Sokak kedvenc zöldsége kettős látást és hajhullást is okozhat, ha túlzásba visszük a fogyasztását

GettyImages-494877801

A sárgarépa finom és tápláló, így nem csoda, hogy a ropogós zöldség sokak kedvence. Ám annak ellenére, hogy számos jótékony hatása van annak, ha sárgarépát fogyasztunk, ebből is mértéket kell tartanunk, mert előfordulhat, hogy az étel elfogyasztása után kellemetlen tüneteket tapasztalunk.

Ha fáj a fejed vagy a gyomrod, esetleg hullik a hajad, talán eszedbe sem jutna arra gyanakodni, hogy mindezt az is okozhatja, ha túl sok sárgarépát eszel. A zöldségben lévő karotin és A-vitamin az ártalmatlan bőrelváltozás mellett ugyanis más nem kívánt mellékhatásokhoz is vezethet, melyek egyéb narancssárga zöldségféle, például sütőtök fogyasztása esetén is ugyanúgy jelentkezhetnek, ha túlzásba visszük a fogyasztásukat.

Sárgára színezi a bőrünket

A sárgarépa mértékletes fogyasztása jót tesz az egészségnek, de ha túlzásba visszük, karotinémiának nevezett állapotot okozhat, ami a bőr sárgás elszíneződésére utal. Az elváltozást a sárgarépában lévő béta-karotin nevű anyag lerakódása okozza. A sárgás elszíneződés jellemzően azokon a testrészeken jelenik meg először, ahol vastagabb a bőrünk. Ilyen például a tenyerünk, a talpunk, a könyökünk, a térdünk, valamint az orrunk körüli redők. Ha a bőrelváltozás ellenére valaki továbbra is több béta-karotinban gazdag ételt, például sárgarépát, mangót, sárgabarackot, almát és sütőtököt fogyaszt, egyre nagyobb bőrfelületen kezd majd el sárgulni.

A sárgarépa mértékletes fogyasztása jót tesz az egészségnek, de ha túlzásba visszük, számos problémát okozhat
A sárgarépa mértékletes fogyasztása jót tesz az egészségnek, de ha túlzásba visszük, számos problémát okozhatSimpleImages / Getty Images Hungary

Bár a bőrszín változása riasztó lehet, ez ártalmatlan állapot. A kezelése egyszerű, hiszen nem kell mást tennünk, mint lecsökkenteni vagy abbahagyni a béta-karotint tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Ha azonban a bőr továbbra is sárgás marad, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a bőr sárgás elszíneződése előfordulhat máj-, vese- és pajzsmirigy-betegség során is. 

A sárgasággal ellentétben azonban karotinémia esetén a szemfehérje nem sárgul be.

Kettős látást is okozhat, ha túl sok sárgarépát eszünk

Az ártalmatlan bőrelváltozás mellett egyéb nem kívánt mellékhatásai is lehetnek annak, ha túl sok sárgarépát eszünk. Ilyen esetben a tünetek közé tartozik a fejfájás, hányás, a hajhullás, a bőrviszketés, a romló, sok esetben kettős látás, de tapasztalhatunk szem- és szájszárazságot is. 

Allergiás tüneteket és bőrviszketést is okozhat, ha túl sok répát eszünk
Allergiás tüneteket és bőrviszketést is okozhat, ha túl sok répát eszünksimarik / Getty Images Hungary

Az említett esetek (melyeket elsősorban az A-vitamin-toxicitás okoz) megszüntetése érdekében sincs más teendőnk, mint változtatni az étkezési szokásainkon, vagyis a narancssárga zöldségek és gyümölcsök helyett más, színesebb, például zöld, piros vagy lila színű növényeket enni. 

A toxicitás azért jelentkezik, mert az A-vitamin zsírban oldódik. A szervezet által nem igényelt felesleges A-vitamin a májban vagy a zsírszövetben raktározódik, ami idővel az A-vitamin felhalmozódásához és esetleges toxicitáshoz vezethet.

Fontos tudni, ahhoz, hogy a fenti kellemetlen tüneteket tapasztaljuk, hónapokon keresztül naponta legalább tíz szál sárgarépát meg kellene ennünk. Jó, ha tudjuk azt is, hogy a napjainkban jellemző holt talajban megtermelt sárgarépa karotintartalma négy százaléka annak, mint amit 30 évvel ezelőtt fogyasztottunk. Vagyis sokkal inkább 25 sárgarépát kellene most megennünk ahhoz, hogy ugyanannyi karotint vigyünk be a szervezetünkben, mint évtizedekkel ezelőtt.

Vannak, akik allergiások a zöldségre

A sárgarépa allergiához is vezethet, amely az ételallergiában szenvedők több mint 25 százalékát érintheti. A sárgarépaallergia tünetei közé tartozik a viszketés, a csalánkiütés, a bőrduzzanat vagy az ajkak duzzanata, valamint a szem- és az orrirritáció. Ritka esetekben a sárgarépa-fogyasztás anafilaxiát is okozhat.

Ha megfőzzük, könnyebben megemésztjük

A sárgarépa gyomorfájást, gyomorgörcsöt és puffadást is okozhat, hiszen magas rosttartalma miatt egyeseknek nehezebben emészthető lehet. Különösen igaz ez akkor, ha a zöldséget nyersen fogyasztjuk. Főzéssel azonban elkerülhető a kellemetlen tünet, miután a főtt sárgarépát könnyebben emészti meg a szervezetünk, és az étel kevésbé terheli meg a bélrendszert.

Egy új tanulmány szerint nem minden zöldségféle alkalmas arra, hogy megakadályozza az elhízást. Van három olyan zöldség, melyekről nemrég bebizonyosodott, hogy középkorúaknál sokkal inkább hajlamosít a hízásra, mint az egészséges testsúly elnyerésére vagy megtartására. Hogy melyek ezek, megtudhatod, ha elolvasod az erről szóló cikkünket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra