Immunerősítőként is kiváló táplálékunk lehet szinte egész évben a sóska. Magas vitamin- és gyümölcssavtartalma miatt az őszi időszakban élénkítő hatását is kiaknázhatjuk, ha rendszeresen fogyasztjuk.
A keserűfűfélék családjába tartozó mezei sóska évelő növény, vagyis ha egyszer elvetettük magjait, utána rendszeresen, akár 3-4 éven keresztül élvezhetjük a friss, zsenge levelek zamatát. A Kárpát-medencében őshonos, ahol vadon élő alakjai szinte mindenféle termőterületen megtalálhatóak. Mindegyik változata ehető.
A népi gyógyászat csodaszere
Harsogó zöld leveleit frissen szedve főzelékek, turmixok és mártások alapanyagaként fogyasztjuk. Egyes vidékeken a nép nyelve bábikónak vagy rekenyének nevezi. Jellegzetes, savanyú ízét az oxálsavnak köszönheti.
A sóska minden része fogyasztható, levelét frissen, míg föld alatti részeit szárítás és porítás után gyógyászati célokra hasznosíthatjuk.
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat is tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. Mindezek miatt igazán változatos problémákat kezelhetünk vele, ezeket vesszük most sorra.
Egy marék napfény
A zöld levelek klorofillban gazdagok, már önmagában ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen ezek az anyagok segítik a hemoglobinszint megemelkedését a szervezetben. A napfény energiáját haszonsító zöld pigmenteknek köszönhetően a klorofillban gazdag növények, így a sóska is képesek szénhidrátokat előállítani vízből és szén-dioxidból. A klorofill molekuláris felépítése majdnem azonos a vérünkben található hemoglobinnal, melynek legfőbb szerepe az oxigén felvétele és szállítása. A sóskafogyasztásnak köszönhetően e miatt az anyag miatt vérünk sokkal hatékonyabban képes a sejtekhez eljuttatni a tápanyagokat, vérünk pedig oxigéndúsabbá válik. Ettől érezhetjük magunkat frissnek bizonyos zöld színű nővények fogyasztását követően.
A sóska egyik legújabb felhasználási módja is ezt aknázza ki, ugyanis kiváló smoothi- alapanyag. A nyers, zöld levelekből változatos, vitamindús gyümölcsökkel gazdagított koktél perfekt napindító lehet, hiszen képes felpörgetni szervezetünket anélkül, hogy bármiféle káros hatása lenne.
A népi gyógyászatban a vérszegénység egyik gyógyszereként is ismerték a hemoglobinra gyakorolt előnyös tulajdonsága miatt. De nem mehetünk el vitamintartalma mellett sem, hiszen a nyár végével egyre nagyobb szükségünk van vitaminraktáraink feltöltésére, és erre is kiválóan alkalmas.
Kis levélben sok vitamin
Táplálkozástani értékét elsősorban magas C-vitamin-tartalmának köszönhetjük. Gazdag B1-, B2- és B9-vitaminokban. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitamin segít javítani a látást, csökkenti az éjjeli látási nehézségeket és a farkasvakságot egyaránt. Csontjaink szempontjából is előnyös, ugyanis magas a kalciumtartalma. Segít a csontok megerősítésében és állapotuk megtartásában. Eme tulajdonságát főként az idősebb generáció aknázhatja ki, hiszen a csontritkulás ellen is kifejezetten hatékony a nagy mennyiségben felszívódó kalcium a szervezet számára.
De nem csak belsőleg, külsőleg is alkalmazhatjuk, régen a törések és ficamok helyére gyökeréből főzött levét használták, ebbe áztatták a kötéseket.
Frissít és élénkít
Bővelkedik káliumban, kalciumban, foszforban, mészben, nátriumban, flavonoidokban és vasban egyaránt, de gazdag úgynevezett gyümölcssavban is, ami miatt nemcsak belsőleg, de bőrünk állapotára is pozitív hatással lehet. A gyümölcssavas bőrszépítő módszerek a bőr öregedésének gátjai lehetnek.
Ha náthás vagy, egyél sóskát!
Magas vitamin- és nyomelemtartalmát több szempontból is vizsgálták már az elmúlt évtizedek során, s kiderült, nem véletlen, hogy annyira elterjedt a fogyasztása a régebbi korokban. Az igénytelen, hidegtűrő, bőtermő növény ugyanis nem csak vizelethajtó hatású, hanem kiváló nyákoldó is. Képes szervezetünk védekezőképességét növelni a bacilusokkal teli időszakokban, tökéletes immunerősítő. Egyes kutatások szerint képes az orrjáratokat megtisztítani, illetve segít a légzőrendszer akut és krónikus betegségei esetén. Enyhíti a légzőrendszer gyulladásait is.
Vigyázzunk azonban, hogy túlzásba ne vigyük, magas oxálsavtartalmának köszönhetően nagy mennyiségű, mindennapos fogyasztását ellenjavallják az orvosok.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés