidegtűrő, bőtermő növény ugyanis nem csak vizelethajtó hatású, hanem kiváló nyákoldó is. Képes szervezetünk védekezőképességét növelni a bacilusokkal teli időszakokban, tökéletes immunerősítő. Egyes kutatások szerint képes az orrjáratokat megtisztítaniilletve segít a légzőrendszer akut és krónikus betegségei esetén. Enyhíti a légzőrendszer gyulladásait is. 

Vigyázzunk azonban, hogy túlzásba ne vigyük, magas oxálsavtartalmának köszönhetően nagy mennyiségű, mindennapos fogyasztását ellenjavallják az orvosok. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra