A vitaminoktól azt reméljük, hogy hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez és segítenek elkerülni a hiányállapotok kialakulását, amelyek adott esetben súlyos betegségeket vonhatnak maguk után. De ez nem jelenti azt, hogy jó ötlet lenne mindenféle korlátozás nélkül, marokszámra szedni őket. Melissa Young, a funkcionális orvostudományok szakértője elmagyarázza, mi történik, ha túl sok D-vitamin jut a szervezetünkbe, és mi köze van ennek a K-vitaminhoz.
Mire szolgál a D-vitamin?
A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely erősíti az immunrendszert, elősegíti a kalcium felszívódását, illetve annak hatását erősítve jótékonyan befolyásolja a csontok egészségét. Ezt a vitamint az emberi szervezet az ultraibolya sugarakból állítja elő, de mivel őseinkhez képest kevesebbet időzünk a szabadban, és jobban ki vagyunk téve a napsugárzás káros hatásainak, nem feltétlenül jutunk hozzá elégséges mennyiségben. Itt jönnek képbe a táplálékkiegészítők.
Mennyi D-vitamint igényel a szervezet?
A Semmelweis Egyetem ajánlása szerint a D-vitamin pótlására az októbertől márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében. Ez a mennyiség orvosi felügyelet nélkül is szedhető, és hosszú távon is biztonságos.
„A csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE, kisiskoláskorban 1000 NE, a kamaszkorban 2000 NE gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt ősszel-télen, amikor nem ér bennünket elegendő napfény. A tavaszi, nyári hónapokban – áprilistól októberig – napi mintegy félórányi szabad levegőn, napon töltött tartózkodással biztosíthatjuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamint, így ilyenkor nem kell pótolni” – írja holnapján az egyetem.
Csak az a bökkenő, hogy még mindig sokan vannak, akik nincsenek tisztában adagolásának szabályaival, ráadásul az interneten tucatjával kaphatók azok a táplálékkiegészítők, amelyek akár 10 000 NE, vagy ennél is több D-vitamin tartalmaznak.
Hacsak nem áll fenn súlyos hiányállapot, mindennapos bevitele mellett ez a mennyiség veszélyes lehet az egészségre.
Az orvosszakértő szerint a vér D-vitamin-szintje akkor válik problémássá, ha átlépi a 100 ng/ml értéket, ami már toxikus hatású lehet, és extra kalciumfelszívódással jár. Ez pedig olyan tünetekhez vezethet, mint az izomfájdalom, a hangulati zavarok, a hasi fájdalom, a gyakori vizelési inger vagy a vesekő kialakulása.
Fontos kiemelni, hogy a D-vitamin-toxicitás kizárólagos oka a táplálékkiegészítők szedése. Vagyis, ha egészséges vagy, és a napfénnyel pótolod a D-vitamint, nincs mitől félned.
Hogy jön képbe a K-vitamin?
Az elsősorban a leveles zöldségekből, a brokkoliból, a kelbimbóból, az avokádóból, a tonhalból és a szójából felvehető K-vitamin serkenti a véralvadást, elősegíti a sebgyógyulást, valamint hozzájárul a csontok egészségének megőrzéséhez.
A D-vitaminnal ellentétben a legtöbb ember elegendő K-vitaminhoz jut az étrendjéből. Mivel a felesleges mennyiség a májban raktározódik el, hiányállapot csak nagyon ritkán lép fel.
De vajon a táplálékkiegészítőkben miért szokták D3-vitaminnal párosítani? Azért, mert egyes kutatások szerint a K-vitamin megakadályozhatja, hogy a D-vitamin és a kalcium káros mellékhatásokat okozzon. Ennek a felismerésnek a megerősítéséhez ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek.
Mi az a mennyiség, ami már túl sok?
A kutatók még abban sem értenek egyet, hogy a K-vitamin-toxicitás egyáltalán létezik-e. Azok szerint, akik igen, csak nagyon ritkán fordul elő, de potenciálisan súlyos következményekkel járhat.
Ennek az lehet az oka, hogy a K-vitamin kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel – különösen a vérhígítókkal, megzavarva azok hatását. A szakemberek ezért nem győzik hangsúlyozni: mielőtt új gyógyszerek vagy táplálékkiegészítők szedésébe kezdenél, mindig érdemes kikérned orvosod vagy gyógyszerészed tanácsát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés