Ez a 3 zöldség elhízást okoz bizonyos életkor felett

GettyImages-1176386162
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy új tanulmány szerint nem minden zöldségféle alkalmas arra, hogy megakadályozza az elhízást. Van három olyan zöldség, melyekről nemrég bebizonyosodott, hogy középkorúaknál sokkal inkább hajlamosít a hízásra, mint az egészséges testsúly elnyerésére vagy megtartására.

A brit kutatóorvosok tanulmányukban nem csupán a hízást okozó zöldségeket, hanem azt az összetevőt is megemlítették, amely egy bizonyos kor fölött súlygyarapodást okoz. A kellemetlen következmények elkerülése érdekében a szakemberek abban is segítettek, mely zöldségeket javasolják fogyasztásra.

A keményítőt tették felelőssé

A kutatók a vizsgálat során mintegy 140 ezer ember étrendjét vizsgálták több mint húsz éven keresztül. A vizsgálatban részt vevők mindegyike 65 évnél fiatalabb volt. A kutatási projekt elején, majd ezt követően négyévente a közreműködők egy kérdőív kitöltésével megosztották kórtörténetüket, személyes jellemzőiket, illetve beszámoltak életmódjukról. A több mint két évtizedig tartó kutatási projektben részt vevők némelyike hajlamos volt a hízásra. Egyesek többet, míg mások kevesebbet híztak. Átlagosan négyévente 1,5 kilogrammos súlygyarapodás volt jellemző.

A keményítőben gazdag zöldségek sokkal inkább hozzájárulnak a hízáshoz
A keményítőben gazdag zöldségek sokkal inkább hozzájárulnak a hízáshozWirestock / Getty Images Hungary

Az orvosok mindezt azzal magyarázták, hogy azok, akik burgonyát, borsót és csemegekukoricát ettek, nagyobb valószínűséggel híztak, mint azok, akik brokkolit, sárgarépát és spenótot fogyasztottak.

Ugyanis azok, akik az utóbbi, nem keményítőtartalmú zöldségeket ették, csaknem három kilogrammal kevesebbet híztak, mint azok, akik a keményítőtartalmú burgonyát, borsót vagy csemegekukoricát ették.

A súlygyarapodás és a zöldségfogyasztás közti összefüggés az elhízott résztvevők és a nők körében sokkal hangsúlyosabban jelentkezett, mint a férfiak és a normál testsúlyúak körében.

Ráadásul a glikémiás terhelés növekedése, vagyis a vércukorszintre gyakorolt hatás is szorosan összefügg a súlygyarapodással.

Így nem fogunk elhízni

A súlygyarapodásért felelős zöldségek és a bennük található hizlaló összetevő megnevezése mellett az orvosok rámutattak arra is, hogyan lehet elkerülni, hogy a középkorúságba lépve felszaladjon néhány pluszkiló. 

A keményítőmentes zöldségek nem hizlalnak
A keményítőmentes zöldségek nem hizlalnakRoberto Machado Noa / Getty Images Hungary

A szakemberek azt javasolták, hogy az érintettek a keményítőben gazdag zöldségeket cseréljék inkább magas rosttartalmú élelmiszerekre, például teljes kiőrlésű gabonákra vagy gyümölcsökre; ilyen lehet például az alma.

Bár a vizsgálat csupán megfigyelésen alapult, az eredmények mindenképpen rávilágítanak arra, milyen fontos szerepe van a szénhidrátok minőségének és forrásának abban, hogy hosszú távon megőrizhessük, illetve hogy elérhessük a számunkra ideális testsúlyt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek