Ha neked sem a kedvenced a hatalmas golyóként összeragadt, sem a kiszáradt, apró, ropogós falatokká összeállt változat, ideje megtanulnod a rizs tökéletes melegítésének módját.
A kihívást jelentő maradékok egyik kiváló példája a főtt rizs, ami nagyon hajlamos kiszáradni, ha főzés után néhány órával kezdenénk vele valamit. Ha olyan rizst szeretnél készíteni, amely ugyanolyan jó, mint a frissen készített változat, kövesd Jonny Tang, a sanghaji székhelyű séf tippjeit.
Gyorstipp: Tang azt mondja, hogy a főtt rizs másnapi fogyaszthatósága érdekében alaposan hűtsd le. A főzés után egy órán belül tedd be a hűtőbe, és használd fel három napon belül a maradék rizst, vagy fagyaszd le.
Hogyan melegítsük újra a rizst a mikrohullámú sütőben?
Tang szerint a mikrohullámú sütő a leggyorsabb módja a rizs újramelegítésének. Először tedd a főtt rizst egy mikrohullámú sütőben használható tálba vagy edénybe. Tang azt javasolja, hogy minden csésze főtt rizshez adj egy evőkanál vizet, amely nedvességet biztosít a rizs újragőzöléséhez.
Villával törd szét az összeállt rizsdarabokat. Fedd le az edényt tiszta, nedves konyharuhával, és melegítsd a rizst magas fokozaton 1 percig. Amikor a mikrohullámú sütő kikapcsol, vedd le a textilt az edényről, és alaposan keverd össze a rizst. Végül helyezd vissza a törülközőt az edény tetejére, és tedd a mikrohullámú sütőbe még 1-2 percig, hogy a rizs teljesen átmelegedjen.
Gyorstipp: A rizst a mikrohullámú sütőben úgy is felmelegítheted, ha jégkockát teszel a tetejére. Ugyanúgy működik, mint a Tang-féle eljárás, mivel lehetőséget ad a köretnek a gőzben puhulásra és a nedvesség megtartására. Csak takarjuk le egy nedves konyharuhával, és 1 percig melegítsük a mikrohullámú sütőben – javasolja a séf.
Hogyan melegítsük fel a rizst a tűzhelyen?
Ha szívesebben párolnád újra a rizst a tűzhelyen, mint a mikrohullámú sütőben, kövesd Tang módszerét: tegyél egy-két evőkanál vajat vagy olajat egy serpenyőbe, majd a maradék rizst keverd el benne. Ezután adj hozzá egy-két evőkanál vizet minden csésze rizshez. Egy villával keverd össze és törd fel a rizsdarabokat, majd tedd a serpenyőt a főzőlapra, és takard le.
Kapcsold be a tűzhelyet alacsony hőfokra, és párold a rizst 3-4 percig, időnként vedd le a fedőt, hogy a rizs jól átforrósodjon. Akkor van készen, ha puha, de már nincs folyadék alatta.
Hogyan melegítsük újra a rizst a sütőben
Ha az ember nagy mennyiségű rizst melegít fel, akkor a sütőben készítés lehet az ideális választás.
„Melegítsd elő a sütőt közepes hőfokra, és a főtt rizst egyenletes rétegben terítsd el egy tepsire, majd villával törd szét az esetleges csomókat”
– tanácsolja Tang. Ezután kisebb csészényi adagonként egy-két evőkanál vízzel locsold meg.
Fedd le a tálcát alufóliával – a fóliasátor bent tartja a gőzt, ami segít a rizsnek megtartani a nedvességet –, majd tedd be a sütőbe 15-20 percre.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés