Te tudtad, hogy így kell melegíteni a rizst a tökéletes végeredményért?

Egy darabig arról volt szó, hogy a rizst egyáltalán ne melegítsük, ne együk meg másnaposan (kivéve, ha mi vagyunk azok, és nem a köret). Azért a tudomány nem ennyire szigorú – ha épp marad délről egy kis rizs, amit a hűtőben tartottál, semmi okod arra, hogy kidobd, egyedül arra érdemes figyelned, hogy a lehető legtökéletesebben melegítsd.

Ha neked sem a kedvenced a hatalmas golyóként összeragadt, sem a kiszáradt, apró, ropogós falatokká összeállt változat, ideje megtanulnod a rizs tökéletes melegítésének módját. 

A kihívást jelentő maradékok egyik kiváló példája a főtt rizs, ami nagyon hajlamos kiszáradni, ha főzés után néhány órával kezdenénk vele valamit. Ha olyan rizst szeretnél készíteni, amely ugyanolyan jó, mint a frissen készített változat, kövesd Jonny Tang, a sanghaji székhelyű séf tippjeit.

Gyorstipp: Tang azt mondja, hogy a főtt rizs másnapi fogyaszthatósága érdekében alaposan hűtsd le. A főzés után egy órán belül tedd be a hűtőbe, és használd fel három napon belül a maradék rizst, vagy fagyaszd le.

Így lesz a legfinomabb a rizs melegítés után
Így lesz a legfinomabb a rizs melegítés utánViorel Poparcea / Getty Images Hungary

Hogyan melegítsük újra a rizst a mikrohullámú sütőben?

Tang szerint a mikrohullámú sütő a leggyorsabb módja a rizs újramelegítésének. Először tedd a főtt rizst egy mikrohullámú sütőben használható tálba vagy edénybe. Tang azt javasolja, hogy minden csésze főtt rizshez adj egy evőkanál vizet, amely nedvességet biztosít a rizs újragőzöléséhez. 

Villával törd szét az összeállt rizsdarabokat. Fedd le az edényt tiszta, nedves konyharuhával, és melegítsd a rizst magas fokozaton 1 percig. Amikor a mikrohullámú sütő kikapcsol, vedd le a textilt az edényről, és alaposan keverd össze a rizst. Végül helyezd vissza a törülközőt az edény tetejére, és tedd a mikrohullámú sütőbe még 1-2 percig, hogy a rizs teljesen átmelegedjen. 

Gyorstipp: A rizst a mikrohullámú sütőben úgy is felmelegítheted, ha jégkockát teszel a tetejére. Ugyanúgy működik, mint a Tang-féle eljárás, mivel lehetőséget ad a köretnek a gőzben puhulásra és a nedvesség megtartására. Csak takarjuk le egy nedves konyharuhával, és 1 percig melegítsük a mikrohullámú sütőben – javasolja a séf.

Hogyan melegítsük fel a rizst a tűzhelyen?

Ha szívesebben párolnád újra a rizst a tűzhelyen, mint a mikrohullámú sütőben, kövesd Tang módszerét: tegyél egy-két evőkanál vajat vagy olajat egy serpenyőbe, majd a maradék rizst keverd el benne. Ezután adj hozzá egy-két evőkanál vizet minden csésze rizshez. Egy villával keverd össze és törd fel a rizsdarabokat, majd tedd a serpenyőt a főzőlapra, és takard le. 

Kapcsold be a tűzhelyet alacsony hőfokra, és párold a rizst 3-4 percig, időnként vedd le a fedőt, hogy a rizs jól átforrósodjon. Akkor van készen, ha puha, de már nincs folyadék alatta. 

Hogyan melegítsük újra a rizst a sütőben

Ha az ember nagy mennyiségű rizst melegít fel, akkor a sütőben készítés lehet az ideális választás.

„Melegítsd elő a sütőt közepes hőfokra, és a főtt rizst egyenletes rétegben terítsd el egy tepsire, majd villával törd szét az esetleges csomókat”

– tanácsolja Tang. Ezután kisebb csészényi adagonként egy-két evőkanál vízzel locsold meg.

Fedd le a tálcát alufóliával – a fóliasátor bent tartja a gőzt, ami segít a rizsnek megtartani a nedvességet –, majd tedd be a sütőbe 15-20 percre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra